Yola her koşulda hakimiyet konusundaki ustalığıyla şaşırtmıyor Ford Kuga. Bu başarıya boyutlarına kıyasla kolay kullanılmasını da ekleyebiliriz.
Tabii ki hızlı virajlarda plaformunu paylaştığı Focus kadar rahat değil ama kendi sınıfında gövde kontrolünü ondan iyi beceren çok bir rakip gelmiyor aklımıza. Belki Seat Ateca.
Direksiyonun netliği, tepkileri ve fren dozlaması da markaya yakışır seviyede. Lakin konfor açısından, özellikle ST-Line donanımın sert süspansiyon ayarları ve 19" jantlarıyla, kötü olmasa da sıradan bir filtreleme performansı sergiliyor Ford Kuga.
Özellikle bizim bol çukur-tümsekli şehir sokaklarımızda 3008, Tiguan ya da CR-V konfor üstünlüğünü ele alabilir. Sarsıntıya duyarlı bir aile kadrosu için tavsiyemiz, donanım ve jant boyutlarını dikkatli seçmeleri olur.
Diğer genel konfor özellikleri açısından Kuga, geniş görüş açıları, rahat manevralar, iyi düzeydeki ses izolasyonuyla son derece başarılı bir tablo.
Ford, Kuga'yı sürüşte - donanım yükseldikçe biraz sertleşse de - zirvede bir aile SUV'u haline getirmiş. MacPherson ön süspansiyon ve çok noktadan bağlantılı arka düzen, hem uzun yol konforu hem de virajlardaki çevikliğe yardımcı oluyor. Durmanız gerektiğinde de frenler güçlü yapısıyla güven veriyor.
ST-Line donanımda yer alan sportif süspansiyon ve 19 inçlik jantlar konfordan biraz çalıyor fakat yine de çok da rahatsız edici bir sarsıntı kabinde hissedilmiyor.
Tüm Kuga modellerinde sunulan cömert güvenlik donanımları da ayrıca övgüyü hak ediyor. Standart donanım, Otonom Acil Durum Frenleme özellikli Çarpışma Öncesi Yardım sistemi, Şeritten Ayrılma Uyarılı Şeritte Kalma Yardımı, Akıllı Hız Desteği ve Çarpışma Sonrası Frenlemeyi içeriyor.
Test aracımızda bunlara ek olarak Aktif Park Yardımı, Head-up Display, Trafik İşareti Tanıma, Kör Nokta Bilgi Sistemi (BLIS) ile Adaptif Hız Sabitleyiciyi ekleyen Sürücü Yardım Paketi seçeneği de mevcuttu.
Euro NCAP testinden 2019'da geçen Kuga, sınavdan beş yıldızla ayrılmıştı. Yetişkin ve çocuk koruma sırasıyla %92 ve %86, güvenlik destek teknolojisi ise %73 puan aldı.
Dünyanın geri kalanında 2.5 litre hacimli şarj edilebilir motoruyla vitrinde olsa da Ford Kuga'nın Türkiye menüsü 1.5 EcoBoost benzinli ve yine 1.5 EcoBlue dizel motorla sınırlı. 1.763.200 TL karşılığında (27.12.2021) yakıt tasarrufu elde etmek isterseniz ayrı tabii:)
120 hp'lik benzinlinin bir diğer sınırı sadece 6 ileri manuel şanzımanla sunuluyor oluşu. Aslında bu şanzıman Kuga'nın keyfini maksimum çıkarma olanağı sunuyor ama şehir trafiğinde otomatiğin cazibesine direnmek zor zanaat.
Kuga'nın kütlesini hesaba katarak aynı motorun 150 hp'lik bir üst versiyonunu tercih ederdik ama 240 Nm tork da hayal kırıklığı yaşatmıyor. 12.3 saniyelik 0-100 km hızlınması ya da tüketim değerlerinin de çok iddialı olacağı söylenemez.
Zaten Ford Türkiye de bütün donanım opsiyonlarını dizel Kuga'ya yükleyerek tavrını belli etmiş. 120 hp’lik dizel motor, 300 Nm torkuyla düşük devirlerden itibaren canlı bir karaktere sahip.
12 saniyelik 0-100 km/s hızlanması kağıt üzerinde pek havalı görünmese de, yolcularına hiç de hantal hissettirmiyor. Yine de 120 hp'den çok güçlü ciğerler beklemenin hata olacağını belirtelim. Maksimum hız ise 177 km/saat..
8 ileri otomatik şanzımanın motorla uyumu da gayet başarılı. Seri ve sarsıntısız geçişleriyle hem konfor hem de performansa destek oluyor.
Ford Kuga standart sunulan sürüş modlarına sahip. Eco, Sport ve Off-road modları arasında sürüş tercihinize göre seçim yapabiliyorsunuz. Son modun önden çekişli bir modelde iyi niyetten ibaret olacağına şüphe yok.
1.5 dizel test aracımızda, hızlanma sırasında Eco ve Sport modları arasındaki fark oldukça belirgindi. Eco'da trafiğe ayak uydurmak için mücadele ediyormuş gibi hissederseniz, sportif modla şaşırtıcı derecede güçlü bir hızlanma sağlıyor. Bununla beraber, dizel motorun sesi sizi devirli kullanımdan bir miktar uzaklaştırabilir, söylemedi olmasın…