- Müdürüm arkadaşlar Arteon’un içini tasarlayacaktı ama...
- Ya onu söylemedim di mi ben size!.. Passat’tan aynen şey edicez orasını... şeklinde diyaloglar canlandı kafamızda, nedense...
Zira dışarıdaki iddia ve dinamizm, içeride yerini mantık ve ekonominin gerçeklerine bırakmış. Yanlış anlama olmasın, kalitesizlik asla söz konusu değil. Ama zaten Passat’ın içinde bile düz kaçan, Golf’ten devşirme bu kokpitin Arteon’un adrenalin yüklü gövdesiyle zerre uyumlu olmadığı kanaatindeyiz.
“Yok, ben aslında kullanışlı bir aile arabasıyım” ön paneli bu. Sportif bir direksiyon, standart dijital gösterge paneli ve 8 inçlik bilgi ve eğlence ekranı durumu ne kadar toparlasa onunla yetineceksiniz. Gerçi zevke göre bu normallik iyi bir şey bile olabilir.
VW Arteon'u biraz daha lüks tarafa çekmek için, alcantara-deri karışımı döşemeler, kapı kolları ve havalandırma kanalları gibi bazı detaylarda kullanılan krom kaplamalar ve fırçalı alüminyum ya da ahşap kaplamalar sahne almış. Malzeme ve işçilikteki rafineliği de unutmayalım.
Kendisinden daha pahalı Audi A5’de bile standart olmayan dijital gösterge paneli “Active Info Display”, Arteon’un bir diğer kozu. 12,3 inçlik bu HD ekranı dev birnavigasyon haritası, detaylı bir yol bilgisayarı ya da klasik kadran görüntüsünde kullanmak mümkün.
Baz donanımda Passat’ınkinden daha büyük, 8 inçlik bir bilgi ve eğlence ekranına sahip Arteon. Menüleri, kullanım kolaylığı ve tepkileriyle gayet başarılı bir sistem bu. Arzu edenler 9,2 inçlik ekranıyla, el hareketlerine duyarlı daha gelişmiş bir sisteme de kavuşabilirler.
VW Arteon’un bütün rakiplerini silkelediği bölüm iç hacim olsa gerek. Isıtmalı koltuklarıyla ön taraf Passat’ın bile üstüne koyarak ilerlerken, arka sıra feralığı işi limuzin boyutlarına taşıyor. Bacakları uzatan yetişkinlerin yüzündeki tebessüm Arteon’da standart.
Alçalarak devam eden coupé tavanı olsa olsa uzun boyluların kafasını sürtmesine sebep olabilir. Az daha dar ve yüksek minderiyle orta koltuğun durumu, zemindeki tünelin de katkılarıyla biraz daha sıkıntılı. Gerçi bu sınıfta bir arabanın arka koltuklarında iki rahat yetişkin neyimize yetmiyor değil mi! Kol dayamayı da indirdik miydi, mis!..
Kapı içi ceplerden litrelik şişeler için yeterli genişlik, iyi bir torpido gözü, kol dayamanın altındaki bölmesi ve bardaklıklarıyla tüm ailevi ihtiyaçları karşılıyor VW Arteon. Vites kolunun önündeki göz de biraz daha geniş olsaydı gena olmazdı gerçi.
Ve bagaj!.. Coupé tasarımına ragmen 563 litrelik hacmiyle bagaj, Passat’takine çok yakın. Sadece doğrudan rakiplerini değil, çoğu büyük boy sedanı dahi geride bırakan bir bagaj bu. VW’in deyimiyle “fastback” arka kısım, camla birlikte genişçe açılan bir kapı anlamına geliyor.
Yüksekçe eşiğe rağmen Arteon’a koca koca bavulları yüklemek sorun değil. Ama ağır eşyaları geri çıkarırken “Keşke zeminin yüksekliği ayarlanabilir olsaydı” diyebilirsiniz.
Koltukları 60:40 oranında yatırdığınızda dümdüz olmasa bile basamaksız, kullanışlı ve 1.557 litrelik dev bir bagaja kavuşuyorsunuz. Bacağınızı tamponun altına uzatınca bagaj kapağının kendiliğinden açılması da cabası.
Giriş Sürüş - Konfor - Performans