Beklendiği üzere, Mitsubishi Outlander’ın ön panel tasarımı heyecan verici olmaktan uzak ama kumanda yerleşimleri ve kullanım kolaylığı açısından fena sayılmaz.
Malzeme kalitesi bahse değer olmasa da kabin geneline bir sağlamlık hissi hakim. Son makajla işçilik kalitesi de bir miktar yükselmiş. Kullanılan malzeme ve koyu renkler Outlander’ı muhafazakâr ve karamsar gösteriyor. Onu da geçen yıllara verelim.
Android Auto sistemli 6,8 inçlik bilgi-eğlence ekranının kullanımı kafa karıştırıcı. Buna karşın, 4x4 erdemlerine vurgu yapan yükseklik ölçer ve barometre gibi faydalı oyuncaklara sahip Outlander. Tek eksiğimiz gerçek bir GPS!
Standart olarak yedi kişilik oluşuyla harika bir geniş aile arabası Mitsubishi Outlander. İlk sırada her boydan yetişkin için bolca alan mevcut. Önde cömert saklama alanları, geniş kapı içi cepler ve geniş torpido kullanışlılığı artırıyor.
İkinci koltuk sırası da üç yetişkin için rahat bir hacim sunuyor. Baş ve diz mesafesi üçüncü sıra kullanımdayken bile yeterli. Belki sunroof’la birlikte kısıtlanan orta koltuk baş mesafesinden bahsedilebilir.
Son iki koltuk kapalıyken koltuğunuzu ileri geri hareket ettirerek hem dizler hem de bagaj için tatlılıklar yapmak mümkün.
En arkadaki iki koltuksa daha çok çocuklar için. Yetişkinler olsa olsa kısa mesafelerde rahat edebilirler. Daha iyisini de ancak yeni Land Rover Discovery’de bulursunuz. Fiyatı mı? Ahaha-ha!..
Gelelim bagaja… Yedi koltuk da açıkken ancak birkaç market torbası için yerimiz var. Ama son sırayı yatırıp dümdüz bir zemin ve 781 litrelik devasa bir bagaj elde etmek mümkün. İkinci sırayı da yatırınca olay 1.608 litrelik çılgın bir hal alıyor.
Üçüncü sıra koltuklar 50/50, ikinci sıraysa 60/40 oranında yatabiliyor. En ön koltuk sırtlığını düz bir şekilde kapatıp uzun bir yükleme alanı elde etmek mümkün. Geniş açılan bagaj kapağı ve alçak yükleme ağzıyla da kullanışlı bir SUV Mitsubishi Outlander.
Giriş Sürüş - Konfor - Performans