yukarı

Volvo XC40 Sürüş Özellikleri

Volvo XC40 öncelikle konfor ve rahatlık için üretilmiş bir SUV. Diğer bir deyişle, kendisinden bir BMW X1, X2 sportifliği ya da Seat Ateca kıvraklığı beklemek hata olur. Ama zaten şehirli bir aile, hele ki bizim yollarda, yüksek süspansiyon konforundan başka bir şey neden istesin değil mi?

 

XC40 çukur, tümsek ve kasislerde o kadar başarılı ki standart halinin havalı süspansiyon olduğundan şüphe ediyorsunuz. Üstelik bu konfor gereksiz büyük çaptaki jantlarla bile bozulmuyor. 

 

Volvo XC40 sürüş ve konfor özellikleri

 

İletişimi çok güçlü olmayan direksiyona rağmen çizgisinden kolay kolay sapmayan bir SUV Volvo XC40. Süspansiyonlar konforlu diye sert virajlarda öyle pelte gibi yattığı falan da sanılmasın.

 

Limitler zorlandığında yüksek ağırlık kendini belli ediyor ama ince ayarlanmış şasi ve hassas çalışan ESP'siyle yola iyi tutunan, dengeli bir otomobil XC40. Alkış emojisi... 

 

Ses izolasyonunda da çok başarılı XC40. Yüksek hızda dahi rahatsız edici bir yol ya da rüzgar sesi söz konusu değil. Belki 20 inçlik jantlar ufak bir gürültü kaynağı olabilir ama süspansiyon sesi çok iyi filtrelenmiş. Bir de gülen surat emojisi.

 

XC40 öncelikle konfor odaklı

 

Tam bitiriyorduk ki arka çapraz görüş geldi aklımıza. Volvo, tavanı alçaltmadan sportif görünmenin güzel bir yolunu bulmuş ama yukarı doğru daralan arka pencere, çapraz geri görüşü fena halde kısıtlıyor. Bu açıdan 360 derece görüş sağlayan kamera sistemi gerekli bir opsiyon. İnanmazsınız geri görüş kamerası bile opsiyonel Volvo CX 40’ta! Pis pis bakan emoji.

"Volvo, tavanı alçaltmadan sportif görünmenin güzel bir yolunu bulmuş ama yukarı doğru daralan arka pencere, çapraz geri görüşü fena halde kısıtlıyor"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Volvo XC40 ve motorların her an değişen ve gelişen bir ilişkisi var. Biz yayına hazırlanırken Türkiye’de dört motor seçeneği mevcuttu ama T3 kod adlı 156 beygirlik 1.5 benzinli 2019'da yerini 163 hp'lik yeni 3 silindirli T3'e bıraktı.

 

1.500 devirden itibaren 265 Nm tork üreten bu turbo motor 0-100 km hızlanmasını 9,6 saniyede tamamlıyor. Hayatının çoğunu şehirde geçirenler için keyifli ve rafine bir sürüş anlamına geliyor bu değerler. 

 

Sıra geliyor 2.0 lt. benzinliye. 190 hp’lik T4, üst donanım T3’e enteresan yakınlıktaki fiyatıyla dikkat çekici. Giriş donanım ve biraz daha yüksek tüketim sizce sorun değilse, 1.400 devirde 300 Nm, standart dört çeker ve otomatik şanzıman gibi cazip avantajlara sahip T4 motorlu XC40.

 
Volvo XC40 motor seçenekleri
 

Ve geliyoruz son yılların en güzel Volvo eserlerinden iki litrelik D4'e. O D4 ki 190 hp ve 1.750 devirde 400 Nm torkuyla sevdiğimiz, saydığımız bir dizel motor. Standart olarak 4 çeker sunulan D4 yüksek gücünün de etkisiyle ıslak zeminde önden biraz erken kaymaya başlıyor. Gaz pedalına haşince yüklenirken aklınızda olsun.

 

Gücünü göstermek için çok da acele etmeyen (bkz. Geartronic) ama benzer hacimli hiçbir rakibinden de aşağı kalmayan rafine ve kaliteli bir makine D4. Üstelik Volvo XC40’ın başarılı izolasyonuyla bir dizel motorun en keyifli hallerini yaşatıyor. 

 

2.0’lık dizelin zayıfı olan D3’tense, benzinli T3 demek geliyor içimizden. Elektriğe, otonom sürüşe fena halde takan Volvo'nun, dizelleri ölüme terketme stratejisini de hatırlatmak isteriz.

 

Şanzıman demişken... 2019 itibariyle 1.5 T3 dahil tüm motorlara eşlik eden şanzıman, 8 ileri otomatik Geartronic. Zaman zaman tepki vermekte kısa tereddütler yaşasa da modern bir otomatiğin bütün konforuna sahip Geartronic.

 

Yalnız kısa vites kolunun işleyişi bir garip. Mesele ileri gitmek için iki kere ileri, geri gitmek için iki kere geri hamle gerektirmesi. Alışana kadar beyin devrelerini yakan gereksiz bir orijinallik gibi geldi bize.

İç Mekân Sonuç