Türkiye'ye sadece dört tekerden çekişli "AWD" haliyle geliyor Toyota RAV4 Hybrid. Dört çeker sistemi çoğunlukla külfetli olabilse de RAV4 mühendisleri genellemeleri çöpe atmış durumda.
Arka tekerlere güç veren elektrik motoru, sadece 60 kg'lık ağırlık artışına karşın 4 hp fazlalık (4x2'ye kıyasla) ve ekstra tutunma sayesinde hem hızda hem yakıt tasarrufunda kazanıyor Toyota RAV4 AWD.
Her durumda güven verse de Toyota RAV4 yol tutuş ve sürüş açısından heyecan verici sayılmaz. Daha ziyade hayatı kolaylaştırıp yolcularını rahatlatan bir karektere sahip RAV4 Hybrid.
Şehir içi hızlarda çok yumuşak olmayan RAV4, VW Tiguan ya da Honda CR-V'den bir tık daha sert. Uzun yollar ve yüksek hızlar ise hem konfor hem de sürüş kalitesi açısından RAV4’ün kendini bulduğu alanlar.
"Sportif" diyemesek de hızlı virajlara diri girip fazla yatmayan bir SUV RAV4. Bunda yeni modelin %57 daha dirençli gövde yapısı, daha net direksiyon ve daha düşük ağırlık merkezinin de payı var.
"Tereddütler" hanesine, hızla birlikte hafifçe artan yol ve rüzgâr sesini yazabiliriz. Bir de her hızlanmada motora gereksiz devir yaptıran e-CVT şanzımanın sebep olduğu uğultuyu.
Tamam peki, tasarruf için her şey...
Aslında 2 litrelik benzinli ve dizel motorlara da sahip Toyota RAV4 ama ÖTV teşviğinin de verdiği rahatlamayla şimdilerde sadece 2.5 litrelik hibrit motorla satılıyor. Yani Türkiye'de.
Şehir içinde, kısa mesafeler ve düşük hızlarda çok avantajlı bir motor bu. Ama ibre uzun yollar ve yolculuklara döndükçe, üstün yakıt tasarrufu argümanını kaybediyor RAV Hybrid.
200 hp gücündeki bu motor arka akstaki elektrik motorundan da güç alıyor. RAV4 ebatlarındaki bir arabayla sunduğu yaklaşık 5 litrelik ortalama tüketim ve 8.3 saniyelik 0-100 km hızlanma değerleri hiç de fena sayılmaz.
RAV4’ün bu motoru Lexus’tan kuzeni NX ile paylaştığını bilmek sizi daha havalı yapabilir. Ama her hızlanma ihtiyacında motoru manasızca bağırtan e-CVT şanzıman hiç de havalı sayılmaz. Tabii ki başka şansınız yok.
İç Mekân Sonuç