yukarı

Toyota Prius Sürüş Özellikleri

Şehir trafiği, dur-kalklar, kısa mesafeler... İşte Prius’un karşısına kimsenin çıkmak istemeyeceği alanlar. İşte Toyota’nın hibrit uzmanlığının yıldız gibi parladığı anlar. 

 

2 km mesafeye kadar %100 elektrikli motoruyla gidebilen Toyota Prius’un teknik detaylarına Motor - Şanzıman bölümünde gireceğiz.

 

Hibrit motorun konfor anlamında sağladığı avantaj ise kabindeki derin sessizlik. Yaklaşık 60 km/s hıza kadar elektrik motoruyla idare edebilen Prius, çukur ve tümsekleri başarıyla filtreleyen süspansiyonları da hesaba katınca yüzlerde tebessüm bırakan bir zen ortamına dönüşüyor. 

 

4,54 m'lik boyuna rağmen, şehir içinde Prius’u kullanmak, dar sokaklarda manevra yapmak çocuk oyuncağı. Şehirden çıkıp virajlara hızlı girmeye başladığınızda fazla yatmaması da yumuşak sayılabilecek süspansiyonların bir diğer başarısı. 

 

Sürüş keyfi odaklı olmadığı çok net olsa da Toyota Prius, yüksek hızda da güven vermekten ve yola başarıyla tutunmaktan geri durmuyor. Direksiyon iletişim anlamında zayıf ama net ve belirgin tepkilere sahip.

 

Ne var ki yüksek hızda Toyota Prius’un huzuru bir miktar kaçmakta. Hem artan lastik sesi hem de her hızlanma talebinde manasızca uğuldayan motor (CVT şanzımanın suçu) Prius’un genel felsefesine fazlasıyla ters.

 

Alışık olmayanı afallatacak frenlerden bahsetmeden geçmeyelim. Tabiri caizse normal frenlemelerde bile “Zınk!” diye durduran, aşırı tepkili bir fren sistemi bu. 

 

“Niye böyle yapıyor?” derseniz, siz her frene basışta oluşan enerjiyle nikel-metal pilleri doldurmak için deriz. Bu ulvi görev nedeniyle pek ses etmiyoruz ama Hyundai Ioniq’in bu işi daha medeni bir şekilde çözdüğünü hatırlıyoruz.

"4,54 m'lik boyuna rağmen, şehir içinde Prius’u kullanmak, dar sokaklarda manevra yapmak çocuk oyuncağı"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Toyota Prius’un alameti farikası hibrit sistem, 1.8 lt. hacimli bir benzinli motorla 53 kW’lık bir elektrik motorunun işbirliğiyle çalışıyor. Benzinli motorun 98 beygiriyle birlikte Prius’un toplam gücü (kümülatif) 122 beygire ulaşıyor.

 

İki motorun el ele vermesiyle, 0-100 km hızlanmasını 10,6 saniyede gerçekleştiren Toyota Prius, az farkla da olsa Hyundai Ioniq ve Kia Niro’dan daha hızlı. 

 

Elbette Toyota Prius’un asıl olayı hız değil. Yaklaşık 60 km/s hıza kadar tek başına idare edebilen elektrik motorunun sağladığı tasarruf. 

 

Biraz daha atak kullanmak istediğinizde benzinli motor çaktırmadan devreye girse bile, ortalama 3,6 litrelik muhteşem tüketim değerleriyle Toyota Prius bayrağını zirveye dikiyor.

 

Değişken zamanlamalı e-CVT şanzıman bu iki motorun uyumlu çalışmasını büyük bir başarıyla sağlasa da klasik CVT hastalıklarından muaf değil. 

 

Gaz pedalını her zorlamada motorun yüksek devirlere çıkıp uğuldamasına yol açan bu otomatik şanzıman, Ioniq/Niro kardeşlerin çift kavramalı şanzımanlarının rafineliğini aratıyor maalesef.

İç Mekân Sonuç