yukarı

Toyota Corolla Sedan Sürüş Özellikleri

Mevcut C-HR ve RAV-4 ile paylaştığı modüler platform TNGA ile yeni Toyota Corolla'nın burulma direnci, aynı ağırlıktaki merhum Auris'ten %60 daha yüksek. Yani, kilo almadan kasları, kemikleri güçlendirmiş bir Corolla var karşımızda.

1 cm alçalan ağırlık merkezinin de etkisiyle, zirvede olmasa bile, güncel rakipleriyle yarışır bir sürüş keyfine sahip Toyota Corolla.

Burada hararetle takdir edilmesi gereken konulardan biri de yeni Corolla'nın arka aksında bağımsız çift salıncaklı süspansiyonların tercih edilmiş olması.

Bu tercih tutunma anlamında Corolla'nın elini güçlendirmekle kalmıyor konfor ve güvenlikte de önemli artılar sağlıyor. Sonuçta, bozuk yol konforunda neredeyse referans noktasına yükselmiş Toyota Corolla.

Aslında yüklü bir ek maliyet getiren bu çok noktadan bağlantılı yapı Focus ve Golf gibi rakipler tarafından ya terk edildi ya da artık sadece güçlü motor alternatifleriyle sunuluyor. Kısacası, görüntüsüne uygun olarak Toyota Corolla şimdi daha kıvrak, diri ve dinamik.

Yok, "Ben şehir içinde sakin sakin takılıyorum" diyenler için de Corolla'nın güzel bir haberi var.


Hibritin faydaları

Aslında bu hibrit konusu, "Motor" bahsinin konusu ama Toyota Corolla'nın hibrit motoru sürüş karakterini doğrudan etkiliyor.

Gaz pedalına haşin davranmamak koşuluyla, 3-4 km'lik bir menzilde, saatte 70 km hıza kadar elektrik enerjisiyle, benzinli motoru devreye sokmadan ilerleyebiliyor yeni Toyota Corolla Hybrid. Bu da hem sessiz hem de süper ekonomik bir sürüş demek.

Bizim canımızı sıkan dur-kalk trafik, Corolla'nın lityum-iyon bataryasının tam istediği şey aslında. Zira her frenlemede arka koltukların altındaki bu bataryayı şarj edip size rekor düşüklükte tüketim değerleriyle dönüyor Toyota Corolla Hybrid.

Gerçek hayatta 100 km'de ortalama 4,4 litre şehir içi yakıt tüketimi nasıl?.. Çok iyi. Açık yollarda 5,7 civarına yükselen tüketim de doğrusu hiç fena değil. Tıpkı 11 saniyelik 0-100 km derecesi gibi.

Amma ve lakin, rutin güzergâhınız bolca uzun yol ve dağ-bayır içeriyorsa, hibritin faydalarından pek de haberdar olmayabilirsiniz. Zira, hibrit Corolla'yı sürekli olarak performanslı sürüşe zorladığınızda 7,5 lt'ye yaklaşmak hiç zor değil. Diyecektik ki... odağınız performans ise neden hibrit motorlu bir Toyota Corolla alasınız değil mi?


Toyota Corolla ve güvenlik

Doğrusunu isterseniz, modern güvenlik donanımı "Toyota Safety Sense" ile Toyota, yeni hibrit Corolla'dan yana koymuş tavrını. Artık anlayın siz Toyota ne demek istiyor...

Toyota Corolla Hybrid'de standart olan şerit takip, adaptif hız sabitleme, otomatik yanan uzun farlar ve yaya/bisiklet algılayabilen ön çarpışma önleyici sistem, benzinli Corolla'nın zirvesi Passion'da standart, Flame donanımda opsiyonel.

Neyse ki geri görüş kamerası en alt donanım hariç benzinli Corolla'larda da standart. Gerçi vasat bir geri görüs sistemi ama olsun.

Tabii siz bu satırları okurken donanım kombinasyonları hayli değişmiş, güncellenmiş olabilir, teyid etmeyi ihmal etmeyin.

"Takdir edilmesi gerekenlerden biri de arkada bağımsız süspansiyonların tercih edilmiş olması"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Yeni Corolla'nın 2019 lansmanında 1.8 hibrit motor afişleri süslerken, 1.6 lt. hacimli benzinli motor alt grup olarak sahnedeydi. 2021 başında emisyon kaygısı ve maliyet düşürme maksadıyla yeni 1.5 "Dynamic Force" benzinli motor 1.6 benzinlinin yerini aldı.

Vergi mağduru 1.8 lt. hacimli hibrit motor, benzinli ve elektrikli motorların işbirliğiyle toplam 122 hp ve 3.600 devirde 142 Nm tork üreterek 0'dan 100 km/s hıza 11 saniyede çıkabiliyor. Evet, bir Tesla performansı yok tabii ama yeterince güçlü ve keyifli hibrit Corolla. Tüketim konusunu bir önceki sürüş-konfor bölümünde, "Hibritin faydaları" kısmında işlemiştik, tekrar olmasın.

Yeni 1.5 benzinli motor güç ve torkta hafifçe gerileyerek 125 hp ve 153 Nm torka inmiş. Bu düşüşü günlük kullanımda ne kadar fark edeceğiniz (ya da kafaya takacağınız) şüpheli ama ortalama tüketimdeki yaklaşık 1 lt'lik azalma gözden kaçacak gibi değil.

Üç silindirli motor kendine has ve keyifli sayılabilecek bir sese sahip. Özellikle alt ve orta devirlerde eski 1.6'dan daha canlı ve atak davranıyor ki şehir hayatında önemli bir fark bu. Rölantideki süper sessizliği de cabası.

Yokuş yukarı, uzun ve yüklü yolculuklar ise eskiden olduğu gibi Corolla'nın çok tercih edeceği ortamlar değil maalesef.

Motorun atmosferik olması Toyota Corolla'yı son yıllarda alıştığımız düşük hacimli turbo ataklığından mahrum bırakıyor ama daha sorunsuz bir kullanım potansiyelini de unutmayalım. Ayrıca üst devirlerdeki sesiyle "atmosferik" meraklılarını da memnun edecektir 1.5 Corolla.

Otomatik şanzıman Multidrive S'in ismi aynı kalmış olsa da CVT mantığı açısından önemli farklar var aslında. Sistemi eklenen tek ileri kalkış dişlisi Corolla'ya daha seri ve rafine kalkışlar sağladıktan sonra sözü sürekli değişken zamanlı CVT'ye bırakıyor.

Genelde CVT'lere "sürekli değişken karın ağrısı" gözüyle bakarız ama normal bir otomatik gibi davranması için hayli başarılı bir ayar çekilmiş Toyota Corolla'ya. Manuel moda alarak 10 ileri (6 da yeterdi gerçi) manuel taklidi yapabilen CVT, ciddi ciddi keyifli sayılabilir.

Hem Multidrive S hem de 6 ileri manuel şanzımanla Toyota Corolla 1.5'in 0-100 km derecesi 12.1 saniye. Yani eski 1.6'dan yaklaşık 2 saniye kadar daha yavaş.

İç Mekân Sonuç