yukarı

Suzuki Jimny Sürüş Özellikleri

"Ne için bakmıştınız?" sorusunu burada bir kez daha soruyoruz izninizle. 

 

Zorlu, pis yollarda güvenebileceği, küçük, ekonomik ve muktedir bir 4x4 bakınanlar doğru yerdeler. Hayatını asfalt üstünde geçirenler ve uzun yol potansiyeli yüksek olanların Suzuki Jimny ile uyumundan pek emin değiliz. Şehir içinde, çok bir konfor beklentisi olmadan keyifle ve tarz tarz dolaşmak isteyenler için "olabilir" diyoruz.

 

Evet. Her şeyden önce arazi odaklı bir 4x4 Suzuki Jimny. Bize her ne kadar 4 ileri otomatik şanzımanla gelse de manuel şanzımanlı Jimny'de hızlı ve kaygan yollar, normal yollar ve ağır arazi koşulları için farklı çekiş opsiyonları (4x4, 4x2) mevcut.

 

Yekpare merdiven tipi şasi, limitli kaydırmalı diferansiyel ve sabit akslar Jimny'yi "büyük engebelerin küçük efendisi" yapıyor. Boşta kalan tekeri frenleyip torku tutunan tekerlere yollayan diferansiyelin (LSD) yanı sıra, yokuş kalkış ve iniş destekleriyle cesaret veriyor Jimny. 

 

37 derecelik yaklaşma, 49 derecelik uzaklaşma açısı ve yerden 21 cm yüksek yapısıyla Suzuki Jimny, vahşi doğada evinde hisseden safkan bir SUV. İsmi lazım değil, 4x4 özellikli diğer modern şehir SUV'ları bu konuda Jimny'ye rakip olmaktan çok uzak.

 

Amma ve lakin, Jimny'nin aşırı üstünlükleri asfalta çıkıldığı anda - eskisinden çok daha iyi olsa da - yerini vasatlıklara bırakıyor. Bir kere zemindeki bozuklukları bolca hissettiriyor Suzuki Jimny. Sabit aksların da katkılarıyla olsa gerek, bozuk yollarımızda sarsıntılarla mücadele ederken, insanın karın kasları gelişiyor.

 

Jimny'yi uzun yolda çizgisinde tutmak için direksiyonla sık sık düzeltme yapmak gerekiyor. Çabuk ulaşılan yüksek devir ve dolayısıyla motor uğultusu da Jimny'nin artılarından sayılmaz. Tıpkı yüksek hızdaki yol ve rüzgâr sesi gibi. 

 

Suzuki Jimny'nin küçük boyutları, dönüş çapı ve yüksek sürüş pozisyonu şehir içi kullanımda hayatı kolaylaştırıyor. Buna karşın hızlı virajlarda yan yatması, ani hareket ve frenlemelerde öne arkaya salınması Jimny'nin normallerinden.

 

Yine de sürücüsüyle belli bir ölçüde iletişim kuran, tepkisi öngörülebilir ve hatta zaman zaman epey keyifli bir araba, pardon SUV, Jimny. Bir Vitara kadar keyifli mi? Belki değil ama akraba oldukları belli.

"Sürüş puanı sakın yanıltmasın! Asfaltta deplasmanda hisseden Jimny, lanetli patikalarda 10 numara bir süperstar"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Suzuki Jimny'nin tek motor seçeneği 1.5 lt. benzinli. Maksimum 102 hp güce ancak 6.000 devirde, 130 Nm'lik torkuna ise 4.000 devirde ulaşan bu motordan atılganlık beklememek mantıklı olacaktır. 

 

1.110 kg'lık hafif bir araç olmakla beraber, değişken zamanlı 4x4 sistemiyle bir hız makinesi değil Jimny. Yine de düşük hızlarda yeterince canlı bir karakteri var. Yani şehir içinde hiç de hantal hissettirmiyor. Ufak bir turbo desteğine hayır der miydik? Demezdik.

 

Şanzıman tarafındaysa Türk insanı şimdilik 4 ileri otomatik şanzımanla sınırlı. Bizce Suzuki Jimny'nin rustik doğasına uyan bir tercih değil bu. Ama pek öyle kimsenin sahiden doğaya çıkmadığı gerçeğinden hareketle, Suzuki'nin kısıtlı kontenjanı konfordan yana kullanmasını da haksız bulmuyoruz. 

 

Tabii otomatik şanzımanın tek sorunu Jimny'nin ruhuna uygun olmaması değil. Kendisi yalnızca dört ileri olduğu için, kayda değer bir hamle yapması çoğunlukla 4.000 devir civarında gerçekleşiyor. Yüksek devirde kullanımın tüketimdeki karşılığı malumunuz.

 

İç Mekân Sonuç