yukarı

Mini Clubman Sürüş Özellikleri

Daha yumuşak sürüş, daha çok konfor, daha az cambazlık… Aileleri memnun etme derdindeki Mini Clubman’den de başka bir kombinasyon da beklenemezdi zaten. Ama yine de şaşırdık.

 

Virajlara diğer Mini’ler kadar istekle girmese de özündeki oyuncu ve canlı karakteri tamamen kaybetmemiş Clubman. Öte yandan, fazladan 125 kg ve artan aks mesafesinin etkilerini de küçümseyemeyiz.

 

Tıpkı arkada iki yetişkinin rahat etmesi gibi, Mini Clubman’de gerçek bir süspansiyon konforundan bahsetmek de şaşırtıyor bizi. 

 

BMW 1 Serisi, Audi A3 ya da Mercedes A Serisi'yle sadece hacim değil, konforda da rahat rahat yarışabilir Clubman. Üstelik her hızdaki başarılı ses izolasyonunu da artılar hanesine ekleyerek.

"Tıpkı arkada iki yetişkinin rahat etmesi gibi, gerçek bir süspansiyon konforundan bahsetmek de şaşırtıyor bizi"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Mini Türkiye sağolsun, işinizi çok kolaylaştırmış. Mini Clubman iki motor ve tek bir şanzıman seçeneğine sahip.

 

1.5 litre hacmindeki 3 silindirli benzinli motor “performanslı” tanımından uzak olsa da Mini Clubman’in karakterine en uygun motor aslında. 

 

136 hp güçve 1.250 devirde 220 Nm torkla, 1.4 tonluk Clubman’i 9,1 saniyede 100 km’ye çıkarmak fena başarı değil.

 

Yeni sayılabilecek bu motorun BMW modelleri dahil kendini pek çok kere kanıtladığını ve sorunsuzluk konusunda Clubman’i zirveye taşıdığını bilmek içinizi rahatlatabilir.

 

116 beygirlik 1.5 dizel ise 270 Nm torkuna rağmen, hızlanma konusunda benzinli kadar istekli değil. Yaklaşık 10 saniyelik 0-100 derecesi bir aile arabası için iyi ama, konu Mini olunca biraz daha dinamizm bekliyor insan.

İç Mekân Sonuç