yukarı

Honda Jazz Sürüş Özellikleri

Sürüş konusunda durum iç mekân kadar parlak değil maalesef. Düşük süratte sertimsi ilerleyen Jazz, bozuk şehir yollarında çok da konforlu sayılmaz. 

 

Park ederken direksiyon tüy kadar hafif ama yüksek hızlarda biraz daha sertleşip güven verse iyi olurdu. Yeni şasisiyle dinamik anlamda epey gelişen Honda Jazz, bir Fiesta kıvraklığında olmasa da güvenle ve çizgisinden kopmadan ilerliyor. 

 

Hız arttıkça süspansiyon konforu iyileşiyor ama bu sefer yol ve rüzgâr sesi devreye giriyor. Yine de, ortalama sürüşlerde ortalamanın üstünde bir standardınız olacağı kesin. 

 

Sanki süspansiyonlar daha eğlenceli olmak istemiş ama Jazz’ın temel konsepti, motoru ve uyuşuk otomatik şanzımanı tam tersini söylüyor.

"Dinamik anlamda epey gelişen Honda Jazz, bir Fiesta kıvraklığında olmasa da güvenle ve çizgisinden kopmadan ilerliyor"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Eski sessiz sakin 1.4 motorun yerini alan yeni 1.3 benzinli, Honda Jazz için yeterli ve eskisinden daha seri hissettiriyor. 

 

102 hp’ye 123 Nm’lik değerler göz kamaştırıcı olmasa da 12 sn’lik 0-100 km hızlanması bu sınıfta fena sayılmaz. Buna karşın, motorun gücünü hissetmek için hep üst devirlerde gezinmek zorundasınız. 

 

2018’de gelen 1.5 i-VTEC seçeneği bu açıdan büyük haber! 6.600 devirde 130 hp ve 4.600 devirde elde edilen 155 Nm Jazz’a çılgın olmasa da keyifli bir dinamizm kattı. Bir de şehir içinde her 100 km’de 1 litre ve fiyat farkı:)

 

Bu arada, şehir trafiğinde hayatı kolaylaştıran CVT otomatik şanzıman bazılarına biraz fazla “ağır” gelebilir. Çoğu durumda çaresizce üst devirlere çıkıp motorun sesini yükseltmesi de pek keyifli sayılmaz. 

 

Hemen her CVT şanzıman gibi bu da ‘kaybedenler’ listesinde kendine rahatça yer buluyor. Manuel şanzıman çok daha manalı bir seçenek olsa da o seçenek Türkiye’de mevcut değil maalesef.

İç Mekân Sonuç