Sürüş kalitesi Fiat Egea’nın döktürdüğü bir alan değil doğrusu. Boşlukta gezinen direksiyon net olmaktan uzak ve olan biteni kestirmek kolay değil.
Keyif ve yüksek hızda verdiği güven anlamında da Egea’nın kompakt sınıfın üst tarafıyla rekabeti zor görünüyor.
Yumuşak karakterli süspansiyonlar viraj ve ani dönüşlerde bir miktar yatmayı gündeme getirirken, direksiyonla ani düzeltme hareketleri arka tekerleri huzursuz ediyor.
Bu zayıflıklara rağmen kıvrak sayılabilecek bir araba Fiat Egea. Sadece biz reklamdaki Erdal Beşikçioğlu ağabeyimiz kadar iddialı konuşamıyoruz. Saygılar abi!
Özetlersek, Egea Sedan’ın genel sürüş karakteri A noktasından B noktasına dertsiz tasasız bir konforu işaret ediyor. Bak görüyo musun, konfora geçmişiz!
Egea’nın Türk mühendislerinin elinden çıktığını en çok belli eden konu, yol konforu.
Yerden yüksek yapısı ve süspansiyon ayarlarıyla Fiat Egea Sedan bizimkiler gibi “az nitelikli” yollarda yolcularını rahat ettirmesini biliyor.
Yüksek hızda yol ve rüzgâr sesi yok diyemeyiz ama çekilmez olmaktan uzak bir gürültü bu. Yani ses izolasyonundan da geçer not verebiliriz Fiat Egea’ya.
Evet, bir VW Golf rafineliği beklentisine girmezlerse (bkz. fiyat farkı), yüksek hız ve bozuk yollarda bile yolcularınızın keyfi yerli yerinde olacaktır.
Fiat Egea’nın eli dizellerde daha güçlü gibi. Özellikle 1.6 Multijet II, 120 hp ve 320 Nm torkuyla şehirde atak, uzun yolda atılgan. Bu büyük motor daha rafine oluşu ve 6 ileri manuel şanzımanıyla küçük dizele (1.3) anlamlı bir fark atıyor. Lakin fiyat farkı ciddi.
95 hp’lik 1.3 Multijet II dizel motor, 200 Nm torkun da desteğiyle, şehir içinde ortalama beklentileri rahat karşılar. Mantıklı fiyatıysa bir küçük beden rakiplerini zorlayacak kapasitede. Ama seri olmak için sürekli yüksek devirli kullanım ve bol vites değişimi gerektirmekte. Ki bu durum fazladan gürültüye ve zamanın gerisinde kalmış 5 ileri manuel şanzımana katlanmayı gerektiriyor.
Daha sessiz ve keyifli benzinli motorların tasarruf ucunda 1.4 Fire (95 hp), konfor ucunda otomatik şanzıman seçenekli 1.6 E-Torq var. "E-Torq" kulağa hoş geliyor ama gerek 110 hp güç, gerekse 152 Nm torka ancak üst devirlerde ulaşabiliyorsunuz. Yani "Nerrde bu 110 beygir?" sorusunun cevabını sık gidilen benzincide bulmak mümkün.
Gerçi benzinli ile dizel Egea arasındaki fiyat farkının pek de mantıklı bir karşılığı yok gibi. Fiat Egea Sedan’ı uygun fiyatlı bir araba olmaktan hızla uzaklaştıran yüksek donanım, güçlü motor ve otomatik şanzımanlı dizel kombinasyonu bizce iyice ölçüp biçmeyi gerektiriyor. Hurda indiriminin de katkılarıyla 1.6 E-Torq gözümüze daha bir başarılı görünmeye başladı bak:)
Hele ki diğer büyük markaların popüler modelleri küçük ve seri motorlarıyla etrafta köpekbalığı gibi dolanırken.
Not: Bu aralar motor seçenekleri ve fiyatlar sıklıkla değişiyor maalesef. Güncel listeye buradan ulaşabilirsiniz.
İç Mekân Sonuç