Citroen C5 Aircross'un sürüş özellikleri, ne istediğinize bağlı olarak, 10 numara bir SUV ile vasat bir model olma arasında gidip gelebilir.
O istek "ailece konfor" ise bu fiyat ve sınıfın yakın çevresinde Citroen C5 Aircross konforu bulmanız pek olası değil. Buna geniş görüş açıları, şehir içi manevraları kolaylaştıran hafif direksiyon ve çok başarılı ses izolasyonu da eklenince, Citroen'in sadece süspansiyonlara özenmekle yetinmediğini anlıyoruz.
Peki PSA çatısı altındaki pek çok modelle aynı teknik altapıyı paylaşan C5 Aircross yol konforunda nasıl bu kadar ayrışıyor?
1955'ten beri hidropnömatik süspansiyonlarıyla büyük sükse yapan Citroen, C5 Aircross için daha basit, nispeten düşük maliyetli ama çok etkili bir yol seçmiş. Süspansiyon uzmanı Japon KYB firmasıyla işbirliği yapmak.
Bu paslaşma sonucunda ortaya çıkan "progresif hidrolik yastıklı" amortisörler, sıradan amortisörlerden farklı olarak, aynı hatta rol paylaşımı yapan ve kademeli olarak devreye giren üç yastıktan (ya da körük) oluşuyor.
Ortadaki yastık genel hareketleri sönümlerken, üst ve alttaki hidrolik yastıklar daha şiddetli darbelerde gövdenin yukarı ve aşağı hareketlerini sınırlama rolünü paylaşıyorlar. Bu sayede Citroen C5 Aircross, hedeflediği "uçan halı efekti"ni yakalamış oluyor.
Tıpkı bizim gibi, Avrupa'da Yılın Otomobili jürisinin de bu uçan halıdan epey etkilendiğini hatırılıyoruz. Bizim yollarda denemiş olsalar daha da çok etkilenecekleri kesin!
Var tabii ama ne kadar umrunuzda olacağı şüpheli. Şöyle ki: Citroen C5 Aircross isimli bu uçan halı, virajlara hızlı girdiğinde çoğu rakibinden biraz daha çok yana yatma eğiliminde. Muhtemelen çoluğu çocuğu alıp viraj dansına kalkmazsınız ama peşpeşe hızlı virajları takiben, özellikle arkadaki yolculardan çatlak seslerin yükselmesi muhtemel.
C5 Aircross'un "soft" süspansiyonları ve yüksek ağırlık merkezinin bir diğer sonucuysa, sert frenlerde öne, hızlı kalkışlarda arkaya tatlı tatlı yığılma eğilimi. Gerçi burada okumamış olsanız dikkatinizi çeker ya da rahatsız eder mi, o da şüpheli. Zaten sürücüyle iyi anlaşan direksiyon da işin içine girince, yüksek hızda güven verme konusunda sıkıntısı yaşamıyor Citroen C5 Aircross.
Yok, "Ben illa dinamik, sportif bir kompakt SUV istiyorum" diyorsanız, belki de Seat, Mazda, Ford ve hatta Peugeot/Opel taraflarına bakmalısınız.
Sadece önden çekişli sunulan Citroen C5 Aircross, her ne kadar bozuk zeminle arası çok iyi olsa da Subaru Forester tarzı bir macera SUV'u değil.
Yeterince arazi koşulu barındıran şehir yollarından çıkmanız gerekirse, opsiyonel Grip Control sisteminin yokuş iniş desteği size yardımcı olacaktır. Beş sürüş moduna sahip bu sistemin ne kadar etkin ve gerekli olduğu da tartışılır gerçi, bize sorarsanız. Ama derseniz ki "Madem yeni araba alıyorum, bolca sürüş destek teknolojisi olsun" Citroen C5 Aircross'un opsiyon listesi ziyadesiyle tatminkâr.
Sabit ya da hareketli nesneleri algılayan otomatik frenleme ve çarpışma uyarı sistemini standart sunuyor C5 Aircross. Opsiyon listesindeki "Otoyol Sürüş Destek Sistemi" ise aktif şerit takip, güvenli mesafeyi koruma ve dur-kalkları da üstlenen "uyarlanabilir hız sabitleme" gibi pek çok teknolojik oyuncağa sahip.
Daha fazla detaya boğmadan, size müşteri temsilcinize bağlayalım:)
Citroen C5 Aircross 2020 ilkbaharı itibariyle Türkiye'ye 1.6 PureTech benzinli ve 1.5 BlueHDi dizel motor seçenekleriyle geliyor. Aslında gayet yeterli ve keyifli 1.2 PureTech'in de (130 hp) menüde olmasını isterdik ama yapacak bi şey yok.
Önce ilk tercihimiz 1.6 PureTech'den başlayalım. 181 hp güç ve 1.650 devirde 250 Nm tork üreten bu 4 silindirli motor C5 Aircross'a 9 saniye civarında bir 0-100 km hızlanması sağlıyor. Kütle ve aerodinamik anlamda önemli farkları olmasına rağmen Peugeot 508 ile neredeyse aynı hızlanma değerlerine sahip olması Citroen C5 Aircross'un herhangi bir tutunma problemi yaşamadığını gösteriyor.
Alt devirlerde bile oldukça canlı olan 1.6 Puretech, uzun soluklu ataklarda da ciğerlerinin sağlam olduğunu gösterdi. Yalnız ciğerler açıldıkça pompacının işleri de açılıyor, aklınızda olsun. Küçük hacimlerde yüksek gücün karşı konulmaz zayıflığı diyelim. Buna karşın, akıcı çalışma karakteri ve sessizlik gibi avantajları var C5 Aircross 1.6 PureTech'in.
1.5 BlueHDi dizelli C5 Aircross ise fazlaca uzun yol yapan ya da devamlı yüklü dolaşanlar için heyecan verici olmasa da mantıklı bir seçenek olacaktır. 131 hp güç ve 1.750 devirde 300 Nm torka rağmen 11,8 saniyelik 0-100 km değeri, Citroen C5 Aircross'un küçük bir kelebek olmadığının kanıtı.
Benzinlideki istekliliğe sahip olmayan 1.5 BlueHDi, devirlenme süreçlerindeki homurtusuyla da C5 Aircross'un akustik sükunetine de gölge düşürüyor.
Her iki motorda da kullanılan 8 ileri EAT8 (Aisin kökenli) otomatik şanzıman C5 Aircross'un genel yumuşak karakteri uyumlu ve seri. Şehir içi süratlerde zaman zaman tereddüte düşüp mini sarsıntılar yaşatsa da gayet modern ve başarılı bir otomatik olduğu kesin.
İç Mekân Sonuç