Görüntüsü o diyarları akla getirse de BMW i8 bir pist arabası ya da Porsche 911 gibi bir yüksek devir virtüözü değil.
Bunda verimlilik odaklı ayarların (ve ince ön lastiklerin) payı büyük. Ama belki de i8, sürüş keyfinin yeni tanımını yapıyordur, kim bilir? Zira termik motorların tavrına hiç benzemeyen çılgın ara hızlanmalarıyla BMW i8 rakipsiz bir kulvarda gidiyor.
4 tekerden çekişi ve 374 hp’lik kümülatif gücüyle BMW i8, 0-100 hızlanmasını sadece 4,4 sn'de gerçekleştiriyor! Evet, 100 km’ye 911 Carrera’dan daha hızlı ulaşıyor BMW i8! Oh yeah!
Üstelik bahsi geçen basit bir 4 çeker sistemi değil. BMW i8 düşük hızlarda sadece önden çekişle yetinirken, normal kullanımda itiş vazifesini arka tarafa veriyor. Gaz pedalını ezmeye başlayınca da 570 Nm’yi yere aktarma işini 4 teker birden üstleniyor.
Ve muhtemelen vites kolunu sola itip i8’i spor moda aldınız. N’oldu, keyifli miymiş? Eveeet!..
BMW i8’in belki en büyük başarısı, yakıt ekonomisi odaklıyken aynı zamanda bu kadar keyifli olabilmesi. Yola tutunmada müthiş, virajlarda kıvrak, direksiyonda net ve yüksek hızda dahi güven veren bir karaktere sahip i8.
BMW i8’in süspansiyonlarının bir spor arabaya göre yumuşak olduğu söylenebilir. Bu da onu günlük hayata uyumlu bir uzaylı yapıyor. Ama yine de hafif sarsıntılı bir uzaylı.
120 km hıza kadar elektrik motoruyla idare edebilmesi ve düşük hızlardaki atılganlığı onu hem keyifli hem de aşırı derecede sessiz yapıyor.
Yüksek hızlarda sadece lastik sesiyle başbaşa kalmayasınız diye hoparlörlerden sahte bir motor kükremesi bile düşünülmüş. İlk başta yapay gelse de keyifli bir oyuncak olduğu söylenebilir.
BMW i8 dünyanın ilk hibrit motorlu süpersportif arabası değil. Porsche 918 ve Ferrari LAFerrari daha önce geçti o yollardan. Ama an itibariyle 1.228.300 TL’lik fiyatıyla (birkaç ay önce 854.800 TL idi!) BMW i8, en azından zenginler için ulaşılabilir bir araba.
Diğer ikisi mi? Fiyatlarını merak etmek bile gereksiz, zira çoktan tükendiler ama genel kültür olsun. 918’ın fiyatı 778 bin, LaFerrari’ninki 2 milyon Euro’dan başlıyor(du).
i8’in 3 silindirli benzinli (231 hp) motoru aracın arka ortasına, makyaj sonrası güçlenen şarj edilebilir elektrikli motoru ise (143 hp) ön tarafa yerleştirilmiş. Kümülatif olarak sağ ayağınızın altında 374 beygir var. Ama sürüş modu ve hıza göre bu motorlar arasında değişen ve gelişen bir işbirliği söz konusu.
Üstelik uzunlamasına yerleştirilmiş pili şarj etmek için “sport”, yani keyif moduna almanız gerekiyor! Yani bir yandan daha çok yakarak bir yandan dolduruyorsunuz. Ya da onun gibi bir şey…
Arka ortadaki benzinli motora 6 ileri, öndeki elektrik motoruna ise iki ileri otomatik şanzımanla hükmeden BMW i8 müthiş bir orkestrasyon sergiliyor.
Birinci viteste 120 km hıza kadar sadece elektrikle ilerlemeyi sağlayan bu şanzıman, daha yüksek hızda ikinci vitesini devreye sokarak bütün gücü ve torkuyla arkadaki benzinli motora katılıyor. Karışık işler!
Yaklaşık 100 kg’lık lithium-ion pili şehir elektriğiyle şarj etmek isterseniz üç buçuk, opsiyonel Wallbox’u tercih ederseniz iki saate ihtiyacınız var.
İç Mekân Sonuç