yukarı

BMW i3 Sürüş Özellikleri

BMW i3’ün sürüşte konserve tadı vereceğini düşünenlere bir de sürprizimiz var; i3 gerçek bir BMW gibi gidiyor. Kıvrak, atak ve net. Konforda durum pek de parlak değil ama oraya sonra geliriz.

 

Sürüş kalitesinde üstünlük sağlayan hemen her model gibi, BMW i3 de arkadan itişli. Ön tekerlerin tek yaptığı aracı rahat rahat yönlendirmek olunca direksiyonu nereye çevirirseniz i3’ten zamanında ve doğru tepkiler alıyorsunuz. 

 

Bu üstün kıvraklıkta alçak ağırlık merkezinin payı büyük. Benzetmek gibi olmasın, Maradona’nın da ağırlık merkezi alçaktı ve o yön değiştirdiğinde rakipleri yörüngeden çıkardı. Messi‘yi de örnek vermek isterdik ama takım içi uyumsuzluk var. Ferhat Göçer? Bilemedik...

 

BMW i3’te ağırlık merkezini yere yakın yapan şey lityum iyon piller, elektrik motoru, aktarma organları ve klima sistemini taşıyan şasi ya da BMW’nin deyimiyle Drive Modülü. O modülün üstüne giydirilen sağlam ama hafif karbon/plastik karışımı gövdenin (Life Modülü) de hakkını yemeyelim.

 

Aerodinami ve tüketim değerleri gözetilerek tercih edilen geniş çaplı ama dar lastikler hızlı girilen sert virajlarda önden kaymalara yol açabiliyor. Tabii elektronik sürüş destek sistemleri her an nöbette. 

 

Yine de kendinizi güce kaptırıp Mini Cooper S manevraları denemezseniz BMW i3 ile daha sağlıklı bir ilişkiniz olur. 

 

 

BMW i3 konfor özellikleri

 

Sırada bizim yollarda iyice açığa çıkan bir kötü haberimiz var: BMW i3’ün süspansiyon ayarları sertlikten yana ve bozuk yolları pek de filtrelemeden yolcularına iletmekte. Neyse ki yüksek hızda durum biraz düzeliyor.

 

Süspansiyonlar 19" jantların dezavantajını telafi edeceğine, sert ayarlarıyla durumu daha da kötüleştiriyor maalesef. Her çukur ve tümseği canlı canlı yaşamak isteyenlere, i3S’in daha sert süspansiyonlarını ve 20" jantları önerebiliriz!

 

Ses izolasyonu konusundaysa iyi iş çıkarıyor BMW i3. Yüksek hızda ve iki silindirli jeneratör çalışırken bile yolcuların rahatı yerinde. Elektrik motorunun kendine has vızıltısı ise olsa olsa keyif verebilir. Tek sorun yüksek hızda artan lastik sesi ama bu bir şehir arabasıydı zaten di mi?

 

Bu arada, ayağınızı gazdan her çekişinizde i3’ün fren yapması sizi şaşırtmasın. Tek derdi fren enerjisiyle pilleri bir nebze olsun doldurabilmek. Başta konforsuz ve rahatsız edici gelen bir detay ama insan kızamıyor işte!

"Kendinizi güce kaptırıp Mini Cooper S manevraları denemezseniz BMW i3 ile daha sağlıklı bir ilişkiniz olur"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Elektrik motorlu bir araçla ilk tanışma pek tatlı sürprizlere ev sahipliği yapıyor. Kendi sistemine eDrive ismini takan BMW, 250 Nm torkun gaz pedalına dokunduğunuz anda hazır ve nazır olmasıyla suratınızda daimi bir tebessümün garantisini veriyor. 

 

170 hp gücündeki (125 kW) bu şehir arabasının 7,3 saniyelik 0-100 km performansıyla 320d’yi yakaladığını söylesek yeter sanırım. Maksimum hız ise, tasarruf düşüncesiyle olsa gerek, 150 km/saat ile sınırlandırılmış. 

 

Hızlanma ve performans anlamında farklı fizik kurallarına tabiymiş gibi davranan BMW i3’ün tek sıkıntısı, hemen tüm elektrikli arabalarda olduğu gibi, menzil.

 

Evet, belki tek motor seçeneği var ama elektrikli araçlarda en az motor kadar önemli olan şey piller, yani batarya. Tam dolu halde 190 km’lik menzil imkânı sunan 22 kW/saat’lik bataryanın sınırı, menzil artırıcı (Range Extender) benzinli motorun katkılarıyla 300 km’ye kadar çıkabiliyor. 

 

33 KW/s’lik yeni batarya ile 300 km olan menzilimiz, menzil artırıcının katkılarıyla 410 km gibi iddialı bir rakama ulaşıyor. Tabii bu resmi menziller üzerinden bir %25 indirim yapmanız gerçekçi ve hayırlı olacaktır. 

 

9 litrelik deposu bulunan iki silindirli bu 'Menzil Artırıcı' motorun görevi gücü tekerlere iletmek değil, pilleri şarj etmek, bir kez daha hatırlatalım. 

 

Şanzımanda da bildiklerinizi unutmaya hazır olun, öyle sekiz ileri otomatik falan yok elektrikli dünyalarda. BMW i3’ün tek kademeli otomatik şanzımanı 170 hp gücü doğrudan arka tekerlere iletiyor. Sürüş modları da tamamen tasarruf odaklı haliyle.

 

“Comfort” modu garip bir şekilde BMW i3’ün performanslı hali. Ayağı gazdan çekince fren etkisi gibi tasarruf amaçlı müdahaleler, en az bu modda devreye giriyor. 

 

“Eco PRO” modunda i3 daha da titizlenirken, Eco PRO+’ta artık klimayı falan kapatıyor. Menzil uzasın da isterse yumurtalar haşlansın…

İç Mekân Sonuç