Eski nesil Leon ile kardeşliğinin en net hissedildiği yer, Ateca’nın kokpiti. Alüminyum görünümlü detaylarla hareket katılan koyu renk kabin, genelde iyi kalitede malzemeleri ciddiyetle birleştirmiş. Lakin bu "iyi" Tiugan'daki kadar iyi değil doğal olarak. Ama aradaki fiyat farkının çağrıştırdığından çok daha iyi.
Bu hususta bizce tek sorun, kalite algısını müthiş etkileyen ve sanki Ateca'ya çelme takmak için itinayla ayarlanmış gibi duran kapı açma kolu ve tutamaçlardaki düşük plastik kalitesi. Yeni direksiyon, kumandalar, ön panelin yumuşak kaplaması vs. fevkalade keyif verirken, en çok dokunduğumuz bu noktalar fena sırıtıyor... Yav bi rahat bırakın şu Seat'ı kardeşim;)
Standart donanıma katılan 10.25" dijital gösterge paneli gerçek bir yenilik etkisi yaratırken, çoktan seçmeli grafikleri ve bilgilerin netliğiyle de iyi hissettiriyor.
Boyutları donanıma göre 8.25" ya da 9.20"ye çıkan yeni bilgi-eğlence ekranı da tepki hızı ve menüleriyle oldukça kullanışlı. Kullanılan ikonların grafik kalitesi yüksek ve neyin ne olduğu kolay anlaşılıyor. Yandaki kapasitif kısa yollar yerine fiziksel düğmeleri tercih etmez miydik, ederdik.
Ön koltuğun altındaki çekmece dahil bolca eşya gözü ve cebe sahip olan Seat Ateca, arkadaki cömert diz ve baş mesafesiyle de sevenlerini mutlu ediyor. Cam tavana rağmen 1.85'lik bir yolcunun arkada hiç sıkıntı çekmeyeceğini söyleyebiliriz.
Ön koltuktakilerin, özellikle de yeni direksiyonu tutan arkadaşın keyfine zaten diyecek yok. Kumanda, gösterge ve kontrollerin ergonomisi yıllardır denenip onaylanmış seviyede. Bir sonraki nesilde bu fiziksel kumandalar muhtemelen yok olduğunda çok ararız gibi geliyor...
Yerden yüksekliği ve geniş camları sayesinde başarılı çepeçevre görüş ise Seat Ateca’nın bir diğer artısı. Çapraz görüşü kısıtlamayan ince A sütunu da Ateca’nın yanında.
Seat Ateca’nın Tiguan'a kıyasla bir diğer eksiği arka koltukların hareketsiz oluşu ve sırtlıkların üç yerine iki parça (60/40) katlanabilmesi. E tabii, bir yerlerden tasarruf etmek şart.
Ama öndeki iki USB-C girişi haricinde, arkada da iki adet USB-C ve ayrıca havalandırma kanalı oluşunu artılar hanesine yazabiliriz. İki bardaklıklı ve iyi tasarlanmış arka kol dayamayı da unutmayalım.
Tiguan’la arasındaki13 cm’lik boy farkını özellikle bagaj hacminde kendini hissetmek mümkün. Evet, Tiguan’ın bir 100 lt fazlası var ama Qashqai’nin 430 lt’lik bagajının yanında Ateca’nın 510 lt’lik bagajı hayli büyük sayılır. Dört kişilik bir ailenin sığışmakta hiç sıkıntı çekmeden tatile çıkması garanti.
Arka koltuk sırtlıklarını 60:40 oranında iki parça yatırıp büyük, 1600 litrelik kocaman bir alan elde edebilirsiniz. Ama yüksekliği ayarlanabilir bagaj zemini nereye gitti sahi?.. Bu eksiklik hem arka koltukarı yatırınca basamak oluşması hem de çok yüksek olmasa da bir yükleme eşiğiyle yaşamak anlamına geliyor.
Arka koltuk sırtlıklarının bagajdan doğru tek hareketle kolayca açılması ve geniş koltuk tarafındaki uzun eşya girişi de çok faydalı detaylar. İsteyen kayak takımını uzatır içeri, isteyen perde kornişlerini...