“Şok şok şok!” durumunun asıl yaşandığı yer Peugeot 3008’in içi. Yoksa başka bir gezegende miyiz? Ya da başka bir yüzyılda? Belli ki, patron sık sık uğrayıp “Elinizi korkak alıştırmayın gençler” demiş.
İyi de etmiş. Çünkü sınıfındaki başka hiçbir şeye benzemeyen 3008’in kabini olduğundan çok daha pahalı hissettiriyor. Sadece tasarımı değil kullanılan malzemeler de bu hissiyatta ciddi pay sahibi.
Kaliteli plastikleri tamamlayan yer yer krom, kumaş ve deri kaplamalar tam İngilizlerin “cool!” dediği türden. Orta kısımdaki birkaç işçilik detayı dışında tamamen şık ve rafine bir ortamdayız. Ama onlar da no problem.
Peugeot 3008’in kokpitini tarif etmek için en uygun ifade "ultra modern"sanki. Peugeot’nun i-Cockpit adını verdiği bu kabinin en standart dışı unsurları küçük direksiyon ve onun üst hizasında konumlanan gösterge paneli. İkisinin de ne kadar fonksiyonel olduğu tartışmalı ama standartları zorlayıp akılda kaldıkları kesin.
Listeye eklenen sürüş destek sistemleri arasında, gece görüş desteği, adaptif hız sabitleyici, şerit takip sistemine bağlı aktif 'cruise control', daha gelişmiş bir trafik işareti, yaya ve bisikletli tanıma sistemleri sayılabilir.
Gelelim 3008’in iç mekânında standartları zorlamakla kalmayıp basbayağı aşan özelliklere. Makyajda ağırlık dış tasarımda olsa da ekran boyutlarında iyileştirme ihmal edilmemiş.
Piyano tarzı alüminyum düğmelerle kumanda edilen ortadaki 10 inç dokunmatik ekran standart üstü. 12,3 inçlik tamamen dijital gösterge panelinin standart olması da standart üstü. Aynı gösterge paneli için bir Audi ya da VW’de hatırı sayılır bir ekstra ödemeniz gerektiği malumunuz.
Peugeot 3008’in bilgi ve eğlence sistemi de sınıf standartlarının oldukça üstünde. Geniş ve yüksek çözünürlüklü ekran Peugeot’nun Mirror Screen fonksiyonu (II. donanımdan itibaren) sayesinde Apple CarPlay, MirrorLink ve Android Auto gibi mobil uygulamalarla uyumlu. Eğer opsiyonu işaretlerseniz uyumlu telefonları kablosuz şarj etmeniz mümkün.
Bir diğer havalı uygulama, ancak Audi Q5 mertebesinde standart sunulan 3D navigasyon sistemi. Bina ve yeryüzü şekillerini üç boyutlu algılamanızı sağlayan sistem üçüncü donanımdan itibaren standart.
Anlaşılacağı gibi donanımda giriş seviyesi olan Acces’i pek önermiyoruz. Geri görüş kamerası bile yok garibimin. Eliniz değmişken hesabı…
İlk nesil 3008’e göre 8 cm uzamanın faydasını özelikle arkadaki diz mesafesinde görüyoruz. Ön tarafta zaten bir sıkıntı yok. Sizi çevreyelen kokpit tasarımı kabinden birkaç santim alsa da verdiği hissiyat bu küçük fedakârlığa değer.
Arkadaki uzun yetişkinler için tek sorun, panaromik sunroof nedeniyle kısıtlanan baş mesafesi olabilir. O da çok kötü sayılmaz. Arka ortadaki yolcu için düz zemin güzel haber. Evet, bacakları ayırmaya gerek yok!
Eşya gözleri, saklama alanları sayıca kalabalık ve hacimleri yeterli. Geniş kapı içi cepleri, ortalamalardaki torpido gözü ve bardaklıklar da yeterli. Siz yine de çılgın bir aile arabası pratikliği beklemeyin 3008'den.
Bagajın yükleme eşiği sınıfın en alçaklarından, yani ağır eşyaları yüklemek kolay. Hareketli zemin sayesinde düz bir satıh, evet satıh, oluşturmak mümkün.
Arka koltuklar dik konumda Peugeot 3008’in 520 litrelik bagaj hacmi VW Tiguan’ın gerisinde, Seat Ateca’nın bir at başı önünde, Nissan Qashqai’ye fark atmış durumda.
Bagajdan doğru kolayca yatırılabilen sırtlıklar bagaj hacmini 1482 lt’ye kadar çıkarıyor. Elimize o boyda bir şey geçmedi ama Peugeot 3008’de 3 m’ye kadar eşyalar taşınabiliyormuş.
Giriş Sürüş - Konfor - Performans