Bu yeni Peugeot E-308, markanın şık aile hatchback'inin tamamen elektrikli versiyonu. Fransız üreticinin Volkswagen ID.3 ve Renault Megane E-Tech'e cevabı olan bu araç, aynı zamanda uygun fiyatlı MG4'e karşı da ayakta durmak zorunda.
Evine çok daha yakın bir rakibi de var: Opel Astra Electric kısa süre önce sürekli büyüyen beş kapılı EV hatchback yelpazesine katıldı, ancak dış görünümün altında bu ikili çok yakından ilişkili.
Her iki araç da Stellantis eVMP mimarisini kullanıyor. Mevcut 308 platformundan tam pille çalışan araçları barındıracak şekilde uyarlanmış bir yapı ve her ikisi de aynı motor ve pil konfigürasyonlarına sahip. Bu, E-308'in Peugeot'nun 430 km’ye kadar menzil için iyi olduğunu iddia ettiği 54kWh batarya kullandığı ve 100kW şarjın yaklaşık 30 dakikada yüzde 10-80 şarj oranına izin verdiği anlamına geliyor.
Bu batarya, ön tekerlekleri tahrik eden bir elektrik motoruna enerji sağlıyor. Seçtiğiniz sürüş moduna bağlı olarak güç çıkışı değişiyor. Eco modunda 110 hp ve 220 Nm tork; Normal modda bu rakamlar 136 hp ve 220 Nm'ye yükselirken, Sport maksimum 158 hp ve 270 Nm'yi sunuyor.
Ancak bu en güçlü modda bile E-308 birçok rakibinin gerisinde kalıyor. ID.3 ailesi 204 hp arkadan itişli motor ve 58kWh batarya (77kWh'lik bir paket de mevcut) ile başlarken Megane 60kWh batarya ile 220 hp güç sunuyor. MG4 Extended Range, 246 hp güç ve 74.4kWh batarya ile kağıt üzerinde en umut verici rakamlara sahip.
Dolayısıyla Peugeot'nun diğer alanlarda da mücadele etmesi gerekecek ve rekabeti kesinlikle yenmeyi başardığı yerlerden biri de kabin tasarımı ve kalitesi. Düzen 308'in benzinli, dizel ve plug-in hibrit versiyonlarıyla neredeyse aynı ve tamamen elektrikli rakiplerinin yanında, yüzeyinde yumuşak plastikler ve kumaş kaplamaların bir karışımını kullanan gösterge paneli çok daha pahalı hissettiriyor. BMW ve Mercedes'in premium benzinli hatchback'lerine bile kafa tutuyor ve her ikisinden de daha farklı görünüyor.
Kaplamasında bir kusur olmasa da, 308'in iç mekanı diğer alanlarda tam bir başarı değil. İlk olarak, rakiplerinden özellikle Volkswagen'den çok daha sıkışık olan arka koltuk alanı var ve 361 litrelik bagaj sınıf için sadece ortalama.
Ergonomi de mükemmel değil. Çift dokunmatik ekran düzeni yeterince iyi çalışıyor; ana ekran harika görünüyor, oldukça hızlı yükleniyor ve sürücünün seçtiği kısayolları gösterecek şekilde yapılandırabileceği alttaki ikincil bir panel ile destekleniyor. Bununla birlikte, 10 inçlik ana ekranla sınırlı özelliklerden biri olan klima kontrollerini daha kalıcı bir şekilde gösterecek şekilde yapılandırılabilmesini daha da çok isterdik.
Peugeot'nun iCockpit düzenlemesi, küçük bir direksiyon simidinin üzerine dijital bir gösterge paneli yerleştiriyor ve yapınıza ve neyi rahat bulduğunuza bağlı olarak, bazı sürücüler kadranların kısmen direksiyon tarafından engellendiğini görüyoruz. Satın almadan önce denemeniz gereken bir otomobil.
Küçük direksiyonun sürüş deneyimi üzerinde de etkisi var. Bol miktarda destek var; çok hafif hissettirdiği şehir içinde harika, ancak daha açık yollarda olduğunuzda geri bildirim konusunda yetersiz kalıyor. 308'in plug-in hibrit versiyonlarından çok daha uyuşuk hissettirmiyor (PHEV'den EV'ye sadece 51 kg'lık bir ağırlık artışı var), ancak 308 sınıfının en iyilerinin sürüş ve yol tutuş dengesine sahip değil; Megane virajlarda daha keskin hissettiriyor ve MG genel olarak daha eğlenceli. Tümseklerde ve kötü yüzeylerde gürültü yalıtımı 308'de mükemmel ve sürüş biraz sert olsa da rahatsız edici değil.
Çoğu elektrikli araçta olduğu gibi elektrikli motorlar çok akıcı ve sessiz ve 308'i kullanmak çok kolay. En sık kullandığımız modun Sport olduğunu gördük maksimum güç sunduğu için değil, Eco ve Normal ayarlarda gaz tepkisi biraz tembel hissettirdiği için.
Buna rağmen 308, diğer birçok elektrikli araçta deneyimlediğimiz çizgiden uzaklığa sahip değil ve performans rekabetin gerisinde kalıyor. Yine de, her hızda kullanılabilen maksimum tork ile E-308, 9,8 saniyelik 0-100 km/s süresinin gösterdiğinden biraz daha canlı hissettiriyor.
İçten yanmalı motorlu bir hatch'ten tamamen elektrikli bir hatch'e geçiş yapan Peugeot, 308'in güçlü yönlerini şimdi daha sessiz, daha yumuşak ve sürüşü daha keyifli olan bir pakete taşımayı başardı. Yine de, rakiplerinin çoğundan daha kaliteli bir ürün gibi hissettirse de, özellikle batarya kapasitesi ve menzil gibi diğer rakamlar, özellikle de rakiplerin çoğu daha ucuzken, bir araya gelmiyor.