yukarı

Yeni Hyundai Tucson 2024: Test sonucu pozitif

Makyajlı Hyundai Tucson, zarafet, hacim, teknoloji ve dört tekerden çekiş seçeneğiyle test konuğumuz...

07 Ağustos 2024 kaynak: Arabazzi

Doğrudan konuya girelim... Eski Tucson, kendisini öncelikle pratiklik, mütevazı fiyat ve aile kullanımına yönelik pazarlayan bir otomobildi. Ancak makul donanım seviyeleri, belirgin gösteriş eksikliğini telafi etmekte pek etkili sayılmazdı.




Ancak Hyundai'nin bu dördüncü nesil orta boy SUV'si farklı bir teklif sunuyor ve iddialı tasarımın yanı sıra, genel yükleme alanı ve günlük işlevsellik gibi niteliklere de değer veren aileler için birinci sınıf bir teklif olarak öne çıkıyor.




Pazarın bu sektöründe rekabet serttir ve Tucson'un rakiplerinin çoğu, onları diğerlerinden ayıran farklılıklar oluşturmuştur.  Volkswagen Tiguan, belirgin bir kalite havasına ve sağlam bir üne sahipken,  Ford Kuga aile SUV yaşamına bir sürüş keyfi duygusu getirir. 

Skoda Karoq ve SEAT Ateca, denenmiş ve güvenilir Volkswagen Grubu formülünün farklı karışımlarını sunarken,  Peugeot'un 3008'i şık bir kabin ve tipik Galya cazibesi sunar.




Sayısız seçenek arasında  Honda CR-V ,  Mazda CX-5 ve  Toyota RAV4'ten oluşan Japon üçlüsü de yer alıyor. Bunları, her daim popüler olan Nissan Qashqai, Renault Austral,  Opel Grandland ve Tucson'un kardeş otomobili  Kia Sportage gibi daha ileri seçenekler takip ediyor .




Yıllar boyunca Tucson'ı birçok yarışmacıya karşı yarıştırdık ve Hyundai her seferinde kazanan madalyayı aldı. Hyundai'nin yalnızca ana akımın en iyileriyle mücadele etmeye değil, aynı zamanda Audi ve BMW gibi daha lüks markaların peşine düşmeye odaklandığından şüphemiz yok.




Donanım yapısı oldukça basit. Her modeldeki standart kit, çift bölgeli klima, hız sabitleme, arka kamera, uydu navigasyonu, Android Auto ve  Apple CarPlay bağlantısına sahip 10,25 inçlik bir bilgi-eğlence dokunmatik ekranı içeriyor.




Daha üst donanımlarda içte ve dışta sportif değişiklikler sunuluyor ve bu donanım Hyundai'nin VW Tiguan R-Line gibi otomobillere cevabı oluyor. 19 inç alaşım jantlar, daha agresif tamponlar, çift egzoz çıkışı, bagaj kapağı spoyleri ve spor ön koltuklar elde edebiliyorsunuz. Üst düzey donanımlar adaptif hız sabitleme, elektrikli bagaj kapağı, panoramik cam tavan, ısıtmalı ve havalandırmalı ön koltuklar ve kablosuz cep telefonu şarjı gibi lüks özellikler sunuyor.




Motor seçenekleri, 1.6 litrelik turbo benzinli ve turbo dizel motor etrafında toplanıyor. Avrupa’da hibrit motorlu versiyonu da tercih edebiliyorsunuz. Tüm motor seçeneklerinde 7 ileri çift kavramalı DCT  şanzıman standart olarak geliyor.  Benzinli versiyonlarda güç çıkışı 160 hp ve 265 Nm olurken, dizel versiyonda 136 hp ve 320 Nm güç seçeneği mevcut. Dizel motor seçeneği sunması Hyundai’yi özellikle ülkemizde avantajlı duruma getiriyor. Benzinli motor güç olarak sıkıntı yaratmasa da yakıt tüketimi bakımından gözlerin dizele kaymasına yol açabilir.




Hyundai, Tucson'a virajlarda makul bir çeviklik kazandırmayı ve Türkiye yollarının tipik bozuk asfaltında kontrolü ve sakinliğini korumayı gerçekten başardı. Otoyol hızlarında sessiz ve rafine. Tucson'ın hafif direksiyonu Hyundai'nin şehir içinde manevra yapmasını kolaylaştırıyor.




Şunu da belirtmekte fayda var bu segmentte dört tekerlekten çekiş seçeneğini çok fazla modelde bulamıyorsunuz fakat Hyundai hem dizel hem de benzinli versiyonlarında dört tekerlekten çekiş sunarak yine tüketicileri kendine çekmeyi amaçlıyor. Özet olarak hem dizel hem otomatik hem de dört tekerlekten çekişli bir versiyon sunması Tucson’u bu zorlu sınıfta bir adım öne çıkartıyor. Bir de hibrit versiyon gelse tadından yenmez bir karışım olacaktır.




Yenilenen Tucson'un tasarımcıları, dikkat çekici dış görünümünü yumuşatmamayı akıllıca seçtiler. Dikkat çeken tek değişiklikler, öndeki yeni ızgara ve aracın tıknaz SUV görünümünü güçlendirmek için sahte bir koruma plakası içeren tamponun daha belirgin alt kısmı. Arkada, Hyundai amblemi artık çok daha düzenli görünen arka camın arkasında.




Üreticiler, iç tasarım ve yerleşik teknoloji seviyeleri söz konusu olduğunda ellerini yükseltiyor ve Tucson da bir istisna değil. Daha önce iç mekanın premium hissiyatından etkilenmiştik, ancak tasarım, daha küçük Hyundai Kona ve elektrikli Hyundai Ioniq 5'in kabinleriyle daha uyumlu bir görünüm kazandırmak için makyajla önemli ölçüde değiştirildi. Dijital sürücü gösterge paneli ve merkezi bilgi-eğlence ekranı artık gösterge paneli boyunca birbirine akıyor, merkezi ekranın altında ise makyaj öncesi aracın dokunmatik kontrollerine kıyasla kullanımı çok daha kolay bir dizi fiziksel kısayol düğmesi bulunuyor.


Bunların altında, her ön bölge için sıcaklığı kontrol eden bir çift büyük kadrana sahip iklim kontrolleri yer alıyor ve bunlar sürüş sırasında eski Tucson'ın dokunmatik kontrollerine göre bulunması çok daha kolay. İki kadran arasındaki ekrandaki sanal düğmeler hala dokunmatik, ancak bunlarla sık sık etkileşime girmeniz gerekmiyor. Tek büyük dezavantajı, daha uzakta konumlandırıldığı için merkezi ekranın en uzak köşesine ulaşmak için daha fazla esnemeniz gerekiyor.


Önceki Tucson'un sağlam hissi, revize edilmiş modelde de devam ediyor, ancak gösterge panelindeki yumuşak plastik alanı bölmek için kullanılan tuhaf kumaş şeritlerine rağmen, çoğu donanım seviyesi için daha önceki kasvetli renk paleti notumuz korunuyor.


Sürücü koltuğuna oturduğunuzda, akıllı 10,25 inçlik dijital gösterge paneli ve yalnızca birkaç fiziksel düğme ve anahtarla temiz, basit bir düzen ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Kona ve Ioniq 5'i takip ederek direksiyon simidinin hemen arkasına sağda monte edilmiş bir vites seçici kullanılıyor ve bu sayede daha fazla depolama alanı sağlanıyor.


Giriş seviyesi donanımında 17 inç alaşım jantlar, çift bölgeli klima kontrolü, hız sabitleyici, geri görüş kamerası, ön ve arka park sensörleri, ısıtmalı ve katlanabilir kapı aynaları ve her zamanki Bluetooth, kablosuz şarj pedi ile kablosuz akıllı telefon bağlantısı ile DAB ses sistemi gibi standart donanımlar yer alıyor.


Bir üst donanımda, elektrikli bagaj kapağı, geliştirilmiş Krell ses sistemi, ısıtmalı direksiyon simidi, ısıtmalı ön ve arka koltuklar ve kavşakta karşıdan gelen trafiğin yoluna dönmenizi engelleyen otonom acil fren sistemi ve otomatik modellerde adaptif hız sabitleme gibi ekstra aktif güvenlik özellikleri ekleniyor.


Tucson, sezgisel ve kullanımı kolay, oldukça etkileyici bir bilgi-eğlence sistemine sahip. Her model, hızlı yükleme süreleri ve net grafikler sunan çift 10,25 inç ekrana, akıllı telefonunuzu bağlamayı tercih ederseniz Apple CarPlay ve  Android Auto'ya sahip.


Merkezi dokunmatik ekran, Renault Austral'ın Google destekli kurulumunun  ekran keskinliği veya yükleme süreleriyle eşleşmeyebilir ve Kia Sportage'daki kadar büyük olmayabilir, ancak yine de net ve okunması kolay. Ana menü, tüm temel özellikleri iki satır kısayol simgesinde görüntüliyor ve alt menülerin çoğu oldukça iyi düşünülmüş.


Hyundai, sürüş sırasında otomobilin size sürekli bip sesi veriyormuş gibi görünebilmesini göz önünde bulundurduğunuzda, sürücü yardım menüsüne yönelik navigasyonu iyileştirdi. Eskiden dokunmatik ekran içindeki çeşitli menülere dalmanız gerekiyordu, ancak şimdi direksiyonda sizi doğrudan doğru menüye gönderen bir kısayol düğmesi var. Ayrıca, hız sınırı uyarısını devre dışı bırakmak için gizli bir kısayol da var (hız sınırını aştığınızı algıladığında bip sesi çıkaran bir sistem), burada sistemi sessize almak için birkaç saniye sessize alma düğmesine basmanız yeterli.


Sürücünün önünde ikinci bir 10,25 inçlik ekran yer alıyor. İstatistikler direksiyona monte edilmiş düğmeler aracılığıyla kolayca seçilebiliyor ve renkler ve grafikler seçilen sürüş moduna göre ayarlanıyor.


Yolcular Hyundai Tucson'da sunulan iç mekan alanı miktarından hayal kırıklığına uğramayacaklar. Sürücü koltuğu ve direksiyon simidi eğim ve erişim için bol miktarda ayara sahip. Hyundai, Tucson'ı gerçekten çok yönlü bir aile SUV'u yapmak için giriş seviyesi otomobillere bile birçok özellik ekledi. Arka koltuklar 40:20:40 konfigürasyonunda katlanırken, bardak tutuculu ön ve arka kol dayanakları ve çeşitli ıvır zıvırlar için ekstra depolama alanı bulunuyor. Ayrıca,  standart park sensörleri ve önde ve arkada kullanışlı USB bağlantı noktaları da bulacaksınız.


Üst donanım seviyelerinde elektrikle çalışan bagaj kapağı, üç bölgeli klima kontrolü ve uzun yolculukları daha konforlu hale getiren ısıtmalı ve havalandırmalı koltuklar gibi lüks özellikler bulunuyor.


Hyundai Tucson 4.500 mm uzunluğunda, 1.865 mm genişliğinde (kapı aynaları hariç) ve 1.653 mm yüksekliğinde. Karşılaştırmak gerekirse, Volkswagen Tiguan 4.539 mm ile daha uzun, ancak Tucson 23 mm daha geniş.


Son Tucson'un dingil mesafesi önceki modelden yalnızca biraz daha uzun, ancak Hyundai, kabinin dört adet 1.90’lık kişiyi rahatça barındırabilmesini ve bol miktarda diz, bacak ve baş mesafesi olmasını sağlamak için aracın tasarımında akıllı davranmış. Üçüncü bir arka yolcu için alan var, ancak yükseltilmiş merkezi zemin, onların gerçekten rahat bir pozisyon bulmasını engelliyor. Koltuklar kendileri destekleyici ve arka yolcuların ayakları için ön koltukların altında bolca alan var.


Hyundai Tucson, koltuklar yukarıdayken 620 litrelik bagaj alanı sunuyor ve koltuklar aşağıdayken 1.799 litreye kadar genişliyor, bu da onu aile dostu yapıyor. Bu alan, bir Kia Sportage'da elde ettiğinizden yaklaşık 30 litre ve Nissan Qashqai'nin başarabileceğinden  tam 116 litre daha fazla.


Birkaç kanca ve ayrı depolama bölmesinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz, ancak genel olarak alan ve düz zemin çoğu günlük ihtiyaç için yeterli olmalı. Tucson'da ayrıca her zaman kullanışlı olan mütevazı miktarda zemin altı bagaj saklama alanı da var. Benzinli Hyundai Tucson modellerinin maksimum frenli çekme ağırlığı 1.510 kg.


Tucson'un standart güvenlik kiti iyi, ancak aktif sistemlerin tam setinden faydalanmak için en üst donanımına yükseltmeniz gerekiyor. Bunlar Kör Nokta Çarpışma Uyarısı, İleri Çarpışma Önleme Yardımı ve Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme içeriyor ve bir garaj yolundan veya park yerinden geri çıkarken olası tehlikelerden kaçınmanıza yardımcı oluyor.


Çarpışma güvenliği uzmanları  Euro NCAP, 2022'de aile SUV'unu test ettiğinde dördüncü nesil Tucson'a tam beş yıldız derecesi verdi. Yetişkin yolcu korumasında yüzde 86, çocuk yolcu korumasında ise yüzde 87 puan aldı, ancak sürücünün göğüs korumasının yalnızca marjinal olduğu değerlendirildi.


Alışveriş listenizin en üstüne koymanız gereken bir orta boy SUV varsa, o da Hyundai Tucson'dur. Son dört yıldır sınıfının en iyisi olarak düşünüyoruz ve makyajlı versiyon, zaten kazanan bir formülü daha da iyileştiriyor.


Tucson, güçlü donanım listesi ve cazip fiyatlandırması sayesinde iyi bir aile SUV’u arayanlara hitap edecek türden bir otomobil. Dizel motor yelpazesi ise işletme maliyetlerine dikkat edenlere de uygun olacağı anlamına geliyor. Ayrıca büyüyen bir ailenin ihtiyaç duyacağı tüm alana sahip çok yönlü bir iç mekana sahip. Ayrıca yaz tatillerinde uzun yolculuklar yapmak için gereken bir otomobilden beklenen düzeyde bir rafinelik sunuyor. Elbette, bir Ford Kuga kadar sürüşü eğlenceli değil , ancak Tucson, güvenli ve sağlam kullanımıyla çoğu tüketici için fazlasıyla yeterli olacaktır.