yukarı

Test: Honda HR-V

Hibrit motorlu Honda HR-V’nin direksiyonuna geçtik. Bakalım rakiplerinden farkları neler?

13 Ağustos 2023 kaynak: Arabazzi

Büyük karmaşıklığa sahip bir sürüş konseptini mükemmelleştiren HR-V'nin testine hoş geldiniz. Bataryanın boyutuna bağlı olarak 40 ila 100 km'lik gerçek bir elektrikli menzile sahip olan plug-in hibritlerin aksine, batarya HR-V'ye yalnızca kısa mesafeler için tek başına güç sağlıyor.

Honda HR-V özellikle tasarımıyla sınıfında farklı bir yere kendini konumlandırıyor.

Motorun nasıl çalıştığını açıklayalım… İlgilenmeyenler ile alt satırda tekrar buluşmak üzere... Evet, HR-V, 1,5 litrelik atmosferik motoru öncelikle bir elektrik motoruna enerji sağlayan bir jeneratör olarak kullanıyor. Bu da enerjisini ön tekerlekleri tahrik eden ikinci bir elektrik motoruna aktarıyor. Ancak sabit yüksek hızlarda benzinli motor bir kilitli kavrama aracılığıyla doğrudan tahrik sistemine bağlanıyor.

Her ne kadar B-SUV olarak konumlandırılsa da boyutlarıyla C-SUV'lara göz kırpıyor

Bu amaçla, bir lityum-iyon batarya 0,9 kWh enerji depoluyor ve bu enerjiyi elektrik motoru aşırı çalışma sırasında jeneratör olarak enerji kazandığında geri kazanım yoluyla veya yük noktasını kaydırarak elde ediyor.

Arkada stoplar yanan bir şeritle birbirlerine bağlanıyor.

Sistem, daha verimli bir aralıkta çalıştığı için içten yanmalı motorun daha fazla yük ile çalışmasını sağlıyor. Akü, fazla enerjiyi depoluyor ve HR-V'yi tek başına veya onunla birlikte kısa bir süre için sürmesi gerektiğinde elektrik motorunun kullanımına sunuyor.

Bagaj sınıfının en büyüğü değil fakat düz zemin yüklemeyi kolaylaştırıyor.

Belki de en parlak yanı her şeyin basitçe çalışıyor olması. Şanzıman seçiciyi D'ye, daha yoğun iyileşme için B'ye ayarlayın ve yola çıkın. Ancak iş dinamiklere geldiğinde dikkatli olun. Sadece nazikçe sürüldüğünde, güçler arasında yumuşak ve sorunsuz bir şekilde ileri geri geçiş yaparak, burada devreye girip orada devreden çıkarak potansiyelini kullanabiliyor.

Arka koltuklardaki yaşam alanı neredeyse C-SUV'ları bile kıskandıracak seviyede.

Acele etmek ise içten yanmalı motorun vızıldamasına neden oluyor, yumuşak mizacı nedeniyle otomobilin daha hızlı gitmesini sağlamıyor, ancak verimliliğini mahvediyor. Test ortalaması 6,2 l/100 km… Hafif hibritleştirilmiş 125 hp turbo benzinli motora sahip bir Ford Puma sadece 0,7 l daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

İç mekan son dönem Honda modellerinde olduğu gibi şık ve sade. Kafa karıştıran ya da göz yoran tasarım oyunları bulunmuyor.

Dolayısıyla HR-V'nin sürüşten dolayı değil, sürüşe rağmen hoş bir otomobil olduğu sonucuna varabiliriz. Yüksek kaliteli bir iç mekana sahip ve kapsamlı, iyi işleyen bir asistan departmanı ile iyi bir şekilde donatılmış.

Bilgi eğlence ekranı alışıldık Japon kullanışsızlığını geride bırakıyor. Arayüz basit ve akıcı.

Buna ek olarak, küçük SUV subcompact boyutlarda geniş bir alan sunuyor. Hatta arkada, 64 santimetre daha uzun olan Opel Insignia Sports Tourer'dan iki santimetre daha fazla standart koltuk alanı (78) sunuyor. Son olarak, HR-V'nin süspansiyonu da viraj alırken olduğu kadar ihtiyatlı. Bu da zaten yol tutuş hakkında söylenebilecek en heyecan verici şeyi açıklıyor.

Bir Honda icadı tamamen katlanan arka koltuklar sayesinde bagajın dezavantajı ortadan kayboluyor.

Geniş alan, hoş konfor, göze batmayan yol tutuşu, çok sayıda kolaylık ve yardım özelliği ile Honda HR-V iyi bir otomobil. Ancak bu kadar orta halli bir verimlilik için sürüş keyfinden feragat etmek biraz üzücü…

Bir CVT şanzıman olmasına rağmen yapay da olsa vites geçiş özgürlüğünü size bırakması mutluluk verici. Ayrıca son nesil sürüş asistanlarını da direksiyondan kolayca ayarlayabiliyorsunuz.