yukarı
hyundai
hyundai

Tesla'nın Çin'deki Otomatik Pilotuna "Dur" Geldi

Tesla, Çin'de geçtiğimiz haftalarda kullanıma açtığı Tam Otomatik Sürüş – Denetimli sistemini şimdilik askıya almak zorunda kaldı.

25 Mart 2025 kaynak: Arabazzi

Amerika merkezli marka, Çin pazarında sadece elektrikli araçlar konusunda değil, otomatik sürüş sistemleri konusunda da ciddi rekabetle karşı karşıya kalıyor.


Tesla, Çinli kullanıcılara bu sistemi ücretsiz bir aylık deneme süreciyle tanıtarak müşterilerin daha sonra yazılım güncellemeleriyle sistemi satın almalarını hedefliyordu. Ancak Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın yayınladığı yeni kurallar, otomobil üreticilerinin müşterilere sunulacak yazılım güncellemeleri öncesinde tüm teknik detayları yetkililere bildirmesini şart koşuyor.


Tesla Çin Başkan Yardımcısı Grace Tao, Çin sosyal medya platformu Weibo'da yaptığı açıklamada, gerekli tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından güncellemenin herkese "en kısa sürede ulaştırılacağını" söyledi.


Ancak Tesla'nın Çin macerası biraz sancılı başladı. Kısa süre önce Çinli bir otomobil blogger'ı tarafından gerçekleştirilen testlerde, Tesla Model Y’nin otomatik pilot sistemi sadece bir gecede tam 7 trafik cezasına neden oldu. Sistem test sırasında bisiklet yollarını sağa dönüş şeridiyle karıştırdı ve defalarca hatalı şerit değiştirme yaparak kesintisiz çizgileri ihlal etti.


Başka bir testte ise Tesla'nın otomatik pilot sistemi Li Auto ve Aito markalarının sistemleriyle karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmada Tesla tam 34 trafik kuralı ihlali yaptı ve sürücünün 24 defa müdahale etmesi gerekti. Rakiplerinden Li Auto L7 sadece 14 ihlal yaparken sürücü 9 kez müdahale etmek zorunda kaldı. Aito M9 ise Tesla’dan yine daha iyi bir performans sergileyerek 14 ihlal ve 12 müdahale ile testi tamamladı.


Görünen o ki, Çin trafik kurallarını aşmak Tesla’nın otomatik pilotu için bile kolay olmayacak!