yukarı

Renault Megane E-Tech test: Alıştığımızdan çok farklı

Elektrikli Renault Megane E-Tech etkileyici bir aile hatchback'i; pratik, sürüşü iyi ve en son araç içi teknolojiyi sunuyor

11 Şubat 2024 kaynak: Arabazzi

Renault Megane E-Tech hatchback, tamamen elektrikli sürüşün verimlilik avantajlarının yanı sıra iç mekân kalitesine ve sınıfının en iyileri arasında yer alan bir bilgi-eğlence sistemi sunuyor. Cömert bagajı ve yeterli iç hacmiyle pratik bir otomobil olan Megane, şık görünümüyle de rakipleriyle rekabet edebilecek kadar çekici.



 

Elektrikli Megane'ın genel verimliliğinin daha iyi olabileceğini düşünüyoruz ve bazıları aynı fiyat aralığındaki sıfır emisyonlu aile SUV'larına kıyasla arka alanının biraz dar olduğunu hissedebilir. Ancak, genel bir paket olarak Megane E-Tech kesinlikle dikkate değer bir araç.



 

Renault farklı tasarım yaklaşımlarını denemekten çekinmeyen bir üretici olmuştur. İlk olarak seksenli yılların ortalarında üretilen Espace, MPV pratikliğini kitlelere ulaştırırken, Spider roadster ve ortadan motorlu Clio V6 gibi modellere yeşil ışık yakarak Renault'nun sportif mirasına büyük değer verdiğini gösterdi.



 

2002 yılında, ikinci nesil Megane arka tasarımıyla heyecan yarattı ve ülke çapında TV ekranlarında poposunu sallayarak artan bir şöhret buldu. Megane'ın Türkiye otomobil sahnesinde varlığını sağlamlaştırmada başarılı olduğunu kanıtladı ve şık hatch'in en çok satanlar listesinde ilk onda düzenli bir yer bulmasına yol açtı. Ancak, geleneksel hatchback'lere olan talebin azaldığı ve otomotiv endüstrisinin benzin ve dizel gücünden giderek uzaklaştığı bir dönemde Renault, 2022 Yılın Otomobili seçilen Nissan Ariya SUV ile aynı EV platformunu kullanarak, tanıdık aile hatch'inin beşinci neslini tamamen elektrikli hale getirmek gibi oldukça cesur bir karar aldı.



 

EV aile hatchback pazarında tüketicileri kazanmayı hedefleyen ve hepsi farklı satış noktalarına sahip çok sayıda rakip var. Sportif Cupra Born daha dinamik bir avantaj ve buna uygun çarpıcı bir görünüm sunuyor. Kia e-Niro artık yerini Niro EV'ye bıraktı. Yeni Hyundai Kona Electric de kendi sınıfında güçlü bir rakip olmaya devam edecek. BYD Atto 3 crossover'lar da tüketicilerin daha geniş bir model istemesi halinde Megane E-Tech'ten satış çalma potansiyeline sahip. Konfor odaklı Citroen e-C4 ve e-C4 X daha fazla seçenek sunuyor, ancak gerçek bir rakibin, makul menzil ve cömert donanım seviyelerini daha uygun bir fiyat etiketiyle birleştiren keskin görünümlü MG4 EV olacağı kesin.



 

Renault, Megane E-Tech için tek bir güç seçeneği sunuyor: 220 HP güç sağlayan, öne monte edilmiş bir elektrik motoruna sahip 60kWh'lik bir batarya. Donanım seviyeleri de benzer şekilde basit, sadece Techno ve Iconic donanım seviyeleri arasından seçim yapılabiliyor.



 

Standart donanımda 12,3 inç dijital sürücü ekranı ve Renault'nun OpenR Link bilgi-eğlence sistemini çalıştıran dokuz inç dokunmatik ekran, dahili Google uygulamaları, LED farlar, arka görüş kamerası, hız sabitleyici ve trafik işareti tanıma, ayrıca ısıtmalı ön koltuklar ve ısıtmalı direksiyon simidi yer alıyor. Daha büyük jantlar ve yükseltilmiş müzik sistemleri gibi olağan lükslerin yanı sıra, en üst Iconic modelleri, aracın menzilini tüketmeden kışın kabini daha verimli bir şekilde ısıtmak için bir ısı pompası ile donatılmış.



 

Fiyatlar 1.685.000 TL'den başlıyor, bu da Kia Niro EV ile aynı seviyede. Bazı alıcılar MG4'ün paralarının karşılığını daha iyi verdiğini düşünebilir, ancak Megane'dan pek çok alanda daha ucuz olduğu için karar vermeden önce her ikisiyle de bir test sürüşü yapmanızı tavsiye ederiz.



 

Megane E-Tech, tamamen elektrikli Nissan Ariya ile aynı CMF-EV platformunu kullanıyor, ancak Renault ön tekerlekleri tahrik eden ve yeterli miktarda güç sağlayan kendi elektrik motorunu tasarladı. Fransız üretici ayrıca batarya ve motoru mümkün olduğunca kompakt tutarak ve kapılar için alüminyum gibi hafif malzemeler kullanarak Megane'daki fazla ağırlığı ortadan kaldırmaya odaklandı. Aracın 1.636 kg'lık boş ağırlığı tam olarak Lotus'u andırmıyor ancak Cupra Born ve Volkswagen ID.3 gibi rakiplerine kıyasla yaklaşık 200 kg'lık bir tasarruf sağlıyor.



 

Yalıtım, Megane E-Tech'in gerçek bir gücü, özellikle de kabine çok az rüzgar veya yol gürültüsünün girdiği yüksek otoyol hızlarında. Bir MG4 kadar eğlenceli olmasa da virajlı yollarda sürüşü de iyi. Gaz pedalını ayarlamak kolay ve Megane ayrıca direksiyona monte edilmiş kulakçıkları kullanarak geçiş yapabileceğiniz dört seviyeli fren rejenerasyonuna sahip.



 

Hafif, hızlı direksiyon şehir içinde sürüş ve dar otoparklarda manevra yaparken de yardımcı oluyor ve 20 inçlik jantlarla sürerken bile çukurlar ve tümsekler güzelce absorbe ediliyor. Bu nedenle Megane E-Tech genel olarak çok rahat ve sakin.

 

Megane E-Tech'in 220 HP güç üreten tek elektrikli motoru ile 0-100 km/s hızlanması 7,5 saniye sürüyor ve 160 km/s azami hıza sahip. Anında kullanılabilir 300 Nm'lik torku, şehir içinde ve çevresinde faydalı olabilecek şekilde çizgiden oldukça hızlı çıktığı anlamına geliyor. Normal sürüş modunu en uygunu bulduk, çünkü Sport'u devreye sokmak gaz kelebeği tepkisinin biraz fazla agresif olmasına neden oldu. Tüm Megane E-Tech modelleri, 450 km’ye kadar WLTP maksimum menzil sağlayan 60 kWh bataryaya sahip.

 

Cupra Born’un 58kWh ve MG4 Long Range ile aynı seviyede olduğu için kulağa hoş gelse de, testlerimiz verimliliğin tamamen elektrikli Megane'ın zayıf noktası olduğunu ortaya koydu Megane E-Tech gerçek dünyada 305 km’nin altında bir menzile denk geliyor, ancak daha soğuk havalarda belirtilen menzil tam şarjla 260 km’ye düşüyor.

 

Yerleşim yerlerinde, kentsel alanlarda daha fazla sürüş süresi geçirirseniz, o zaman çok daha iyi bir menzil görebilirsiniz. Bununla birlikte, bir EV'nin menzilinin ortam sıcaklığı ve kişisel sürüş tarzınız gibi koşullardan etkileneceğini unutmamak önemli.

 

Uzun yolculuklar planlamak angarya olmamalı çünkü Megane E-Tech 130kW'a kadar şarj olabiliyor, bu da uygun hızlı bir ultra hızlı şarj cihazından yüzde 15 ila 80 oranında doldurmanın sadece 30 dakika sürdüğü anlamına geliyor. Ev tipi 7,4kW'lık bir şarj cihazına bağlandığında ise düz bir akü dokuz saatin biraz üzerinde bir sürede tam şarj olabiliyor.

 

Megane E-Tech, akıllı, modern bir tasarıma sahip, ancak gerçek bir kalite hissi ve gelişmiş ergonomi bulacağınız yer kabinde. Koltuk döşemelerinde kullanılan plastik şişeler de dahil olmak üzere her Megane'da 20 kg geri dönüştürülmüş malzeme kullanılıyor ve bu da iç mekana abartısız bir kalite getiriyor. Klima için uygun fiziksel kadranlar da hoş bir özellik ve Cupra Born'da olduğu gibi hareket halindeyken kullanımı özellikle garip olan kayan kontroller kullanılmamış.

 

Standart donanım oldukça cömert ve 18 inç alaşım jantlar, otomatik silecekler, ısıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi, anahtarsız giriş, arka park asistanı, arka görüş kamerası, 12,3 inç sürücü gösterge ekranı ve dokuz inç bilgi-eğlence ekranının yanı sıra kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantısını içeriyor.

 

Iconic donanım, dokuz hoparlörlü Harman Kardon stereo, 360 derece kamera kurulumu, arka cama monte edilmiş bir kameradan gelen görüntüyü kullanan akıllı dikiz aynası ve bir ısı pompası ile tüm bu kiti geliştiriyor. Bu, kabini daha verimli bir şekilde ısıtmak için akü ve elektrik motoru tarafından üretilen ısıyı geri kazanıyor. Üst sınıf Iconic donanımı tercih ettiğinizde ön tampona altın rengi 'F1 bıçakları' ekleniyor ve elmas siyahı veya gölge grisi tavan seçenekli iki tonlu boya düzeni de dahil olmak üzere daha fazla boya seçeneği sunuluyor. Renault, Megane E-Tech için tavan barları, tavan kutuları, bisiklet rafları ve okul tatilleri için çekme barları gibi aksesuarlar sunuyor.

 

Renault'nun yeni Android Automotive tabanlı bilgi-eğlence sistemi OpenR Link, piyasadaki en iyi araç içi sistemlerden biri ve MG4’ün sistemlerini gölgede bırakıyor. Megane E-Tech'in gösterge paneli boyunca uzanan ekranları süper keskin ve girdilere çok hızlı yanıt veriyor. Tüm menülerde gezinmek çok kolay çünkü tıpkı bir Android akıllı telefondaki gibi düzenlenmişler.

 

Daha önce de belirtildiği gibi, temel model hariç hepsi Google Haritalar ve 40'tan fazla uygulamayı doğrudan otomobilin sistemine indirmenize olanak tanıyan Google Play Store gibi yerleşik Google hizmetleriyle birlikte geliyor. Bu arada, "Okay Google" sesli komutları yalnızca rota yönlendirmesi için değil, aynı zamanda sürüş modlarını ve ortam aydınlatmasını ayarlamak için de kullanılabiliyor.

 

OpenR Link sisteminden zaten son derece etkilendik, ancak Renault, daha fazla iyileştirme ve daha fazla işlevsellik getirecek olan gelecekteki kablosuz güncellemelerle daha fazlasının geleceğini söylüyor.

 

My Renault Uygulaması da bir başka güzel özellik. Aracınızın aküsünün durumu ve menzili hakkında genel veriler sağlamanın yanı sıra, yolculuğunuza başlamadan önce kabin sıcaklığını ayarlamanıza ve mevcut şarj istasyonları hakkında bilgi almanıza olanak tanıyor, bu da özellikle uzun yolculuklar planlarken yardımcı oluyor.

 

Megane E-Tech, kısmen uzun standart donanımı sayesinde bir aile hatchback'i için yüksek düzeyde konfor ve pratiklik sunuyor. Aynı zamanda Nissan Ariya'nın da temelini oluşturan CMF-EV platformunun aynısı olan bir EV mimarisinden de yararlanıyor; bu nedenle arkada tamamen düz bir zemin var ve bataryanın daha kalın kısımları kabin alanını en üst düzeye çıkarmak için arka yolcu koltuklarının altına yerleştirilmiş. Ancak en ince noktasında Megane E-Tech'in bataryası sadece 110 mm boyunda; Renault'ya göre segmentinin en incesi ve Zoe'ninkinden 70 mm daha ince. Ne yazık ki küçük pencereler ve dik eğimli ön cam, çok daha havadar hissettiren Hyundai Kona Electric ve Kia Niro EV gibi aile SUV'larına kıyasla kabinin zaman zaman oldukça karanlık hissettirmesine neden olabiliyor.

 

4.200 mm uzunluğunda ve 1.768 mm genişliğinde (aynalar hariç) olan Megane E-Tech, nispeten kompakt bir aile EV'si, bu da kalabalık şehir sokaklarında gezinmenin ve daha dar alanlara park etmenin biraz daha kolay olduğu anlamına geliyor.

 

Megane'ın ön tarafında geniş bir alan var ve Volkswagen Golf veya Ford Focus gibi normal bir hatchback'ten çok daha fazla alan sunuluyor. Arka koltuktaki yolcular biraz daha sıkışık bulabilir, ancak Megane'ın arkasında seyahat etmek rahatsız edici değil ve düz zemini bacak mesafesini artırmaya yardımcı oluyor.

 

Megane'ın 440 litrelik bagajı bir MG4'te bulabileceğinizden daha cömert. Önden çekişli olması ve arka motorun yer kaplamaması sayesinde bagaj da oldukça derin. Bununla birlikte, oldukça yüksek bir yük ağzı var ve ağır bagajları içeri ve dışarı taşımak olması gerekenden daha zahmetli, ancak Renault, bu sorunu hafifletmeye yardımcı olan bir aksesuar seçeneği olarak sahte bir zemin sunuyor. Bu olmadan bile bagaj tabanının altında şarj kablolarını gözden uzak tutmak için yeterli alan var. Arka koltukları katlayabilir ve kargo alanını 1.332 litreye kadar genişletebilirsiniz. Ancak bagaj çok derin olduğu için yük alanı düz değil, bu da bisiklet gibi uzun eşyaların yüklenmesini biraz zorlaştırabilir.

 

Endüstri güvenlik kuruluşu Euro NCAP, Megane E-Tech'i yetişkin yolcu koruması için yüzde 85 ve çocuk yolcu güvenliği için yüzde 88 puanla beş yıldızla ödüllendirdi. Megane'ın sürücü destek sistemleri de iyi bir performans sergileyerek yüzde 79 puan aldı, ancak ön camın tabanında ve sert ön cam sütunlarında kaydedilen bazı kötü sonuçlar nedeniyle yaya korumasında (toplamda yüzde 65) puan kaybetti.

 

Bu güvenlik değerlendirmelerinin şimdiye kadarki en sıkı değerlendirmeler olduğunu ve beş yıldız derecelendirmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtmek gerekiyor. Megane E-Tech'in standart güvenlik donanımı mükemmel ve şerit takip asistanı, yaya, bisikletli ve kavşak uyarıları ile otomatik acil fren asistanı, trafik işareti tanıma, sürücü yorgunluk uyarısı, arka park asistanı ve arka görüş kamerasını içeriyor.

 

En yüksek donanım seviyesinde adaptif hız sabitleyici, şerit merkezleme ve hız sınırlama işlevlerinin yanı sıra kör nokta izleme sistemi ve otomatik frenlemeli arka çapraz trafik uyarısı ile bir seviye yarı otonom sürüş teknolojisi ekliyor. Ayrıca 3D 360 derece kamera kurulumuna sahip.

 

Birçok elektrikli otomobil gibi Megane E-Tech'in bataryası da ayrı bir sekiz yıl/160.000 km garantiye sahip; bu da orijinal kapasitesinin yüzde 70'inin altına düşmesi halinde değiştirileceği anlamına geliyor.