Renault Clio, piyasadaki en iyi küçük sınıf otomobillerden biri olma konumundan vazgeçmeyi reddediyor. Rekabetçi fiyatına rağmen yüksek kaliteli ve iyi donanımlı bir ürün olan Clio, çok daha büyük hatchback'ler kadar rafine bir his veriyor ve iyi de yol tutuyor. Makyajlı Fransız ayrıca, zaten yakışıklı olan Clio'yu ciddi bir baş döndürücüye dönüştüren yeni ve çok daha çarpıcı bir görünüme sahip.
İç mekanda Renault'nun yeni modellerinde ve Google teknolojisinde gördüğümüz hayranlık uyandırıcı unsurlar yok, ancak Clio'nun kabini yine de cilalı bir his veriyor ve tasarımdan ziyade ergonomiye öncelik veriyor ki bu hiç de fena bir şey değil. Tam hibrit Clio E-Tech etkileyici bir yakıt ekonomisi ve şehir içinde EV benzeri bir performans sunuyor, ancak cazip bir başlangıç fiyatı ve sınıf lideri bagaj alanıyla saf benzinli versiyonu da mevcut. Her iki durumda da, yetenekli bir küçük sınıf arıyorsanız, Renault Clio tüm dikkatinizi hak ediyor.
Renault Clio, otomotiv dünyasının en tanınmış isimlerinden biri. Sürüşü harika olan ve büyük otomobil cazibesi sunan küçük, makul fiyatlı küçük sınıf denildiğinde akla gelen ilk modellerden… İlk nesli 1990 yılında piyasaya çıktığından bu yana 16 milyondan fazla Clio satıldı.
En yeni Clio, her zaman popüler olan Ford Fiesta'nın tam karşısına yerleştirildiği 2019 yılında piyasaya sürüldü. Tabii ki o zamandan bu yana Fiesta üretimden kalktı, Fransız ise dramatik bir makyaj sayesinde yeni bir hayat kazandı.
Clio'nun çarpıcı yeni görünümü, Renault'nun orta boy SUV'u Austral'ın yanı sıra tamamen elektrikli Megane E-Tech hatchback'inden büyük ölçüde ödünç alınıyor. Görsel değişiklikler arasında ön tampondaki 'F1 Blade' ve dikey gündüz farları yer alıyor. Renault'nun yeniden tasarlanan logosu da ızgaranın kalbinde gururla yer alırken, arka tarafa yeni bir arka lamba seti ve aracın genişliğini vurgulamak için tamponda aerodinamik unsurlar eklendi.
Daha önce olduğu gibi, üç motor seçeneği mevcut: giriş seviyesi atmosferik benzinli 1.0 litrelik ünite 65 HP güç üretiyor ve sadece manuel şanzımanla satın alınabiliyor. TCe 90, 90 HP’lik üç silindirli bir motoru altı ileri manuel şanzımanla eşleştiriyor, dileyen müşteriler otomatik şanzımanla da bu motoru tercih edebiliyorlar. Clio'nun uzaktan kuzeni Dacia Sandero'da sunulan kombinasyonun aynısı. Alternatif olarak, tam hibrit Clio E-Tech, 1.6 litrelik dört silindirli benzinli motora ve 1.2kWh batarya ile çalışan iki elektrik motoruna sahip. Renault'ya göre bu sadece gelişmiş yakıt ekonomisi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kısa mesafelerde veya şehir içinde sürüş sırasında zamanın yüzde 80'ine kadar EV modunda çalışmayı da sağlıyor.
Clio'nun donanım yapısı da orta ömürlü makyajın bir parçası olarak değiştirildi, bu nedenle artık Evolution ve Techno özelliklerini içeriyor ancak Esprit Alpine donanım seviyesi artık bunların üzerinde yer alıyor ve eski RS Line ve E-Tech Engineered seçeneklerinin yerini alıyor.
65 HP’lik versiyon hariç tüm Clio'larda standart olarak alaşım jantlar, LED farlar, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto, iki adet yedi inçlik ekran, şerit takip asistanı ve şeritten ayrılma uyarısı gibi aktif güvenlik sistemleri bulunuyor. Fiyat listesinde yükseldikçe daha büyük jantlar, arka görüş kamerası, 9,3 inçlik merkezi dokunmatik ekran ve 10 inçlik dijital sürücü ekranı ile ödüllendiriliyorsunuz.
Clio, piyasadaki en iyi küçük sınıf seçeneklerinden biri ve sahip olduğu donanım koleksiyonu ile bizim favorilerimizden biri…Honda Jazz ve Toyota Yaris, tıpkı Clio gibi verimli hibrit teknolojisini kullanırken Peugeot 208 ve Opel Corsa, E-208 ve Corsa Electric formunda tamamen elektrikli güç sunarak birkaç adım öteye gidiyor.
Peugeot'nun sürüşünün neredeyse çok eğlenceli olduğunu ve belki de Renault'ya göre arzu edilirlik açısından üstün olduğunu söyleyebiliriz, ancak pratiklik açısından Clio ile tam olarak eşleşemiyor. Diğer yerlerde, Skoda Fabia ve Volkswagen Polo iyi tamamlanmış ve rafine edilmiş hissettiriyor ve beş kapılı MINI Hatch retro görünümü sofistike bir kabinle birleştiriyor.
Direksiyon iyi ağırlıklandırılmış ve doğrudan Clio'yu virajlara sokarken sadece bir miktar gövde yuvarlanması var. Ayrıca Clio'nun affedici sürüşü sayesinde engebeli bozuk yollarda bile sakin kalmayı başarıyor. Üst sınıf Esprit Alpine modellerinde bulunan destekli spor koltuklar da hızlı yön değiştirirken kabinde sallanmanızı engelliyor, ancak daha geniş kişiler bu koltukları biraz dar bulabilir.
Bu arada Clio'nun hibrit motor sistemi her zaman elektrik modunda çalışmaya başlıyor, böylece durduğunuz yerden hızla uzaklaşıyorsunuz. E-Tech'in benzinli motorunu uyandırmak istemiyorsanız gaz kelebeği konusunda son derece hassas olmanız gerekiyor, aksi takdirde 20 km/s üzerine çıktığınızda uykusundan uyanacaktır. Varsayılan 'My Sense' sürüş modunda geçiş yeterince yumuşak, ancak 'Sport' moduna geçerseniz, vites değişimi daha belirgin hale geliyor.
Clio E-Tech 1.6 litrelik dört silindirli bir motor ve iki elektrik motoru kullanıyor, ancak sadece bir tanesi tekerleklere güç iletmeye yardımcı oluyor, ikinci küçük motor motoru çalıştırmak ve vites geçişini daha yumuşak hissettirmek için kullanılıyor. Tam hibrit kurulum için toplam güç çıkışı 145 HP olarak derecelendirilmiş ve elektrik motoruyla çalışırken emrinizde 205Nm'ye kadar tork var.
Renault, hibrit Clio'nun 0-100 km/s hızlanmasını 9,3 saniyede tamamlayacağını söylüyor ki bu kulağa hoş geliyor, ancak vites kutusu hangi vitesi seçeceğine ve ne zaman vites büyütüp küçülteceğine karar verirken biraz telaşlanabiliyor. Sert hızlanma sırasında güç dağıtımı doğrusal, ancak bir kez daha, şanzıman ne zaman vites değiştireceğine karar vermek için tatlı zamanını alıyor ve direksiyon simidinde veya vites yükseltmeye zorlamak için başka bir yol yok. Clio E-Tech'in azami hızı da 180 km/s.
Makyajlı Renault Clio başlangıçta sadece tam hibrit motor ile sunulurken, o zamandan beri saf benzinli motor seçeneği seriye geri döndü. Honda Jazz ve Toyota Yaris gibi bazı rakipler artık sadece hibrit, ancak Renault, saf benzinli Clio'nun "zor bir ekonomik iklimde bazı müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için" geri döndüğünü açıkladı.
Renault, Clio E-Tech'in ortalama 4.2 litre yakıt tükettiğini iddia ediyor ve 900 km’ye kadar da menzili olduğunu söylüyor. Bunlar gerçekten de iddialı rakamlar ve dikkat edildiğinde bu verilerin çok yakınına ulaşmak gerçekten de mümkün.
Clio plug-in hibrit değil sadece tam hibrit olduğu için Clio E-Tech'in resmi bir elektrikli sürüş menzili yok. 1.2kWh bataryası düşük hızda sadece elektrikle çalışmaya izin veriyor, ancak Renault şehir içindeyken sürüş zamanınızın yüzde 80'ini batarya gücüyle geçirebileceğinizi iddia ediyor.
Renault, Mk5 Clio'nun orta yaş makyajı için, Renault'nun yeni Austral ailesi SUV, Rafale coupe-SUV ve tamamen elektrikli Megane E-Tech hatchback'inden ilham alan çok daha keskin ve kesinlikle daha belirgin bir görünüm için başlangıçta sahip olduğu pürüzsüz, ince ön ucu terk etmeye karar verdi.
Güncellenen Clio'nun LED farları eskisinden daha ince ve yeni ve çok dramatik bir aydınlatma imzasıyla çevreleniyor. Aracın genişliğini vurgulamak için yeni arka lambalar ve arka tampondaki aerodinamik unsurlarla arka uç da biraz kırpılmış. Ayrıca yeni renk seçenekleri ve 17 inç'e kadar uzanan yeni jant tasarımları da mevcut; bunlara yeni Esprit Alpine donanımındaki oldukça çekici elmas kesim jantlar da dahil.
Mk5 Clio, selefine kıyasla yapı kalitesi, kullanılan malzemeler ve belki de günümüz pazarında en önemlisi olan bilgi-eğlence sistemi açısından büyük adımlar attı. Zaten sınıfındaki en iyi iç mekanlardan biriydi, bu nedenle Renault'nun aracın makyajının bir parçası olarak çok fazla değişiklik yapmamasına şaşırmadık. Bununla birlikte, Clio'nun kabini Austral veya Megane'dan ve her ikisinde de yer alan Google teknolojisinden aldığınız vay canına faktöründen yoksun olduğu için birkaç ince ayar daha yanlış olmazdı.
İşin iyi tarafı, Clio'nun gösterge paneli hala fiziksel kadranlar ve piyano tarzı tuşlar kullandığı için ergonomiye tasarımdan daha fazla öncelik vermeye devam ediyor, ayrıca tüm ana kontroller sürüş sırasında kolayca ulaşılabilmeleri için yükseltilmiş. İki farklı boyutta sunulan dokunmatik bilgi-eğlence ekranı, sürücüye doğru eğimli bir şekilde ortada gururla duruyor ve kolayca erişilip kullanılabiliyor.
Görünürde çok fazla plastik var, ancak bunların çoğu kaliteli hissettiriyor ve hepsi iyi bir şekilde bir araya getirilmiş. Ayrıca, artık Clio'nun içinde sığır derisi bulamayacaksınız, bunun yerine bazı modellerde biyo-kaynaklı veya kısmen geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılıyor.
Iconic ve SE Edition donanımlarının üretimine son verilirken, Evolution ve Techno donanımları Clio serisinde esasen RS Line'ın yerini alan yeni Esprit Alpine donanımının arkasında yerini alırken, E-Tech Engineered da üretimden kaldırıldı.
Giriş seviyesi otomobiller iyi donanımlı; 16 inç alaşım jantlar, LED farlar, şerit takip asistanı ve arka park sensörleri standart olarak sunuluyor. İçeride yedi inçlik bir dijital sürücü ekranı ve aynı boyutta merkezi dokunmatik ekran bulabiliyorsunuz.
Techno versiyonuna yükseltme yapıldığında daha büyük 17 inç alaşımlar, gövde renginde 'F1 Blade', petek alt ızgara, krom dış kaplama, arka görüş kamerası, 'biobased' döşeme ve kablosuz akıllı telefon şarj pedi sunuluyor. Techno modellerinde ayrıca üç sürüş modu ve dur-kalk trafik için otomatik tutma fonksiyonlu elektrikli park freni bulunuyor.
Esprit Alpine donanımı, kontrast renkli 'F1 Blade', 17 inç elmas kesim jantlar, Alpine markalı spor koltuklar, alüminyum pedallar, delikli direksiyon simidi ve kabinin etrafına yerleştirilmiş Fransız üç renkli detaylar ekleyerek önceki teknik özellikleri geliştiriyor. Üst sınıf araçlarda ayrıca adaptif hız sabitleyici, kör nokta uyarısı, 9,3 inçlik merkezi dokunmatik ekran ve 10 inçlik dijital sürücü ekranı bulunuyor.
Her Renault Clio kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay bağlantısı, navigasyon, dijital sürücü ekranı ve merkezi dokunmatik ekran ile birlikte geliyor. Ancak belirttiğimiz gibi, daha düşük özellikli araçlarda iki adet yedi inç ekran bulunurken, üst sınıf modellerde 10 inç gösterge paneli ve 9,3 inç dokunmatik ekran yer alıyor.
Clio, Megane E-Tech ve Austral'da olduğu gibi Renault'nun Google destekli muhteşem OpenR Link bilgi-eğlence yazılımından faydalanmıyor. Bunun yerine Renault'nun gezinmesi hala yeterince kolay olan eski 'easylink' kurulumuna sadık kalıyor ve üç ana işleve bölünmüş ana sayfa, daha premium sistemleri anımsatıyor. Ancak Clio'nun sistemi zaman zaman oldukça yavaş olabiliyor ve firmanın en yeni yazılımı kadar sezgisel değil.
Fiziksel bir ses düğmesinin olmaması, diğer rakiplerine kıyasla hareket halindeyken ses ayarlarının nasıl yapılacağının hemen belli olmadığı anlamına geliyor, ancak Clio'da direksiyon kolonunda direksiyonun arkasına monte edilmiş ekstra kontroller bulunuyor. Bunlar 20 yıl öncesine kadar üretilen Renault'lardan büyük ölçüde farklı değil ve bunun iyi bir nedeni var; kurulum çok basit ve kullanımı kolay.
Renault Clio'nun revize edilmiş alt yapısı, selefine kıyasla kabin alanında bazı iyileştirmeler yapılmasını sağladı. Tüm modeller sadece beş kapılı ancak C sütunlarına ustalıkla gizlenmiş arka kapı kolları sayesinde daha sportif bir üç kapılı görünümünü koruyor.
Clio'nun ön tarafında rahat etmek çok kolay. Özellikle direksiyon kolonunda geniş bir ayar aralığı var ve koltukların kendisi de rahat. Ergonomi de Clio için güçlü bir nokta, çünkü vites kolu ve diğer önemli kontrollerin hepsi kolayca erişilebilir, ayrıca klima kontrolleri dokunmatik ekranın altında sadece üç basit, fiziksel düğme. Dokunmatik ekran bile menülere erişmek için uzanmanıza gerek bırakmayacak kadar yakın.
Görüş alanı çoğunlukla iyi, yani dışarıyı görmek harika, ancak arka cam biraz küçük. Clio'nun geniş kapı bölmeleri ve ön koltuklar arasındaki kapalı saklama alanı, biri ön yolcu koltuğunda ve her ikisi de dış arka koltuklarda olmak üzere üç set ISOFIX montaj noktası ile birlikte onu kurtarmaya yardımcı oluyor.
Renault Clio, burundan kuyruğa 4,053 mm, 1,798 mm genişlik (kapı aynaları hariç) ve 1,440 mm yükseklik ölçülerine sahip; yani Skoda Fabia ve Opel Corsa'nın boyutlarına sadece birkaç milimetre mesafede. Merak ediyorsanız, Renault açık bagaj kapağının yüksekliği için de 1,979 mm'lik bir ölçü veriyor.
Makyaj Clio'nun içinde eskisinden daha fazla yer olduğu anlamına geliyor. Arkadaki alan Skoda Fabia'daki kadar iyi değil, ancak yine de cömert. Bununla birlikte, arka kapı açıklıkları oldukça küçük, bu da rakiplerine kıyasla bir çocuk koltuğunun takılmasını daha zor hale getirebiliyor. Ayrıca bazı çocuklar C sütunlarının üst kısmında yer alan ve akıllıca gizlenmiş kapı kollarını açmakta zorlanabilir.
Saf benzinli Clio, 391 litrelik oldukça etkileyici bir bagaja sahip. Bu, Skoda Fabia (380 litre), Volkswagen Polo (351 litre) ve Toyota Yaris (286 litre) gibi rakipleri geride bırakarak sınıfının en büyüklerinden biri. Aslında, çok daha büyük olan Mk8 Volkswagen Golf'ün sunduğu 381 litreden bile daha fazla. Clio'nun arka koltuklarının katlanması bagaj kapasitesini 1.069 litreye çıkarıyor.
Ancak Clio E-Tech sadece 301 litrelik bir bagaja sahip ve arka koltuklar katlandığında 1.006 litrelik bir alan sunuyor. Bunun nedeni, hibrit sisteminin 1.2kWh bataryasının bagaj tabanının altında yer alması ve normal Clio'da bulunan taban altı saklama alanını ortadan kaldırması. Yine de bagaj kapasitesi Toyota Yaris ve Honda Jazz gibi diğer hibritlerden daha yüksek ve Peugeot 208 ve Opel Corsa'nınkine yakın.
Hangi versiyonu seçerseniz seçin, Clio'nun bagaj açıklığı hala geniş ve yük alanının kendisi de güzel ve kare şeklinde. Bununla birlikte, Clio'nun bagajı ne kadar derin olursa olsun, yük eşiği önemli ve birkaç çanta kancası dışında bagaj herhangi bir özellikten yoksun. Ayrıca bagajı açma düğmesinin arka tamponda olduğunu fark ettik, bu nedenle kir ve diğer yol kirleri ile kolayca kaplanabiliyor.
Renault Clio, frenli bir römork çekiyorsanız maksimum 900 kg çekme kapasitesine sahip. Renault, Clio için aksesuar olarak çekme barları da sunuyor.
Beşinci nesil Clio şimdiye kadarki en güvenli araç. Euro NCAP tarafından 2019 yılında çarpışma testine tabi tutulan Clio, endüstri kuruluşunun maksimum beş yıldız derecesini almakla kalmadı, yetişkin ve çocuk yolcu koruma kategorilerinde yüzde 96 ve 89 puan aldı. Clio'nun güvenlik yardım teknolojisi için aldığı yüzde 75'lik puan da etkileyici.
Buna karşılık, NCAP'in beş yıldızlı otomobillerinden bir diğeri olan Ford Fiesta aynı kategorilerde yüzde 85, 81 ve 71 puan aldı. Bu arada, Opel Corsa ve Peugeot 208'in her ikisi de dört yıldız NCAP derecesi aldı.
Clio'nun bu alandaki başarısının bir kısmı, etkileyici aktif güvenlik özellikleri yelpazesinden kaynaklanıyor. Tüm donanım seviyelerinde standart olarak otomatik acil frenleme (AEB), şeritten ayrılma uyarısı, şerit takip asistanı, trafik işareti tanıma ve acil fren asistanı bulunuyor. Temel modeller arka park sensörleriyle birlikte gelirken, orta sınıf Techno otomobillerde ön ve arkada park sensörlerinin yanı sıra bir geri görüş kamerası da bulunuyor. Esprit Alpine donanımında daha da ileri gidilerek kör nokta izleme, geri giderken arka çapraz park uyarısı ve adaptif hız sabitleyici ekleniyor.