yukarı

Peugeot 2008 test: Şık küçük SUV yenilendi

Peugeot’nun segmentinde en çok tercih edilen modellerinden biri olan 2008 yenilendi ve konuğumuz oldu.

14 Ocak 2024 kaynak: Arabazzi

Peugeot 2008, son makyajla daha da cesur hale getirilen tasarımı sayesinde, çekişmeli kompakt crossover ve küçük SUV segmentinde öne çıkmayı başarıyor. Göz alıcı görünümü, iyi tasarlanmış bir kabin, yeterli miktarda bagaj alanı ve otoyolda şaşırtıcı derecede rafine bir kalite ile destekleniyor.

Açıkçası, bugün sunulan küçük SUV'lar arasından seçim yaparken çok zorlanabilirsiniz. Bazı rakiplerin sürüşü çok daha eğlenceliyken, diğerleri daha pratik ve 2008'in premium rakiplere göre fiyatlandırılmış olması, bütçesi kısıtlı müşteriler için bir başka takılma noktası olabilir. Ayrıca Peugeot herkese uymayan, i-Cockpit kabin tasarımına sahip.

Peugeot 2008, Fransız firmanın 2019 yılında büyük beğeni toplayan ikinci nesli olan  B-SUV'udur. Takip eden yıllarda 2008, Peugeot'nun en çok satan otomobillerinden biri haline geldi, hatta 2021'de Avrupa'nın en çok satan crossover'ları listesinde zirveye yerleşti. 2023'te Peugeot'nun yeni logosunu ve en yeni üç şeritli aydınlatma imzasını içeren yeni bir ön yüzle makyajlandı.

2008, Citroën C4 ve Citroën C4 X, DS 3, Jeep Avenger, Opel Corsa ve Opel Mokka ile birlikte Peugeot 208 için de temel oluşturan Stellantis grubunun CMP küçük otomobil platformuna dayanıyor.
 

Fiyatlandırma 1.437.000 TL’den başlıyor, bu da Renault Captur, Kia Stonic, Nissan Juke, SEAT Arona, Skoda Kamiq, Volkswagen T-Cross gibi rakiplerden biraz daha fazla ve üst sınıf Dacia Duster'dan bile oldukça fazla. 2008, en çok satan Ford Puma, Hyundai Kona, Toyota Yaris Cross, Honda HR-V’nin yanı sıra Avenger ve Mokka'nın kardeş araçlarını da geride bırakmayı başarıyor.

2008'in motor yelpazesi bazı rakipleri kadar geniş değil. 1.2 litrelik PureTech benzinli motor, 1.5 litrelik BlueHDi dizel ya da saf elektrikli E-2008 seçeneklerinden birini tercih edebiliyorsunuz. Neyse ki biz 2008'deki benzinli motoru sevdik ve çoğu ihtiyacı karşılayacaktır. Bu motor 130 HP gücünde ve sekiz ileri otomatil şanzımanla eşleştirilmiş. Bu arada elektrikli Peugeot E-2008, 400 km’lik resmi bir menzil ve benzinli modelden daha yumuşak, daha sessiz ve daha hızlı bir sürüş deneyimi sunuyor. Tüm bunlar iyi güzel de, E-2008'i satın almak yaklaşık 30.000 TL daha pahalı.

Benzinli modeller üç donanım seviyesinde mevcut: Active Prime, Allure ve GT. Tüm modellerde kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantısına sahip 10 inç dokunmatik ekran, arka park sensörleri, klima kontrolü ve 16 inç alaşım jantlar bulunuyor. Daha büyük 17 inç jantlar, ön park sensörleri, i-Cockpit dijital gösterge paneli, yüksekliği ayarlanabilir kullanışlı bir bagaj zemini ve ekstra USB şarj soketleri için Allure'a tercih edebilirsiniz. Üst sınıf GT donanımında kablosuz telefon şarj pedi, anahtarsız giriş ve çalıştırma, tam LED farlar, geri görüş kamerası ve ambiyans iç aydınlatma bulunuyor.

Peugeot 2008'in zaman çizelgesi, yakından ilişkili olduğu Peugeot 208’in satışa sunulmasından yaklaşık bir yıl sonra, 2013 yılında başlıyor. Peugeot 2008'in her iki neslinde de otomobil keskin bir tasarım, çevik kullanım ve konforlu bir sürüşün karışımını sundu. Peugeot 2008 Mk2, küçük SUV'un selefine göre daha üst sınıfa geçtiğini gördü, bu da araca daha premium bir his verirken, aynı zamanda daha pahalı bir satın alma haline getirdi.

Peugeot 2008'in en keskin yol tutuşa sahip küçük SUV olmadığını en başından itibaren fark edeceksiniz. Bu onur hala sürüşü çok daha ödüllendirici ve güven verici olan Ford Puma'ya ait. Şehir içinde, 2008'in hafif direksiyonu onu düşük hızlı manevralar için harika bir otomobil haline getiriyor. Ancak, hızınızı frenlerle kontrol ederken geri park etmeye çalışırsanız benzinli otomatiklerin iç mekanda garip bir titreşim yarattığını fark ettik. Ayrıca, Renault Captur'un çukurlara ve hız tümseklerine karşı çok daha iyi bir sönümleme sunmasıyla, sürüşün düşük hızlarda biraz kıpır kıpır olabileceğini gördük.

Daha yüksek hızlarda, 2008 virajlı yollarda biraz ivme kazanmanızı sağlayacak iyi bir yol tutuş seviyesine sahip, ancak virajın ortasında bir tümseğe çarptığınızda, süspansiyonun ilk darbeyi sönümleme yeteneği tükendiği için seçtiğiniz çizgiden çıkabilir.

Gövde eğimi, her ikisi de çok daha dengeli bir sürüş deneyimi sunan Puma veya Audi Q2'ye göre çok daha belirgin. Elektrikli E-2008, aracın zeminine alçak bir şekilde monte edilmiş ağır batarya paketi ile standart aracın yatıklığını gidermeye yardımcı oluyor, ancak yine de türünün en çevik sürüşü değil. Otoyola çıktığınızda sürüş sakinleşiyor. Saatte 70 km hızla giderken kapı aynasından kaynaklanan küçük bir rüzgar ıslığına rağmen, düşük yol gürültüsü seviyeleri ile rafinelik genel olarak etkileyici. Garip vites seçici şekli bir yana, otomatik vitesin kullanımı harika, hareket halindeyken yumuşak bir şekilde vites değiştiriyor.
 

130 HP’lik 1.2 benzinliyi daha önce eşdeğer Puma ve Captur'a karşı test ettik ve 0-100 km/s hızlanma veya vites içi hızlanma testlerinde zamana karşı benzer hızlanma süreleri sunduğunu gördük. Makyaj sırasında yapılan son revizyonlar sekiz ileri vitesli otomatik şanzımanın 0’dan 100 km/s hızlanmasını 9.4 saniyeye düşürmüş.
 

Hafif hibrit benzinli bir motor 2024 yılında 2008 serisine katılacak ve mevcut saf benzinli modellere kıyasla yakıt ekonomisi ve CO2 emisyonlarında küçük iyileştirmeler sunacak. Ancak 2008 şimdilik sadece Stellantis grubunun tanıdık 1.2 litrelik PureTech benzinli motoruyla sunuluyor. Ortalama yakıt tüketim değeri 6 litreler civarında geziniyor.
 

Orijinal 2008 biraz sade görünümlü küçük bir SUV iken, ikinci nesil model birisinin yanlışlıkla Peugeot'nun kasasından çıkardığı bir konsept otomobil gibi görünmeye devam ediyor. Keskin omuz çizgisi, bloklu silueti ve LED ışıkların hakim olduğu ayırt edici ön taraf ile zaten göz alıcı bir tasarımdı.
 

Ancak 2008, 2023 yılında Peugeot'nun yeni kalkan logosunu ve makyajlı 208, 508 sedan ve 508 SW modellerinde de yer alan en yeni üç şeritli aydınlatma imzasını içeren daha geniş görünümlü yeni bir ön taraf ve ön tampondaki parlak siyah eklere entegre edilmiş dikey LED'ler de dahil olmak üzere bazı kapsamlı görsel değişiklikler aldı.
 

Temel modellerde yatay olan ızgarada da yeni bir "yanal" desen var, ancak Allure ve GT modelleri için aracın karoseriyle aynı renkte dikey bir desenle değiştirildi. 2008'in üç pençeli LED arka lambaları da değiştirilmiş. 2008'in göz alıcı bir otomobil olduğu inkar edilemez, bu da şişirilmiş küçük SUV segmentinde öne çıkmasına yardımcı oluyor ve eminiz ki birçok kez sadece görünüşüyle satılmasını sağladı.
 

2008'in iç tasarımı, bize göre biraz tuhaf ve kasvetli olsa da, sınıfına göre üstün kalite seviyeleri sunuyor ve Ford Puma gibi rakiplerinin çoğunu gölgede bırakıyor. Ne yazık ki herhangi bir fiziksel klima kontrolü yok. Siyah piyano tarzı tuşların bunun için olduğunu düşünüyorsunuz, ancak ön camı ısıtmak ve klimayı kapatmak dışında pek çok işlevi yerine getirmiyorlar. Sıcaklığı veya fan hızını değiştirmek isterseniz, bunu merkezi dokunmatik ekrandan yapabilirsiniz.
 

Diğer öne çıkan özellikler arasında Peugeot'nun i-Cockpit düzeni yer alıyor, ancak yapılandırılabilir dijital gösterge ekranına sahip olmak için Allure ve üzeri bir modele ihtiyacınız olacak. Dijital ekran Audi'nin Sanal Kokpit'ine benziyor, çünkü düzeni geleneksel kadranlardan çeşitli gezi veya sürüş yardımı ekranlarını görüntülemeye veya özellikle yararlı bulduğumuz gibi bir harita üzerinde uydu navigasyon yönlerini göstermek için değiştirebilirsiniz. Ekranlar arasında geçiş yapmak Audi'deki kadar kolay değil ve tam harita görünümü seçeneği de yok.

 

Ancak bazı kişiler kadranları görmekte zorlanabilir, çünkü Peugeot'nun i-Cockpit kurulumu, göstergeleri okumak için içinden değil üzerinden bakmanız gereken küçük, düz tabanlı bir direksiyon simidi de içeriyor. 2008'i test ettiğimizde, direksiyon simidinin kucağımızda olmadığı doğal bir sürüş pozisyonu bulmamız uzun zaman aldı, ancak o zaman bile kadranları tam olarak göremedik. Kurulum bazı insanlara hiç uymuyor, bu nedenle 2008 veya herhangi bir modern Peugeot satın almadan önce kurulumu kendiniz denemenizi öneririz.
 

Artık her 2008'de Bluetooth ve kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay akıllı telefon bağlantısına sahip 10 inçlik merkezi dokunmatik ekran bulunuyor, ancak yüksek çözünürlüklü grafikler elde etmek için Allure veya GT donanımına yükseltmeniz gerekiyor. Grafikler görsel olarak çekici olsa da, işletim sisteminin kendisi çok gecikmeli, genellikle bir menüye girmek için dokunduğunuzda otomobilin ihtiyaç duyduğu düşünme süresini örtmek için kaydırma geçişlerini kullanıyor. Sonuç olarak, Hyundai Kona gibi rakiplerdeki kurulumların yakınından bile geçemiyor. Üst sınıf GT modellerinde i-Cockpit dijital sürücü ekranının 3D versiyonu da yer alıyor, bu çok modern görünüyor ancak gerçekten kullanışlı mı bilemedik.
 

2008'in tasarımının en önemli dezavantajlarından biri arka tarafa erişimin zor olması. Eşikler yüksek, bu nedenle üzerlerine tırmanmanız gerekiyor ve işleri daha da karmaşık hale getirmek için, alçak tavan çizgisinin içeri girmek için eğilmenizi gerektirdiğini görebiliyorsunuz. Örneğin, çocukları otomobil koltuklarına bağlayanlar için oldukça can sıkıcı. Arka koltuklara sık sık erişim ihtiyacı duyanlar Hyundai Kona veya Skoda Kamiq'i düşünebilir.
 

Peugeot yine de temel pratiklikleri unutmamış. Aletleri ve diğer çeşitli öğeleri tutmak için etrafta bulunan bölmeler, tepsiler ve kutularla hala iyi bir depolama seviyesi var. Bildirimlerle dikkatinizin dağılmasını engellediği için özellikle kapalı akıllı telefon tepsisini seviyoruz. Orta sınıf Allure donanımına geçmeye değer çünkü bu versiyonda cep telefonlarını ve tabletleri şarj etmek için daha fazla USB şarj portu bulunuyor.
 

Rahat bir sürüş pozisyonu bulmayı başarırsanız, görüş alanı çok iyi olmasa da 2008'in bol miktarda baş, bacak ve omuz mesafesine sahip olduğunu göreceksiniz. Daha büyük bireyler de kokpiti oldukça sıkışık bulabilir ve küçük direksiyon simidi ve küçük pedalların direksiyonun arkasında biraz goril gibi hissetmenize neden olabileceğini gördük.
 

Arka park sensörleri her modelde standart, ancak ön park sensörlerine sahip olmak için orta sınıf Allure'a ve geri görüş kamerası için GT donanımına ihtiyacınız olacak. Opsiyonel olarak 360 derece kamera sistemi ve yan tarafınızdan yaklaşan araçlara karşı sizi uyaran kör nokta izleme sistemi de mevcut.
 

Peugeot 2008 4,300 mm uzunluğunda, 1,770 mm genişliğinde ve 1,550 mm yüksekliğinde olup Ford Puma'dan (4,207mm) biraz daha uzun, ancak o kadar geniş değil. Renault Captur ise 4,227 mm uzunluğuyla bu ikisinin arasında yer alıyor.
 

2008, arka tarafta Kona veya Kamiq kadar geniş bir alan sunmuyor. Şaşırtıcı miktarda baş mesafesine sahip olsa da, bacak mesafesi o kadar cömert değil, bu yüzden yetişkinleri taşımak için harika değil. Captur'da olduğu gibi 2008'de de sürgülü bir arka sıranın olmaması üzücü, çünkü bu sayede arka yolcular bagaj alanından feragat ederek daha fazla diz mesafesine sahip olabiliyorlar. Ayrıca zeminde arka yolcuların ayak alanını tüketen büyük bir tümsek var, bu nedenle 2008 beş yerine dört kişi taşımak için daha uygun. 2008 standart olarak her ikisi de dış arka koltuklarda bulunan iki set ISOFIX montaj noktası ile birlikte geliyor, ancak GT modelleri ön yolcu koltuğunda ekstra bir set ile birlikte geliyor.
 

434 litrelik bagaj alanıyla 2008 iyi bir yük kapasitesi sunuyor, ancak 466 litrelik alan sunan Kona tarafından geride bırakılıyor. Ford Puma da 456 litrelik bagajıyla 2008'i geride bırakıyor ve 'Megabox' adı verilen gizli bir saklama bölmesi içeriyor. Captur, 2008'den 12 litre daha az hacme sahip, ancak bahsettiğimiz gibi, kayar arka koltuk sırası, sahiplerinin bagaj alanına veya yolcu odasına öncelik vermesine olanak tanıyor. Bu fonksiyondan faydalanmak için koltuğu tamamen öne doğru kaydırdığınızda 536 litrelik bir alan ortaya çıkıyor ve bu da 2008'i bir kez daha dezavantajlı konuma getiriyor.
 

Orta sınıf Allure modelini tercih ederek bagaj tabanının yüksekliğini değiştirebilir ve arka koltuklar katlandığında ortaya çıkan garip basamağı ortadan kaldırabilirsiniz. Bu arada, 2008'in arka koltuklarını katladığınızda toplam 1.467 litrelik bir alan elde ediyorsunuz.
 

Tüm benzinli 2008'ler, küçük bir karavanı çekmek için yeterli olması gereken 1.200 kg'lık maksimum frenli römork ağırlığına sahip. Birçok küçük elektrikli araç gibi Peugeot da E-2008 için çekme ağırlıkları belirtmiyor.
 

Euro NCAP, 2019 yılında ikinci nesil 2008'in genel güvenliğini test etti ve güvenlik plus paketi olmayan araçlar için dört yıldız, tüm güvenlik donanımlarıyla birlikte tam beş yıldız verdi. Diğer standart güvenlik donanımları arasında sürücü dikkat uyarısı, şerit takip asistanı, trafik işareti tanıma ve arka park sensörleri yer alıyor. Daha yüksek özellikli modellerde ayrıca ön park sensörleri ve geri görüş kamerası bulunurken, uyarlanabilir hız sabitleyici ve kör nokta algılama da opsiyonel olarak sunuluyor.
 

Peugeot 2008, fabrikadan iki yıl/sınırsız kilometre garantisine ve bayiden ekstra bir yıl olmak üzere toplam üç yıla sahip. Bu, Kia'nın yedi yıllık ve Toyota'nın on yıllık paketiyle boy ölçüşemese de endüstri standardına uyuyor.
 

Benzinle çalışan 2008'lerin her 12 ayda bir veya 20.000 km’de bir servise ihtiyacı varken, elektrikli E-2008'in hangisi önce gelirse 12 ay veya 13.000 km sonra ilk servise, ardından her iki yılda bir veya her 26.000 km’de bir servise ihtiyacı var.