Çin'den doğru geri dönen MG'nin bilemedin iki yıllık Avrupa performansına bakınca "Hey dostum, sakinleş biraz!" diyesi geliyor insanın. 2020'den 2021'e satışlarını ikiye katlamalarından mı istersiniz, %100 elektrikli MG ZS EV'nin bir yılda 15.000 adet satmasından mı?..
Yeni şarj edilebilir hibrit EHS ile "premium"laşan kalitede ve Marvel R ile cazip bir çılgın olabileceğini şimdiden gösterdi MG. MG bilançosu hakkında daha iyi fikir vermesi açısından bir örnek verelim...
Geçen yıl Fransa'da satılan her Alfa Romeo'ya karşılık üç adet MG satıldı. Bizde de işler hiç fena sayılmaz ama elektriklilerle ilişkimiz şimdilik portakalda vitamin düzeyinde.
Markanın ulaşılabilir fiyatlı elektrikli SUV'u MG ZS EV ise Avrupa'da daha ikinci yılını doldurmadan makyajlandı ve dış tasarımda ihtiyaç duyduğu modernleşmeye çok çabuk kavuşmuş oldu. Satışlar bu kadar iyi giderken (1 yılda x 5 adet) makyajlanmak, Dacia gibi markaların yakın gelecekte sahaya süreceği rakip modellerden önce çok işine yarayacak ZS EV'nin.
Avrupalıları bile hayrete düşüren bu hızlı tazelenme, ZS EV'yi dıştan daha bir "modern elektrikli" göstermiş. ZS'nin şarj edilebilir hibrit kardeşi aslında makyaj adımı daha önce atmıştı.
Yeni LED far tasarımları kadar, "eski moda" içten yanmalı tip ön ızgarasını da elektrik çağına uygun kapalı ve dokulu tarza geçirmiş. Burada bir miktar elektrikli Hyundai Kona esinlenmesinden de bahsetmek mümkün.
Arka kısımda ise stop tasarımları ve tamponları modernize edilen MG ZS EV, en cesur kararı belki de logo zeminini mavi renge dönüştürürken vermiş.
ZS EV'nin 2021 makyajı içerideki algı çıtasını da yükseltmiş. Malzeme kalitesindeki artışı teyid etmek gerek ama yeni Marvel R'daki "iSmart" isimli bilgi-eğlence sisteminin transferi bile başlı başına önemli hamle.
Sürücünün karşısındaki dijital gösterge paneli de modernizasyon menüsündeki yerini almış. Bilgi-eğlence ekranının boyutu 10,8"e çıkarken, sisteme - Amazon işbirliğiyle - "Over-the-Air" uzaktan güncelleme güzelliği de eklenmiş.
2021 makyajı ZS EV'Ye teknik anlamda da önemli yenilikler katmış... Aracın burnundaki priz biraz daha kayarken oradan beslenen bataryanın kapasitesi 45 kWs'ten 50 kWs'e çıkmış. Bu sayede "standart range" yani menzil 263 km'den 320 km'ye (WLTP) çıkmış.
Bir şeye "standart' ismi konuyorsa bilin ki bir de ekstrası vardır. Nitekim, ikinci güzel haber MG ZS EV'nin artık 70 kWs batarya kapasiteli bir de "Long Range" seçenekle geliyor oluşu.
Bu uzun menzilden kasıt, dolu batarya ile 440 km. Gerçek hayatta, bir %15-20'sini atsanız bile gayet rahatlatıcı bir menzil bu. Üstelik uygun kapasitede bir şarj noktası bulursanız, yarım saatte %30'dan %80 şarja ulaşmak da mümkün.
Avrupa'da Ekim sonunda sunulacak yeni MG ZS EV'nin giriş fiyatı 30.990 Euro, yüksek kapasiteli bataryalı haliyle ise 34.990 Euro olacak. Bir Euro'nun bugün kaç TL'Ye tırmandığına bakmadan, darısı başımıza diyelim...