Mercedes, yeni nesil GLA'nın tam da doğru yerlerini geliştirdi. Orijinal modele kıyasla daha pratik, gelişmiş sürücü destek teknolojisi sunuyor ve seyahat etmek için konforlu bir model. Güçlü benzinli motorun yanı sıra kabin genelinde iyileştirilmiş malzeme kalitesi de eklendiğinde, GLA gözle görülür bir şekilde gelişti.
Bu bariz artılara rağmen, GLA'nın rakiplerine kıyasla pahalı olması ve satın almaya karar verirseniz, işletme maliyetlerinin de biraz yüksek olması dezavantajı oluyor. Bununla birlikte, küçük, premium bir SUV arayan aileler için gerçek bir rakip olmaya devam ediyor.
İlk Mercedes GLA SUV 2014 yılında oldukça mütevazı bir tanıtımla piyasaya sürüldü. BMW X1, Volvo XC40 ve Audi Q3 gibi modellerle mücadele etmek üzere tasarlanmış sözde premium bir ürün olmasına rağmen, bazı temel alanlarda yetersiz kaldı. İç mekanı biraz sıkışıktı, sürüşü pek konforlu değildi ve yavan tasarımı arzu edilirlik hissi uyandırmıyordu.
Orijinal GLA tasarımının genellikle yüksek bir A-Serisi' olarak anılması, doğrudan aracın çok yönlü bir kompakt SUV'dan ziyade yüksek sürüşlü bir hatch olarak algılanmasına işaret ediyordu. Bu kez araç, A-Serisi'nden ayrılması için daha bireysel bir tasarıma sahip ve tıpkı rakipleri gibi daha çok tam teşekküllü bir SUV hissi veriyor.
Mercedes'in ikinci nesil GLA ile bu algıya meydan okumaya karar verdiği açık. Önceki modelden tam 11 cm daha uzun ve dingil mesafesinin 30 mm uzatılmasıyla üretici artık daha fazla iç alan olduğunu iddia ediyor. Ayrıca daha büyük bir bagajı var, bu da GLA'nın Mazda CX-30, Lexus UX ve hatta Range Rover Evoque'dan daha fazla yük alanı sağlarken yukarıda belirtilen rakiplerle pratik bir seviyede rekabet edebileceği anlamına geliyor.
GLA, Mercedes'in Modüler Önden Çekişli Mimarisi'nin (MFA2 platformu) ikinci neslini kullanıyor. 163 HP gücündeki GLA 200, 1.3 litrelik benzinli bir üniteden güç alıyor ve yedi vitesli otomatik şanzımana sahip. 0’dan 100 km/s hıza ise 8.9 saniyede ulaşıyor. Tek donanım seçeneğiniz ise AMG paketi…
İlk nesil GLA, en iyi görünümlü küçük SUV olma hedefine ulaşamadı ve müşterilerin özellikle premium bir markadan istediği önemli tasarım duygusundan yoksundu. Revize edilen araç, kaliteli malzemeler ve yeni bir dijital ortama odaklanan iç mekanı ile çok daha fazla çekicilik sunuyor.
AMG donanımı 18 inç alaşım jantlar, LED farlar, geri görüş kamerası ve biri bilgi-eğlence sistemini kontrol eden diğeri dijital sürücü ekranı olan çift 10,25 dijital ekran içeriyor. Bunun dışında park yardım sistemi, iç ortam aydınlatması ve panoramik cam açılır tavan gibi ekstralara da sahip olabiliyorsunuz.
GLA'nın bilgi-eğlence sistemi harika. Doğru kutucuğu işaretlerseniz dahili uydu navigasyonu artırılmış gerçeklik özelliğine sahip olabilir, bu da yön oklarını 10,25 inç dokunmatik ekranda görüntülenen önünüzdeki manzaranın canlı bir resmine yükleyebileceği anlamına geliyor. Bu akıllı bir teknoloji, ancak bundan faydalanmak için gözlerinizi yoldan ayırmanız gerekiyor, bu yüzden güçlü ve kusurlu yanları var.
Elbette tercih ederseniz standart Android Auto ve Apple CarPlay işlevlerinden birini kullanabilirsiniz. Mercedes kurulumundaki grafikler süper keskin ve dokunmatik ekran hızlı yanıt veriyor. Menü düzeni karmaşıklığın çoğunu ortadan kaldırıyor, çünkü gezinmesi çok basit.
Mercedes, GLA'ya daha keskin bir görünüm ve yeni araç içi teknoloji sağlamanın yanı sıra konfor ve pratiklik seviyelerine de odaklandı. Standart elektrikli bagaj kapağı açılarak daha geniş bir bagaj alanı ortaya çıkarırken, koltuklar çocuklarla seyahat ettikten sonra temizlenmesi çok daha kolay olan Artico suni deri ile kaplanmış.
Park manevralarını biraz daha kolaylaştırmak için tüm araçlarda bir geri görüş kamerası sunulurken, en az zahmetle harekete geçebilmeniz için anahtarsız çalıştırma işlevi de sunuluyor. Ön tarafta iki bardak tutucu ve büyük bir merkezi saklama kutusu ile akıllı telefon bağlamak için USB bağlantı noktaları bulunuyor.
4.410 mm uzunluğundaki ikinci nesil GLA, 30 mm daha geniş olmasına rağmen selefinden biraz daha kısa. Yeni modelin önemli ölçüde değiştiği nokta, 110 mm artarak 1.611 mm'ye ulaşan ve GLA'ya uygun bir SUV duruşu kazandıran toplam yüksekliği. Referans olarak, Volvo XC40'ın rakibi 4,425mm toplam uzunluğu, 1,863mm genişliği ve 1,658mm yüksekliği ile her yönden daha büyük bir otomobil.
GLA'da ön taraftaki alan fazlasıyla yeterli, ancak arka koltuktaki yolcular biraz daha dar bulabilir. Arka bacak mesafesi hemen hemen iyi, ancak eğimli tavan çizgisi nedeniyle baş mesafesi bir sorun olabilir. Yine de arka koltuk arkalıkları yatabiliyor, bu da daha rahat olmanıza yardımcı olabilir.GLA 495 litrelik bagaj kapasitesine sahip.
Güvenlik, Mercedes müşterilerinin kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alan. En yeni GLA henüz Euro NCAP tarafından güvenlik testine tabi tutulmamış olsa da, A-Serisi hatchback 2018'de beş yıldız aldı ve yetişkin ve çocuk yolcu koruması sırasıyla yüzde 96 ve yüzde 91 puan aldı.
Çok sayıda standart güvenlik donanımına sahip olan yeni GLA'nın da aynı performansı göstermesini bekliyoruz. Şeritte kalma destek sistemi, Aktif Fren Desteği, hız sabitleyici, otomatik farlar ve yağmur sensörlü silecekler gibi donanımları içeriyor. Ayrıca hız sınırlarını ve yol işareti bilgilerini algılayıp sürücüye gösterebilen Trafik İşareti Asistanı da bulunuyor.