yukarı

Mercedes EQS: Elektro şok için yıl sonunda Türkiye'de!

Mercedes'in %100 elektrikli ilk lüks sedanı EQS, tasarımdan teknolojiye yeni bir sayfa açmanın çok ötesine geçmiş

17 Nisan 2021 kaynak: Mercedes-Benz

Hatırlarsınız, 2030'da modellerinin en az yarısının elektriklenmesi hedefini koymuştu Mercedes. 2039'da ise tamamen elektrikli bir Mercedes ailesi, büyük "Ambition 2039" planının nihai tarihi.

Henüz tanıtılan Mercedes EQS ise markanın 2018'de EQC ile başlattığı %100 elektrikli serisinin en lüks halkası. Beklendiği üzere, Mercedes EQS'in her detayından sıradışılık akıyor.

Mercedes EQS 2021_arabazzi.com

Mercedes S Serisi'nin elektrikli versiyonu olarak düşünebileceğimiz EQS, aslında elektriğe özel yepyeni bir platform olan EVA üzerinde yükseliyor.

Mercedes'in üst seri elektriklilerine hizmet verecek bu platform, EQS'in yanı sıra EQE ve EQS'in SUV versiyonunda da kullanılacak.

Mercedes EQS 2021'in Eylül ayında yollara çıkacak olsa da kendisine şimdiden "lüks elektrikli sedanların efendisi" diyebiliriz. Zira hakkındaki iddialar çok fena!..


Gitmek var, sürtünmek yok!

Böyle bir lüks makinesinden belki de en beklenmeyecek haberle başlayalım: Mercedes EQS 0,20 cd ile en düşük sürtünme katsayılı seri üretim otomobil oluyor! Aynı "S" harfini paylaşan Tesla Model S'in derecesinin 0,208 oluşu da kaderin cilvesi olsa gerek.

Mercedes EQS 0,20 cd ile aerodinami rekorunun sahibi

Adeta rüzgârın şekil verdiği Mercedes EQS, tüm gövde elemanlarının kesintisiz buluşması, burundan ön cama kadar gayet dik yükselen kaputu ve bagaj kapağına kadar kesintisiz bir eğim çizen tavanıyla ulaşıyor bu başarıya.

Özellikle ön üçte birlik çizgisi kimi servet sahiplerine itici gelebilecek Mercedes EQS, bu riske hiç girmemek için ustaca tasarlanmış çift renkli gövdeyle daha keskin ve iddialı bir algı yaratmayı başarmış.
 

Bir S var, S'ten öte...

Vision EQS konseptini gerçek hayata başarıyla uyarlamış yeni EQS. Çerçevesiz camları, gövdeye gizlenmiş kapı kolları eğimli tavanıyla dört kapılı bir coupé görünümünde Mercedes EQS. Ama bu tasarım tercihi geniş cam yüzeyler ve 1.51 m'lik ciddi yüksekliğe engel olmamış.

Mercedes EQS %100 elektrikli sedan

Gerçek hayat demişken ölçülerle şaşırtmaya devam edelim... İçte yanmalı öz hakiki S Serisi'nden 3 cm daha uzun (5,21 m) ve 1 cm daha yüksek Mercedes EQS. 1.92 m'lik genişlikleri ise aynı. EQS'in önde olduğu bir diğer ölçü olan bagaj, 610 lt hacimle S Serisi"ne 60 lt fark atıyor!

Mercedes'in diğer EQ modelleriyle akrabalığı hemen anlaşılan burun tasarımı, tam ortadaki yıldızlı logoyu da içeren "Black Panel"de sayısız sürüş destek radarı, sensör ve kamera barındırıyor.

Mercedes EQS EQ ailesinin ön yüzüne sahip

Boydan boya ışık hattı da geceleri dikiz aynasından doğru kimin yaklaştığını anlamanıza yarayacak. Tabii EQS'in içindeki siz değilseniz...


Beygirler, kilowatt'lar ve saniyeler

Kendine has altyapısıyla EQS'in sadece elektrikli motorlara sahip olacağını bir kez daha hatırlatarak... Kolayca karışabilecek bu kısımda tane tane gitmeye çalışalım.

İlk seçenek 245 kW, yani 333 hp güç ve 583 Nm tork değeriyle arkadan itişli EQS 450+ olacak. Bu motorla Mercedes EQS, 0'dan 100'e 6,2 saniyede çıkacak. Bu boyut için ne müthiş bir derece olduğunu düşünüyorsanız, ki haklısınız, daha hiç bir şey görmediniz diyelim...

Mercedes EQS 450+

Diğer EQS seçeneği 385 kW, yani yaklaşık 523 hp ve 855 Nm'lik - biraz daha çılgın - EQS 580 4MATIC. 4MATIC'i biliyorsunuz, (hayır, çamaşır deterjanı değil) Mercedes 4x4 çekiş sisteminin ismi.

Türkiye’de işte bu son andığımız EQS 580 4MATIC modeli, 2021'in son çeyreğinde satışa sunulacak kısmetse. Ama daha neresinden baksanız son çeyreğe 4-5 ay var ve bizim için çok öngörülemez vadeler bunlar, hiç havaya girmeyelim.

Bu arada EQS 580 4 MATIC'İN 0-100 km/s derecesi sadece 4,3 saniye ve her iki modeli de 210 km/s son hızda sınırlandırılmış. Yalnız hikâye burada bitmiyor...

Mercedes EQS motor seçenekleri

Daha sonra 560 kW / 761 hp'lik performans odaklı üçüncü bir EQS daha kadroya katılacak ki henüz diğer verilerine yabancıyız. Tüm bu iddialı rakamlara rağmen, Mercedes EQS'in odağının hızdan çok konfor, yani "huzur ve güven ortamı" kurmak olduğunu belirtelim.

O kadar ki motorların oluşturduğu titreşimin en aza indirilmesi ve iç mekâna ulaşmaması uzun çalışmalar yapmış Mercedes mühendisleri.


Batarya ve menzil konuları

EQS, çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil bataryalarla sunuluyor. İki bataryadan daha büyük olanı, 107,8 kWh enerji kapasitesine sahip.

Bu rakam, EQC’ye kıyasla yaklaşık yüzde 26 daha başarılı ve ideal koşullarda EQS'e tek şarjla 770 km'lik bir menzil (WLTP) sağlıyor. Tesla Model S'in 628 km menzil açıkladığı bir dünyada ilginç bir mücadelenin başlangıcı olabilir.

Mercedes EQS'in menzili 770 km

Bir diğer dikkat çekici husus, 15 dakikalık bir şarjın 300 km menzil için yeterli olması. Tabii bunun için, 200 kW’a kadar şarj kapasiteli ve doğru akımlı bir hızlı şarj istasyonuna ihtiyaç var.

Bulamazsanız da dert değil, evde ya da halka açık şarj noktalarında entegre şarj cihazı kullanılarak, AC ile 22 kW’a kadar şarj edilebiliyor Mercedes EQS.

Kafanızda soru işareti kalmasın diye, bataryaları 10 yıl ya da 250.000 km garanti kapsamına almış Mercedes.


Mercedes EQS sürüş teknolojileri (-nin bir kısmı)

EATS tarafından tekerleklere iletilen tork, dakikada 10.000 kez kontrol ediliyor ve düzenleniyor. Sistem, mekanik dört tekerlekten çekişe sahip 4MATIC’li versiyonlara kıyasla çok daha hızlı yanıt veriyor.

EQS enerji geri kazanımı ile de iyi değerler kaydediyor. "DAuto" enerji geri kazanım programında fren pedalını kullanmadan durma noktasına kadar yavaşlama sağlanırken, bu yüksek geri kazanım sayesinde (290 kW’a kadar) menzil de artıyor.

Mercedes EQS sürüş özellikleri

Yeni EQS’in şasisi dört kollu ön ve çok kollu arka aks mimarisi ile yeni S-Serisi’ni esas alıyor. AIRMATIC havalı süspansiyon "ADS +" standart olarak sunulurken, rüzgâr sürtünmesini düşürmek ve menzili uzatmak için, süspansiyon sistemi 120 km/s civarında 10 mm ve 160 km/s hızda bir 10 mm daha otomatik olarak alçalıyor. Sürüş hızının 80 km/s'ye düşmesiyle araç yüksekliği standart seviyeye geri dönüyor.

Yolu izleyen sensörler, süspansiyon sistemini sadece yüksekliğini değil, aynı zamanda çalışma karakterini de yol şartlarına göre ayarlıyor. "Comfort" (konfor), "Sport“ (spor), "Individual" (kişisel) ve "Eco" (ekonomi)olmak üzere DYNAMIC SELECT sürüş modları süspansiyon ayarlarını kullanım gereksinimine uyarlama olanağı sunuyor.

Mercedes EQS Airmatic süspansiyon sistemi

4,5 dereceye kadar direksiyon açısına sahip standart arka aks yönlendirmesi, Mercedes EQS’in kullanışlı ve dinamik karakterini güçlendiriyor.

Arzu edenler, 10 dereceye kadar direksiyon açısına sahip arka aks yönlendirme özelliğini de sipariş edebilirler. Bu özellik sayesinde, 5 m'yi aşan uzunluğa rağmen, 10,9 m'lik dönüş çapı ile kompakt sınıf otomobillerin dönüş çapına eşdeğer bir dönüş sunuyor EQS.

Mercedes EQS otomatik konfor kapı opsiyonuna sahip. Bu donanımla sürücü, MBUX’u kullanarak, örneğin çocukların okul önünde araca girmesine izin vermek için arka kapıları da açabiliyor.

Mercedes EQS 2021

Donanıma bağlı olarak, 350 adede kadar sensör, EQS’nin işlevlerini izliyor veya aracın çevresiyle eşleşiyor. Sensörler, örneğin mesafeleri, hızları ve ivmelenmeleri, aydınlatma koşullarını, yağış ve sıcaklıkları, koltuk doluluğunu ve ayrıca sürücünün bir göz kırpmasını ve hatta yolcuların konuşmasını kaydediyor.

Merak etmeyin, Mercedes'in derdi "Gidince yemek pişirecektim ama tüp bittiydi" muhabbetinden sonra size Aygaz reklamı göstermek değil. Hepsi sürüş güvenliği ve zen konforunuzun sekteye uğramaması için...

Mercedes EQS özel aydınlatma sistemi

DIGITAL LIGHT, ışığı 1,3 milyon mikro ayna ile kırılan ve yönlendirilen her farda üç adet güçlü LED ışık modülünden oluşuyor. Bu, araç başına 2,6 milyon pikselden fazla çözünürlük anlamına geliyor. Saymadık ama Mercedes'in sözüne güveniyoruz.

Ekran silsilesi ve arkasındaki teknoloji orkestrası ile Mercedes EQS, pek havalı ve aşırı teknolojik MBUX hiper ekran sisteminin açılışını yapıyor.

Tek bir kapıdan kapıya cam panelin arkasında aslında üç ayrı ekran gizli. Sürücü ve yolcu tarafında 12.3", ortadaki ekran ise 17.7" boyutunda. "MBUX Hyperscreen" ile bu üç ekran, 141 cm'den geniş, kavisli bir ekran bandı oluşturmak için birleşiyor.

Mercedes EQS MBUX Hyperscreen ekranları

Yolcular tarafından algılanan alan ise 2432,11 cm². Edebiyat mezunları gruptan çoktan çıktıysa kesinlikle suçlayamayız! MBUX Hyperscreen’e ait 3-Boyutlu kavisli ekran camı 650 derece ısıda özel bir işlemle şekillendiriliyor.

Bu işlem, aracın genişliği boyunca ekranın farklı açılardan net bir şekilde görünmesini sağlıyor. Yağlı ellerinizle dokunup canım ekranda iz bıraksanız da dert etmeyin (hayır, Ayşe Teyze gelmiyor), dev ekrandaki özel bir yüzey kaplaması temizliği kolaylaştırıyor.

Mercedes EQS yepyeni bilgi-eğlence ekran sistemi

Kavisli camın kendisi çizilmeye dayanıklı alüminyum silikat malzemeden üretilmiş. Sezgisel geri bildirim için, MBUX Hyperscreen’in dokunmatik yüzeyinin altında toplam adet 12 sezici bulunuyor. Parmağın belirli noktalara dokunmasıyla, yüzeyde somut bir titreşim tetikleniyor.

MBUX, 8 CPU çekirdeği, 24 GB RAM ve saniyede 46,4 GB RAM bellek bant genişliği gibi teknik değerlerle dikkat çekiyor. MBUX Hyperscreen’in ekran parlaklığı, 1 çok işlevli kamera ve 1 ışık sensöründen alınan ölçüm verileri kullanılarak ortam koşullarına göre ayarlanıyor.

Mercedes MBUX ve gece kabin ambiyansı

İsteğe bağlı olarak sunulan ön cama yansıtma sisteminin (head-up display) görüntüleme alanı, 77 inçlik bir diyagonal ekrana karşılık geliyor! Ön camın tamamı kaplanıyor gibi bir şey yani. Hey Mercedes, gerçekten mi?

Bu görüntüleme ünitesi, 1,3 milyon aynalı yüksek çözünürlüklü bir matristen oluşuyor-muş. "Matris nedir" diye sormayın lütfen!

Mercedes EQS kabin konforu_arabazzi.com

EQS’deki Burmester surround ses sistemi, toplam 710 Watt gücünde 15 hoparlörden oluşuyor ve son derece etkileyici, doğal bir ses üretiyor.


"Hey Mercedes! Fiyatlar nasıl?.."

Şimdilik paradan bahsetmese de yeni EQS “Hey Mercedes” Doğal Dil Anlama (NLU) özelliği ile 27 dili destekliyor. Ama tabii ki sonuçta paranın evrensel dili konuşacak. Evet efendim...

Mercedes EQS 2021 sonunda Türkiye'de

Yeni Mercedes EQS fiyat listesi henüz açıklanmadı. Zaten bu seviyede bir araç düşünenler açısından fiyatların öncelikli bir konu olmayacağı söylenebilir.