yukarı

Mercedes A 200 Sedan: Test

Mercedes A-Serisi, mükemmel araç içi teknolojisi ve tutumlu motoru ile kalite dolu premium bir sedan.

30 Ekim 2023 kaynak: Arabazzi

Mercedes A-Serisi her zaman önemli bir satış noktasına sahip kompakt bir model olmuştur. İçine girdiğinizde rakiplerini geride bırakıyor. İç tasarım ve kalite harika, bilgi-eğlence sistemi ise her fiyatta piyasanın en iyilerinden biri. Bazı rakiplerinin sürüşü daha eğlenceli ve bazıları daha konforlu olsa da A-Serisi hem rafinelik hem de verimlilik açısından sınıfının lideri.

Mercedes A-Serisi Geçmişi

Mercedes A-Serisi Mk3: 2013-2018

Üçüncü nesil A-Serisi 2013 yılında, daha önceki Mercedes kompakt otomobil felsefesinden tamamen ayrılarak ortaya çıktı. Geleneksel bir hatchback formunda olan araç, içte ve dışta keskin bir tasarım sunarken, sert sürüşü ve pratiklik eksikliği nedeniyle eleştirildi. Büyük satış rakamları, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda kullanılmış model olduğu anlamına geliyor.
 

Mercedes A-Serisi Mk2: 2004-2012

Orijinal Mercedes A-Serisi ile aynı MPV temalarını takip eden Mk2 otomobili, bu formülün bir güncellemesiydi ve rakip üreticilerin o dönemde kompakt premium aile otomobili alanında yaptıklarıyla çelişiyordu. Sağlam yapı kalitesi, düşük işletme maliyetleri ve kabin alanı güçlü yönleriydi ancak şehir içinde açık yollardan daha iyiydi.
 

Mercedes A-Serisi Mk1: 1998-2004

İlk Mercedes A-Serisi, uzun şekli ve az yer kaplayan benzersiz tasarımıyla iç mekanı ve manevra kabiliyetini en üst düzeye çıkarıyordu. Tasarım çığır açıcıydı, premium kompakt otomobillere yeni bir yaklaşımdı ve bugün hala iyi, ucuz aile otomobili alternatiflerinden biri.
 

Mercedes A-Serisi Hakkında

En yeni Mercedes A-Serisi, Mercedes'in en küçük otomobilinin dördüncü nesli. İlk iki örnek mini MPV tasarımını benimserken (pek arzu edilen sonuçlar olmasa da zekice), en yeni çift BMW 1 Serisi ve Audi A3 ile doğrudan rekabet edebilmek için daha geleneksel bir beş kapılı hatchback şeklini tercih etti.


A-Serisi Mercedes için önemli bir model. Türkiye’de dört kapılı sedan olarak mevcut ve markanın en çok satan modeli. Üçüncü nesil modelde olduğu gibi, dört kapılı coupe CLA ve GLA mini-SUV dahil olmak üzere aynı platformdan yan ürünler mevcut.

Mercedes, A-Serisi Sedan ülkemizde sadece AMG paket ile satılıyor.  AMG 35 4MATIC ve AMG 45 S 4MATIC+ olmak üzere iki özel AMG modeli ile çeşitli donanım seçenekleri sunuyor. Tüm modellerde hız sabitleyici, ısıtmalı koltuklar, çift bölgeli klima kontrolü ve adaptif LED farlar bulunuyor.

En son A-Serisi güncellemeleri artık sizi daha küçük bir bilgi-eğlence ekranıyla da rahatsız etmiyor; tüm modellerde artık MBUX'a sahip bir çift 10,25 inç medya ekranı bulunuyor. Mercedes'in multimedya sistemi ekran, direksiyon simidindeki dokunmaya duyarlı düğmeler veya belirli işlevler için ses kontrolü aracılığıyla çalıştırılıyor. Apple CarPlay ve Android Auto da A-Serisi'nde standart olarak sunuluyor.

A 200, 163 HP güç üreten hafif hibrit teknolojisine sahip 1.3 litrelik turbo benzinli dört silindir motor kullanıyor. A-Serisi'nde artık manuel şanzıman bulunmuyor; A 200 yedi vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla sunuluyor.

A-Serisi'nin direksiyon başında en çok etkileyen bir yönü varsa o da rafinelik. Otoyolda seyir halindeyken sınıfının lideri: 0,25 sürtünme katsayısı sayesinde rüzgar sesi neredeyse hiç duyulmuyor. Motorlar neredeyse hiç duyulmayan bir uğultuya sahip ve en belirgin ama rahatsız edici olmayan ses lastiklerden geliyor.

A-Serisi, her yönden büyümüş olmasına rağmen eskisinden 20 kg daha hafif. Yol tutuş eskisine göre daha iyi olsa da, bu hala heyecan verici bir otomobil değil. Bol miktarda yol tutuşu var, ancak süspansiyon eğlenceden ziyade güvenliğe daha yakın. Hassas olmasına ve düşük hızlardaki hafifliği A-Serisi'nin park edilmesini çok kolay hale getirmesine rağmen, çok az hissiyata sahip olan direksiyon da işlere yardımcı olmuyor.

Seçtiğiniz model, alacağınız arka süspansiyon kurulumunun türünü belirler. A-Serisi'nin çoğu versiyonu burulma kirişli bir düzenek kullanıyor, ancak A 180, A 200 veya A 200 d motorunu seçerseniz ve üst donanımına yükseltirseniz, bu daha sofistike çok bağlantılı arka süspansiyon ekliyor. Burulma kirişi, çoklu bağlantının genel kontrolünden yoksun, ancak bunun fark edilebilir bir sorun olması için ciddi şekilde zorlamanız gerekiyor.

Bununla birlikte, sürüş konforunda daha somut bir fark var. Şehir içinde, burulma kirişi kısa ve keskin tümseklerde biraz daha fazla sallanıyor, ancak gerçekte, daha gelişmiş kurulum sınıf rakiplerine kıyasla çok daha iyi performans göstermiyor. A-Serisi, özellikle büyük tekerlekler üzerinde tümsekleri ezmek yerine kıpır kıpır eden bir otomobil.

163 HP gücündeki A 200 0’dan 100 km/s hızlanmasını 8,1 saniyede tamamlarken, maksimum hızı ise 230 km/s.  Kağıt üzerinde iyi performans gösteriyor, ancak A 200 d'ye göre tork eksiği, bu A-Serisi türevlerinin zaman zaman çok fazla çabalamaya ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. Neyse ki, A 200'deki yeni hafif hibrit sistem çok sorunsuz çalışıyor, motoru durduruyor ve hızlı bir şekilde tekrar çalıştırıyor ve bu motor ve şanzıman kombinasyonundaki önceki hantallığın bir kısmını yumuşatıyor. A-Serisi’nin güçlü performans rakamları hiç şüphesiz kısmen Mercedes'in sınıfındaki en aerodinamik olduğunu iddia ettiği gövde şekli sayesinde oluşuyor.

A 200 benzinli modelleri artık 48 voltluk hafif hibrit teknolojisine ve yakıt tüketimine yardımcı olmak için daha proaktif bir start-stop sistemine sahip. Ortalama yakıt tüketim değeri 100 kilometrede 5.8 litre olarak veriliyor.  

Dördüncü nesil A-Serisi, eski modele göre oldukça muhafazakâr bir evrim geçiren bir tasarıma sahip. Farlar daha sivri ve inceyken biraz daha keskin bir görünüme sahip. Ateşli AMG versiyonları sportif bir gövde kitine ve havalı bir kanada sahip, ancak genel olarak ne nabızları hızlandıracak ne de mevcut müşterileri kaçıracak bir görünüm.

Büyük değişiklikler içeride. Son model, derli toplu ancak biraz ucuz hissettiren selefine göre büyük bir sıçrama gerçekleştirmiş. Tasarım benzersiz, çekici, iyi düzenlenmiş ve çok sayıda yumuşak dokunuşlu plastikle kusursuz bir şekilde bir araya getirilmiş hissi veriyor. Tüm bunlar, bir önceki sınıfın tasarım ölçütü olan Audi A3'ün bir gecede oldukça eski görünmesine neden olan bir kabine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte, görünümdeki dev sıçrama, fantastik çift ekranlı MBUX bilgi-eğlence sistemi sayesinde gerçekleşiyor.

A-Serisi'nin bilgi-eğlence sisteminin rakiplerinden çok daha üstün olduğunu anlamak için sadece birkaç saniye bakmak yeterli. 'MBUX' olarak adlandırılan sistem, tüm modellerde neredeyse kesintisiz bir geniş ekran için yan yana konumlandırılmış bir çift 10,25 inç ekrana sahip. Sürücünün önündeki ekran çeşitli sürüş bilgilerini ve verilerini gösterirken, orta ekran bilgi-eğlence işlevlerini karşılıyor.
 

Ana menüde telefon bağlantısı, navigasyon ve ses işlevleri için üç büyük widget bulunuyor. Bu widget'lar arasında gezinmek oldukça hızlı. Akıllı telefon hızında değil ama yine de duyarlı. Bu arada, yükleme süreleri iyi, ancak navigasyon sistemi aynı anda üç rota yükleyerek hızını düşürüyor. Optimum rota ile başlayıp ardından alternatifler sunsaydı daha hızlı olurdu.
 

Ekran mükemmel bir çözünürlüğe sahip, bu nedenle Apple CarPlay ve Android Auto keskin görünüyor. Sürücü ekranı da bir o kadar iyi. Aslında üçe bölünerek sürücünün yolculuk, navigasyon veya sürüş işlevlerini çeşitli kombinasyonlarda göstermesine olanak tanıyor.
 

Direksiyon simidi de amiral gemisi S-Serisi'nde bulunanlar gibi dokunmaya duyarlı kontrollere sahipken, daha yüksek özellikli modeller artırılmış gerçeklik navigasyonuna sahip. Sistem, kavşaklara yaklaşırken öne bakan bir kameradan alınan görüntüleri ekrana yansıtıyor ve gerçek zamanlı olarak sürücüye dönmesi gereken yönü bildiren okları ekrana yerleştiriyor.
 

A-Serisi beş kapılı hatch ve dört kapılı sedan olarak sunuluyor. Ön tarafta, sürüş pozisyonu harika. Hem koltuk hem de direksiyon simidi için bol miktarda ayar var, bu yüzden rahat etmek kolay. Mercedes, sütunların etrafındaki plastik kaplamayı inceltmek için çaba sarf etmiş ve sonuç olarak özellikle omuz üzerinden görüş iyileşmiş. Bununla birlikte, ön koltuklar nedeniyle A-Serisi'nin bazı rakiplerine kıyasla arkada biraz klostrofobik hissedebilirsiniz.
 

Eşya gözleri açısından A-Serisi sınıfına göre oldukça standart. Büyük bir merkezi saklama kutusu, bilgi-eğlence sistemi dokunmatik yüzeyinin önünde birkaç bardak tutucu ve gösterge panelinin altında akıllı telefon boyutunda bir alan var. Ön kapı cepleri büyük bir şişe için yeterince geniş, ancak arkadakiler küçük.
 

Mercedes, önceki A-Serisi'ne kıyasla arkada daha fazla omuz ve baş mesafesi olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, diz mesafesinin azlığı, dört kişi ile doldurulduğunda Audi'den daha sıkışık olduğu anlamına geliyor. Yükseltilmiş orta koltukta oturmadığınız sürece baş mesafesi iyi.  Artı tarafı, çocuk koltuğu takmak gerçekten çok kolay. ISOFIX bağlantıları plastik açıklıklarla açıkça görülüyor ve kapılar oldukça geniş açılıyor.
 

Önceki modele yönelik eleştirilerden biri, bagajın çoğu rakipten daha küçük olmasının yanı sıra dar bir açıklık nedeniyle kullanımının da zor olmasıydı. Yeni araç bu sorunların her ikisini de bir dereceye kadar düzeltiyor. Arka koltuk arkalıkları 40/20/40 şeklinde katlanabiliyor ancak bagaj zemini tam olarak düz değil. Koltuklar yukarıdayken 405 litreye ve koltuklar katlandığında 1.200-1.210 litreye kadar bagaj hacmi elde etmek mümkün.
 

A-Serisi'nin tüm versiyonları güvenlik kitiyle yüklü olarak geliyor. Aktif kaput, ileri çarpışma uyarısı, otonom acil frenleme (AEB), otomatik farlar ve çok sayıda hava yastığı serinin tamamında standart. Ayrıca 'Mercedes me connect' de dahili bir sistem olup, sürücüyü sadece onaylı arıza servisleriyle kolay temas halinde tutmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi bir kaza durumunda acil servislerle de iletişime geçebilir. Mercedes A-Serisi 2018 yılında Euro NCAP tarafından değerlendirildi ve maksimum beş yıldız güvenlik derecesi elde etti. Yetişkin ve çocuk yolcu koruması sırasıyla yüzde 96 ve 91 gibi mükemmel bir puan aldı.