Elektrikliler arasında her sınıfa yayılan rekabet ağız sulandırıyor. Daha Volvo EX30’un yarattığı çalkantı durulmadan, sanki tam da ona cevap verir gibi açıklanan Kia EV3, içten yanmalıları çok zor günlerin beklediğinin işareti gibi.
EV9’dan bir güzel aktardığı cesur tasarımı, kompakt şehirli boyutlarında geniş iç hacmi, her yerden fışkıran kullanışlılık ve konfor özellikleriyle, üst düzey elektrikli sürüş deneyimini tabana yayıyor EV3.
“Kutu” dediğimize bakmayın, Kia bu tasarıma rağmen sadece 0.26 CD’lik bir sürtünme katsayısı elde etmeyi başarmış. Ki elektriklilerde aerodinami önemli bir husus malum.
Bu kadarla kalsa yine iyi… Uzun menzilli ve net 81.4 kWs kapasiteli batarya ile donatılmış "Longe Range" versiyonda 600 km menzil (560 km kombine) sunuyor EV3. Bu değer EX30 ve e-2008 dahil hemen tüm rakiplerinin çok ötesinde.
“Standart Range” ise 58,3 kWs kapasiteli bataryasıyla 410 km’ye imza atabilecek. Ki bizim ÖTV sisteminde hayalini kurabileceğimiz seçenecek bu olacaktır muhtemelen.
Dördüncü nesil batarya sistemine sahip olan EV3, 30 dakikalık hızlı (DC) şarj ile %10’dan %80 seviyesine kadar şarj edilebilecek.
204 hp gücü ve 284 Nm torkuyla 0-100 km hızlanmasını sadece 7.5 saniyede tamamlıyor Kia EV3. Çekiş ise önden olacak.
Bu açıdan çift motor seçeneği olan Volvo EX30 - en azından açılışta - 428 hp’nin üstünlüğüne sahip. Lakin Kia’nın çift motorlu GT cevabı gecikmeyecek gibi görünüyor.
Dış mekanda konsepte çok yakın bir sona ulaşan Kia EV3, kabinde biraz daha normal. Ama yine çok keyifli, modern ve kullanışlı bir normal.
4.30 m uzunluk, 1.85 m genişlik ve 1.56 m yüksekliği hacim açısından en iyi şekilde kullanmış Kia EV3. Yine de yetmezse 1 ton römork çekme kapasitesi var.
Büyük birader EV9'da olduğu gibi, gösterge paneli iki adet 12,3 inçlik ekranla donatılmış. Biri bilgi-eğlence sistemi için, diğeri sürücünün karşısındaki dijital gösterge paneli.
Teknoloji cephaneliği de tepeleme dolu Kia EV3’ün. Otomatik şerit değiştirme özelliğine sahip uyarlanabilir hız sabitleyici, gelişmiş park asistanı ve çok daha fazlasını kapsayan "birinci sınıf" elektronik destekler söz konusu.
Dinamik açıdan, iPedal 3.0 özelliği tek pedalla sürüşün daha iyi kontrol edilmesini sağlarken, tüm günlük sorularınız için Chat GPT temelli sesli asistan emrinize amade olacak.
Bu AI konusu bizi biraz geriyor ama Kia’nın çevreci hassasiyetiyle bir nebze rahatladık diyelim.
Kia EV3’ün koltuk döşemeleri, dekor kaplamaları ve kapı içlerinde bol miktarda geri dönüştürülmüş malzeme kullanılmış.
Şarjı beklerken dürüm ayran menüsünü rahatça hüpletmeniz için, kol dayamanın altında kullanışlı bir kayar masa bile var. Dilerseniz sonrasında koltukları yatırıp “Rahatlama modu”na da geçebilirsiniz.
Bu küçük SUV’un bir diğer büyük özelliği bagajı. 460 litrelik bagaj Volvo EX30’un bagajından 60 litre daha büyük. Koltukları yatırınca bu hacim 1.250 litreye kadar yükselebiliyor.
Ön kaputun altında ise 25 litrelik bir “trunk”ınız daha mevcut.
Kia EV3 Türkiye'ye ne zaman gelir, fiyatı ne olur?
Boyutça yakın kardeşi Kia Niro’nun daha pisleşmeye hazırı gibi duran EV3, yılın son çeyreğinde Türkiye'ye geldiğinde ne kadar temiz bir fiyat etiketi sunacak henüz belli değil.
Ama Avrupa’da 40.000 Euro, Amerika’da 35.000 Dolar ve ada ülkesinde de 29.000 Pound civarı ve hayli pozitif bir beklenti var.