Jeep'in küçük neşe paketinin birkaç örneğinin yalnızca tasarımı için satılacağından hiç şüphemiz yok, ancak Avenger, markanın şimdiye kadar test ettiğimiz önceki modellerinden çok daha iyi bir teknolojiye, makul miktarda bagaj alanına sahip ve elektrikli versiyonu kullanılabilir bir menzil sunuyor.
Elbette, Appalachian patikasında mücadele etmek için isteyeceğiniz bir Jeep değil, ancak kalabalık şehir sokaklarının koşuşturmacasında kendinizi evinizde hissettiriyor ve genel olarak sürüşü de iyi. Bununla birlikte, arka yolcular için mevcut olan sınırlı alan, bazı potansiyel tüketiciler için bu aracı eleyebilecek bir eksiklik olacaktır.
Ekim 2022'de Jeep Avenger, markanın ilk elektrikli otomobili olarak dünyaya tanıtıldı ve tıknaz küçük SUV kısa sürede büyük bir başarı elde ederek 2023 Avrupa Yılın Otomobili ödülünü kazandı ve Jeep, Avenger'ın tanıtılmasının ardından bir yıldan kısa bir süre içinde 40.000'den fazla sipariş aldı. Avenger, başlangıçtan itibaren belirli pazarlarda benzinli motorlarla da sunulurken, Türkiye’de yalnızca elektrikli olarak satışa sunuluyor.
Avenger, Peugeot 2008, Opel Mokka, Citroen C4 ve DS 3 ve bunların tamamen elektrikli muadilleriyle aynı CMP/e-CMP platformuna dayanıyor. EV versiyonunda zeminin altında, ön tekerlekleri tahrik eden tek elektrik motoruna güç sağlamak için kullanılan 54kWh'lik bir batarya paketi bulunuyor. Bazı sıkı Jeep hayranları bunu dine saygısızlık olarak görecektir, ancak dört tekerlekten çekişli bir 4xe versiyonunun 2024 yılında gelmesi bekleniyor.
Elektrikli güç seçeneğiyle Jeep Avenger, çok sayıda küçük SUV ile rekabet etmek zorunda. Bunlar arasında en çok satan Kia Niro EV, Peugeot E-2008 ve Hyundai Kona Electric gibi daha küçük elektrikli SUV'lar yer alıyor. Avenger, küçük ve çevik olması nedeniyle Fiat 500 ve yeni MINI Cooper gibi tasarım odaklı sıfır emisyonlu şehir otomobilleri için de bir tehdit oluşturuyor.
Avenger'ın donanım yapısı basit: elektrikli model yalnızca Summit donanımıyla sunuluyor. Üst sınıf Summit modeller diğer ekstraların yanı sıra 2. seviye otonom sürüş teknolojisi, 18 inç jantlar, ısıtmalı koltuklar ve 180 derece geri görüş kamerası gibi özelliklere sahip. Opsiyon paketleri tüm donanımlara eklenerek önemli donanım parçaları bir araya getirilebiliyor.
Cömert bir yerden yükseklik sağlamak için bazı rakiplerinden daha yüksekte olmasına rağmen, Jeep Avenger doğası gereği sert bir yapıya ve sağlam bir süspansiyona sahip, bu da gövde kontrolünün çok iyi olduğu anlamına geliyor. Düşük hızlarda sürüşün kıpır kıpır hissettirme eğilimine dikkat çektik, ancak hız arttığında işler düzeliyor ve Avenger genel olarak konforlu bir sürüş sağlamayı başarıyor.
Direksiyonun biraz daha fazla ağırlık ve hissiyata sahip olabileceğini düşünüyoruz, ancak hafif kurulumun iyi tarafı, otomobili şehir içinde sürmeyi çok kolay hale getirmesi. Buna ayrıca iyi bir çepeçevre görüş açısı ve aracı yola yerleştirmeyi kolaylaştıran kare şeklindeki kaput da yardımcı oluyor. Test ettiğimiz modellerdeki yüksek çözünürlüklü geri görüş kamerası da park etme konusunda yardımcı oluyor, ancak bu büyüklükteki bir aracı herhangi bir noktaya yerleştirmek zor bir iş değil.
Elektrikli Avenger'da fren rejenerasyonu tek pedallı sürüşe izin verecek kadar güçlü değil, bu da şehir içi sürüşte bu kadar usta bir otomobil için üzücü. Aslına bakılırsa, otomobilin daha fazla yol almasını sağlayan normal 'D' modunda mı yoksa rejeneratif frenlemeyi etkinleştiren 'B' modunda mı sürdüğünüzü ayırt etmek zor olabilir, çünkü etkileri çok hafif.
Avenger şimdilik sadece önden çekişli olarak sunuluyor. 2024'te 4xe dört tekerlekten çekişli bir versiyon gelecek ancak Jeep, Avenger'in arazideki yetkinliğini tamamen ihmal etmemiş. Alışılagelmiş Eco, Normal ve Sport sürüş modlarına ek olarak Çamur, Kum ve Kar ayarları ve bir tepe iniş sistemi var. Deneyimlerimiz hafif engebeli tozlu yollarla sınırlıydı, ancak Avenger'in SUV rakiplerine ıslak veya kaygan arazide temiz bir çift topuk gösterebileceğine bahse gireriz.
Tamamen elektrikli versiyon, ön tekerlekleri tahrik etmek için tek bir elektrik motoru kullanıyor. Avenger'i 0-100 km/s hızlanmasını 9,6 saniyede tamamlamaya yetecek 156 HP ve 260 Nm'ye kadar güç üretiyor. Normal modda, küçük SUV yavaş bir hızda hızlanıyor, belli ki bir yere gitmek için acelesi yok. Spor moduna geçildiğinde maksimum güç çıkışının kilidi açılıyor ve ayağınızı ilk bastığınızda büyük bir tork vuruşu sağlıyor, ancak bundan sonra hemen hemen aynı hissettiriyor. Her iki durumda da elektrikli motor, özellikle şehir içindeyken çoğu durum için yeterince güçlü hissettiriyor. Avenger sadece otoyol geçişlerinde veya sollama yaparken biraz yetersiz kalabiliyor.
Elektrikli Jeep Avenger, diğerlerinin yanı sıra Peugeot E-2008 ve DS 3 E-Tense'in güncellenmiş versiyonlarına güç veren aynı batarya ve motor teknolojisini kullanıyor. Zeminin altında 51kWh'ı kullanılabilir olmak üzere 54kWh'lık bir batarya bulunuyor. Jeep, bu bataryanın farklı sürüş koşullarında 400 km’ye kadar yol kat etmek için yeterli enerji sağlayabileceğini söylüyor. Bu, Hyundai Kona Electric gibi araçlardan daha az, ancak bu boyuttaki elektrikli SUV için hala rekabetçi.
Bu arada, Jeep'in şarj hızları da ana rakiplerinin çoğuyla aynı seviyede, ancak yine de sınıf lideri değil. Avenger'ın 100kW'lık maksimum şarj hızı, 24 dakikada yüzde 20-80'lik bir doldurma için hala yeterli. Tipik bir 7,4kW ev duvar kutusu kullanarak evde düz bir bataryayı tamamen şarj etmek yaklaşık yedi buçuk saat sürüyor.
Tasarım ekibinin Avenger için verdiği brief "marka DNA'sının yüzde 100'ünü dört metreye sığdırmak" idi ve açıkçası bunu başardılar. 100 metre uzaktan bile bunun bir Jeep olduğunu anlıyorsunuz. Diğer küçük SUV'lar fütüristik görünmek veya aerodinamiğe yardımcı olmak için kıvrımlı bir gövdeye veya eğimli bir tavan çizgisine sahipken, Avenger daha fazla tavır kazandırmak için geniş, dik görünümlü bir duruşla tıknaz ve kare bir şekle sahip. Ön tarafta Jeep'in ikonik yedi yuvalı ızgarasının bir evrimi var ve genel olarak Avenger biraz agresif bir yüze sahip.
Aracın yan tarafları ve tekerlek yuvaları boyunca uzanan geniş kaplama, araca bir off-roader havası verirken, boyalı tamponlar ve yan eteklere kıyasla darbelere ve sürtünmelere karşı daha dayanıklı olması gibi ek bir avantaja da sahip. Arka kısım, daha fazla siyah plastik ve X şeklinde motifli arka lambalarla sade bir görünüme sahip.
Jeep ayrıca jantlarda ve ön hava girişinde çok sayıda yedi yuvalı ızgara motifi ve ön camın köşesinde tasarımcının oğlunun teleskopla yıldızlara baktığı küçük bir illüstrasyon da dahil olmak üzere Avenger'ın etrafına çok sayıda 'paskalya yumurtası' gizlemiş.
Kabinin içi mantıklı bir şekilde düzenlenmiş, gösterge panelinde, direksiyon simidinde ve orta konsolda büyük, kalın fiziksel düğmeler var ve her şey sağlam hissettiriyor. Çok sevmediğimiz tek unsur tavandaki iç aydınlatma kontrolleri, çünkü ünite on yıllık Fiat Panda'dan gelmiş gibi görünüyor.
Ayrıca Avenger'ın iç mekanında yumuşak dokunuşlu malzemelerden ziyade daha sert siyah plastik var gibi görünüyor. Bazıları için bu bir maliyet düşürme işareti gibi görünebilir, ancak bize göre Avenger'ın sağlam, dayanıklı olacağı ve üzerine atabileceğiniz her şeye dayanacağı izlenimini veriyor. Ayrıca, kullandığımız Avenger'ın ön taraftaki kabinin havadar kalitesine katkıda bulunan kirli beyaz bir tavan döşemesine sahip olmasını da seviyoruz.
Avenger'ın bilgi-eğlence sistemi eski Jeep teknolojisine göre önemli bir gelişme. Şimdiye kadar denediğimiz 10,25 inçlik büyük ekran iyi bir boyutta ve duyarlı. Standart olarak sunulan kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto, tüketicilerin telefonlarındaki uygulamaları kullanabilmelerini sağlıyor. Neyse ki, klima kontrolleri orta konsolda, büyük saklama bölmesinin hemen üzerinde, bir ses kadranı ile birlikte bir dizi piyano tarzı düğme üzerinde yer alıyor. Dokunmatik ekranın hemen altında fiziksel 'ana sayfa' ve 'ayarlar' düğmeleri de var; ancak bunlar küçük ve aydınlatılmamış, bu nedenle geceleri bunları bulmak için gereken kas hafızasını geliştirmek biraz zaman alabilir.
Jeep, Avenger'in kabininin sadece ön kısmında 34 litre saklama alanı olduğunu iddia ediyor. Görünüşe göre, çeşitli bölmeler arasında bir el çantasının içindekileri saklamak için yeterli. Merkezi bilgi-eğlence ekranının altındaki kullanışlı ve belirli modellerde tablet tarzı manyetik bir kapakla erişiliyor. En büyük akıllı telefonları bile alabilecek büyüklükte kullanışlı bir kablosuz telefon şarj cihazı yer alıyor.
Ayrıca ön panelde yolcunuzun telefonu için veya belki de cüzdanınızı ve anahtarlarınızı göz önünde tutmak için kullanışlı bir raf var. Orta konsolda bardak tutucu olarak kullanılabilen hareketli bölmeler ve kol dayanağının altındaki derin bölmede daha da fazla saklama alanı bulunuyor. Yine de ön kapı gözleri ince tarafta ve arkada hiç yok. Ayrıca arkada sadece bir USB-C şarj portu var, bu nedenle çocuklar uzun yolculuklarda tabletlerini kimin şarj edeceği konusunda kavga etmek zorunda kalabilirler.
Görüş alanı iyi ve kare şeklindeki kaput aracın yola yerleştirilmesini kolaylaştırıyor. Koltuklar rahat ve iyi yan desteklere sahip, bu nedenle virajlarda kayacakmış gibi hissetmiyorsunuz. Hem koltuk hem de direksiyon simidindeki çok sayıda ayar sayesinde 1.80 veya daha uzun boylu sürücüler bile rahat bir sürüş pozisyonu bulmakta sorun yaşamayacaktır.
Avenger'da ayrıca biri ön yolcu koltuğunda ve diğer ikisi arka koltukların dış konumlarında olmak üzere üç set ISOFIX montaj noktası bulunuyor. Bununla birlikte, küçük arka kapı açıklıkları, çocuk koltuğu takmayı bazı rakiplere göre biraz daha zor hale getirebilir.
4,084 mm uzunluğunda, 1,776 mm genişliğinde ve 1,528 mm yüksekliğinde olan Avenger oldukça kompakt bir otomobil. Nissan Juke'tan 126 mm ve Peugeot 2008'den 216 mm daha kısa olmasına rağmen bu otomobilin temel platformunu paylaşıyor. Avenger, bir Opel Corsa’dan sadece 24 mm daha uzun, ancak bu kompakt boyutlar onu dar şehir sokaklarında gezinmede çok becerikli kılıyor.
Avenger'ın kare, kutu gibi şekli ona sadece Jeep'e özgü bir görünüm kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda hem önde hem de arkada etkileyici miktarda baş mesafesi sağlıyor. Ön tarafta oldukça geniş bir alan var ve 1.80'den uzun yetişkinler için bile kabini ferah olarak tanımlayabiliriz.
Bununla birlikte, arka bacak mesafesi biraz dar ve sürücü uzun boyluysa, arkada sadece küçük çocuklar için yeterli alan var. Direksiyonda daha kısa boylu biri oturuyorsa ve ön koltuklar biraz daha ilerideyse, iki yetişkinin sığması mümkün olabilir, ancak Avenger'in Jeep'in iddia ettiği gibi beş kişiyi oturtabileceğinden şüpheliyiz. Bununla birlikte, ön koltukların arkalarının yumuşak olmasını seviyoruz, böylece arka yolcuların bacakları sıkışmaları gerektiğinde sert plastiğe karşı ezilmiyor.
Avenger 355 litre hatırı sayılır bir a bagaj alanı sunuyor ki bu da bir Opel Corsa veya Renault Clio’dan alabileceğinizden çok daha fazla ve Volkswagen Golf ve Ford Focus gibi bazı aile hatchback'lerine yaklaşıyor. Bir metre genişliğindeki açıklık ve yük bölmesinin hoş kare şekli de pratikliği artırırken, arka koltukları aşağı katlamak size toplam 1.252 litre alan sunuyor. Hyundai Kona Electric'te olduğu gibi EV'nin kaputunun altında bir 'frunk' veya saklama alanı yok, ancak bagaj tabanının altında şarj kablosunu gözden uzak tutmak için yeterli alan var.
Güvenlik donanımı açısından her Avenger altı hava yastığı, ön yolcu ve arka koltuklarda ISOFIX, hız sabitleyici, şeritten ayrılma uyarısı, trafik işareti tanıma, uykulu sürücü algılama, çekiş kontrolü ve arka park sensörleri ile donatılmış. Adaptif hız sabitleyici, 180 derece arka görüş kamerası ve otomatik uzun/kısa farların yanı sıra şerit merkezleme ve trafik sıkışıklığı asistanı da bulunuyor.