Toyota Yaris Cross, B-hatchback SUV düşünenler için iyi bir alternatif olmuş. Tabii ki, daha yüksek sürüş, biraz daha pratiklik avantajı var, ancak Yaris Cross aynı zamanda rakiplerine kıyasla rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılıyor. Şehir içinde kullanımı kolay ve verimli hibrit sistemi sayesinde mükemmel yakıt ekonomisi sunuyor. Fakat bizim test aracımız hibrit değil, 1,5 litrelik benzinli versiyondu.
Birkaç yıl önce Aston Martin, Ferrari ve Lotus serilerinde pratik SUV'lar göreceğimizi veya sürüş tutkunlarından böylesine ilgi gören tamamen elektrikli bir Porsche'ye tanık olacağımızı kim düşünebilirdi? Artık her marka karlılığını arttırmak için model gamını çeşitlendirmeye başladı. Hibrit teknolojisinin yaratıcısı Toyota bile geçtiğimiz günlerde tamamen elektrikli modelinin lansmanını gerçekleştirdi. Bununla birlikte segmentteki boşluklarını da doldurmaya başladı. B-SUV tarafında model eksiği bulanan Toyota, Yaris’in yüksek versiyonu Yaris Cross’u geçtiğimiz ay ülkemizde satışa sundu. Biz de direksiyonuna geçtik.
Standart Yaris ile aynı TNGA platformunu temel alan bu model, 723.600 TL’den başlayan rakiplerine göre rekabetçi bir fiyata sahip. En büyük avantajlarından biri de tam hibrit motor seçeneğine sahip olması. Fakat tam hibrit versiyonun başlangıç fiyatı 790.800 TL’den başlıyor.
Hayatınızda biraz daha yüksek sürüşlü bir küçük sınıf otomobile ihtiyacınız olmadıysa bile, en azından yollarda artan sayıda kompakt SUV'u fark etmişsinizdir; çoğunlukla şehir içinde ve çevresinde, daha kısa, şehir içi yolculuklarda veya günlük okul önlerinde çocuklarını bekleyen velilerin bolca tercih ettiği bir segment. Ford Puma, Renault Captur ve SEAT Arona, popüler crossover rakipler ve sırasıyla Fiesta, Clio ve Ibiza ile yakından ilişkililer. Yaris Cross da benzer bir yaklaşım benimsiyor.
Test aracımızın motor kaputunun altında 3 silindirli atmosferik 1,5 litrelik motor yer alıyor. Bu motor 125 HP güç ve 153 Nm tork değerlerine sahip. Gücünü ön tekerleklere CVT şanzıman ile aktarıyor. Dört tekerlekten çekiş bazı pazarlarda satılırken, ülkemizde ne yazık ki bulunmuyor. Tam performanstan ziyade verimliliğe odaklanan Yaris Cross, hızlanma yeteneği konusunda çok fazla bir heyecanlandırmıyor. 11,7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabilen Yaris Cross’un maksimum hızı ise 180 km/s. Her ne kadar motor fazla bir performans sunmasa da 3 silindirli motorun sesi gaza daha fazla basmaya sizi teşvik ediyor. Bir benzin istasyonunun yanından geçerken litre fiyatlarını görünce de bu hevesiniz kursağınızda kalabiliyor tabi ki…
CVT şanzımanının karakteri gereği devirli kullandığınızda kabine motor sesi biraz fazla girebiliyor fakat sakin kullanımda motor sesini rahatsız etmiyor. Yüksek hızlarda aracın yüksekliği sebebiyle rüzgâr ve yol sesi kabine sızabiliyor.
Cross normal Yaris’e göre artan sürüş yüksekliğine rağmen, virajlarda da oldukça çevik. Nispeten düşük 1.265 kg boş ağırlığı, genel verimlilik ve performansa yardımcı oluyor. Yaris Cross'taki sürüş konforu ise bambaşka bir konu. Her şey daha düşük hızlarda oldukça iyi başlıyor, ancak asfaltın daha bozuk bölümleri hızınız arttıkça Cross'u rahatsız edici hale getirebiliyor.
Etkileyici yakıt ekonomisi, sadece hibritte değil atmosferik benzinlide de övgüyü hak ediyor. Verimlilik konusunda Toyota ne kadar uzman olduğunu Yaris Cross’da bir kez daha göstermiş. 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi 6,0 litre olarak verilmiş ve gerçek yol koşullarında da aracı sakin kullanırsanız bu oranlara ulaşmanız hiç de zor değil.
Yaris Cross, kardeşiyle aynı TNGA-B platformundan yükseliyor, ancak sürüş yüksekliği 30 mm artırılmış. Tekerlek davlumbazlarının etrafındaki siyah plastik kaplama aracın maceracı ruhunu göz önüne seriyor.
Kabinin içine ilk baktığımızda ve Cross modelinin Yaris ailesinin bir parçası olduğunu hemen anlıyoruz. Ön pano neredeyse aynı, ancak normalde sade görünen iç mekânı geliştirmeye yardımcı olan birkaç gümüş ve piyano siyahı süsleme var.
Isıtmalı ön koltuklar, dijital klima kontrolü ve 10 inçlik bilgi-eğlence sistemi gibi lükslerin peşindeyseniz en üst donanım seviyesini tercih etmeniz gerekiyor. Ancak Apple CarPlay ve Android Auto kablosuz bağlantı özellikle 8 inçlik bilgi-eğlence ekranı, kablosuz şarj, geri görüş kamerası ve elektronik park freni tüm donanımlarda standart olmasıyla takdir topluyor. Test aracımızda panoramik cam tavan da bulunuyordu ve kabini oldukça aydınlattığını belirtmeliyiz. Fakat açılmasını da tabii tercih ederdik. Bilgi-eğlence ekranının yanında bulunan fiziksel düğmelerin varlığına da bizim gibi 90’ların çocukları için artı bir özellik. Fakat keşke düğmeler biraz daha şık tasarlansaydı. Ekran önceki Toyota ekranlarına göre çok daha duyarlı. Sol tarafta, ana ekran ve akıllı telefon bağlantınız arasında gezinmeyi kolaylaştıran dört fiziksel düğme bulunurken, diğer ikisi ses kontrolü için.
Yaris Cross'taki ön koltuklar iyi destek sunarken, merkezi kol dayama yeri, yükseklik ayarlı direksiyon simidi ve ön bardak tutucular kabini daha konforlu hale getirmeye yardımcı oluyor. Cross'un nispeten küçük bir bagaja sahip olması ve kabinde eşyaları güvende tutmak için fazla yer olmamasıyla depolama daha iyi olabilirdi.
4172 mm uzunluğu, 1765 mm genişliği ve 1595 mm yüksekliğiyle Yaris Cross sınıf standartlarını karşılıyor. 2560 mm dingil mesafesi sınıfının en iyisi değil fakat bu sınıfta beklenen yaşam alanını sunmaya yardımcı oluyor. Cross'un arka koltuklarına giriş, dar kapı açıklıkları ve eğimli tavan nedeniyle biraz sıkıntılı olabiliyor. Arkada üç yetişkin yolcu taşımak küçük SUV’u biraz zorlayacaktır. Bununla birlikte, çocukları sadece parka veya okula götürüp getirmek için ise sorun yaratmayacaktır.
Yaris Cross 397 litrelik bagajıyla sınıf ortalamasının biraz aşağısında kalıyor. Ford Puma 456 litre, Renault Captur ise 422 litrelik bagajlarıyla Yaris Cross’a göre daha geniş alan sunuyorlar. Daha fazla alan isterseniz arka koltukları katlayarak 1097 litre elde edebiliyorsunuz.
Toyota yıllardır itibarının çoğunu araçlarının güvenilirliği ve güvenliği üzerine kurmuştur. Yaris Cross'un bu önemli alanların her ikisinde de yetenekli bir model olduğundan emin olabilirsiniz. Euro NCAP, Cross'a yetişkin ve çocuk yolcu koruması için sırasıyla yüzde 86 ve yüzde 84 puan alarak en iyi beş yıldız derecesini verdi. Ayrıca, yerleşik Güvenlik Yardımı teknolojisi için yüzde 81'lik bir sonuç elde etti.
Standart donanım, Akıllı Uyarlanabilir Hız Sabitleyici, Şerit İzleme Asistanı, Yol İşareti Yardımı ve önünüzdeki bir kamera ve lazer kurulumunu kullanarak yolunuza çıkan engelleri belirleyip sizi fren yapmanız konusunda uyaran Çarpışma Önleme Sistemi gibi bir dizi aktif sistem içeriyor. Ayrıca sistem yakın bir çarpışma algıladığında aracı otomatik olarak durdurabiliyor.