yukarı
hyundai
hyundai

İnceleme: Ford EcoSport 1.0 EcoBoost AT

Markanın en küçük SUV’u EcoSport 1.0 litrelik EcoBoost motoruyla konuğumuz oldu.

21 Ağustos 2022 kaynak: Arabazzi

Aslında EcoSport Ford’un yeni bir otomobili değil. 2003 senesinden beri yollarda olan EcoSport, MPV olarak dünyaya geldi. Fakat Ford’un genlerinde olan sürüş keyfini verememesi hep eleştiri konusu olmuştu. İkinci nesil EcoSport ise 2012 yılında yollara çıkmıştı, 2017 yılında ise kapsamlı bir makyajdan geçirilerek MPV’likten SUV’luğa adım attı. 1.0 litre EcoBoost motorlarla satılan EcoSport, sadece 6 ileri otomatik şanzımanla tercih edilebiliyor.



Rakiplerine baktığımızda ülkemizde Renault Captur, Hyundai Kona, Seat Arona’yı görüyoruz. Zor rakiplerin olduğu bu sınıfta EcoSport’un işi hiç de kolay değil.



Tasarıma geçersek EcoSport’ta hala MPV izlerini görüyoruz. Önden bakıldığında yeni nesil Fiesta ile oldukça benzeyen EcoSport, arkada ise özgün bir tasarıma sahip. Kabinde ise yeni nesil Fiesta ile hemen hemen aynı.



Test aracımızın kaputunun altında 998 litrelik 3 silindirli 125 HP güç üreten motor yer alıyor. 170 Nm tork üreten motor gücünü 6 ileri otomatik şanzıman ile yola aktarıyor. Hızlanma konusunda sorun yaşamayan EcoSport, sakin kullanıldığında tutumlu da olmayı başarıyor. Ortalama 5.8 litrelik tüketim değeri sunan EcoSport ile yaklaşık 350 kilometre yol yaptım ve karma tüketimde 8.3 litrelik bir ortalamaya ulaştım. Şanzıman daha çok konfora önem veriyor ve serilik konusunda çift kavrama kullanan rakiplerinden geri kalıyor.



EcoSport orta-sert bir süspansiyona sahip. Bu sınıfta daha konforlu olan rakipleri var mı? Aklıma Seat Arona ve Hyundai Kona geliyor. Yol tutuş konusunda da fazla zorlanmazsa güvenli bir sürüş sağlıyor. Direksiyon sistemi hızlı tepkileriyle olumlu not alıyor.



Ford EcoSport ön tarafta bir B segment SUV standartlarında yaşam alanı sunuyor. Arka tarafta ise üç yetişkinin yolculuk etmesi biraz zor olabilir. Eşya gözleri bakımından cömert olan EcoSport 356 litrelik bir bagaja sahip. Rakiplerinden Seat Arona 400 litre, Hyundai Kona ise 361 litrelik bir hacim sunuyor. EcoSport’un rakiplerinden ayıran en büyük farkı ise yana doğru açılan bagaj kapağı oluyor. Sağ stop grubunun içine saklanan bagaj kapağı aynı buzdolabı kapakları gibi açılıyor. Biraz ağır olan bagaj kapağı, yükleme konusunda ise rakiplerine göre daha iyi bir genişlik sunuyor.



Kabinde malzeme kalitesi bu sınıf standartlarının üstünde. Yumuşak kaplamalara konsolda bolca yer verilmiş. Kullanılan düğmelerin kalitesi de sınıf standartlarını karşılıyor. Donanım olarak da zengin bir liste var. Ülkemizde sadece ST-Line paketiyle satılan EcoSport’ta, LED gündüz farları, 18 inç alaşım jantlar, spor süspansiyon, sürücü diz havayastığı, yokuş kalkış desteği, hız sabitleme sistemi, anahtarsız çalıştırma, otomatik klima, ısıtmalı ön koltuklar ve 8 inç dokunmatik ekran standart olarak sunuluyor.



Ford EcoSport 655.300 TL’den başlıyor. Seat Arona 615.000 TL’den başlarken, Hyundai Kona ise 627.000 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. EcoSport başlangıç seviyesinde yüksek donanım paketiyle satıldığı için bu sınıfın en uygun fiyatlı modellerinden biri olarak öne çıkıyor.