Formentor, Cupra markasının ve göz alıcı logosunun kullanıldığı ilk model. Şık, sportif ve çok iyi donanımlı, hatta bir aile için yeterince pratik özelliklere sahip. Mükemmele yakın sürüş deneyimi, geniş motor yelpazesiyle tamamlanırken, plug-in hibrit modeller yüksek yakıt masraflarını düşünenleri de kendine çekecektir. Cupra Formentor, Mercedes-Benz GLA, Range Rover Evoque ve BMW X2 gibi zorlu rakiplerin karşısına çıkıyor. İşi de hiç kolay değil…
Cupra Formentor, SEAT modellerinin yenilenmiş bir versiyonu olmaktan ziyade, markaya özel olarak üretilen ilk otomobil. Cupra'nın kendi kimliğine sahip olma yolundaki ilk adımı, ancak Formentor hala diğer SEAT modellerinden ve daha büyük Volkswagen Grubu imparatorluğundan büyük ölçüde etkilenmiş. Son nesil SEAT Leon ve Volkswagen Golf'ü sevdiğimiz için bu durum eleştirilecek bir konu değil bizim açımızdan. Leon'a yönelik eleştirilerimiz, tasarımın önceki nesillere göre heyecan verici olmaması ve büyük bir bagaja sahip olmamasıydı. Ancak Formentor, havalı bakır rengi dokunuşları ve daha büyük hissettiren SUV gövdesiyle Leon’daki her iki eksiği de kapatabiliyor.
Formentor, Cupra Leon ve Cupra Ateca arasında yer alıyor. Şık görünümüne, X şeklindeki Cupra rozetinin Ateca'dan daha çok yakıştığını düşünüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kilit rakipler, GLA, Range Rover Evoque ve BMW X2 ile premium markalardan oluşuyor. Bu sınıfta müşteri çekmek aslında biraz farklı tasarımlara da sahip olmaktan geçiyor. Formentor bu konuda diğer markalardan epey bir müşteri çalacaktır diye düşünüyoruz.
Cupra Ateca yalnızca bir güçlü benzinli motorla birlikte gelirken, Formentor’un motor yelpazesi çok daha geniş. Serinin en güçlüsü 310 HP’lik 2.0 litre TSI motor olurken, 150 HP’lik 1.5 litre TSI giriş seviyesini oluştuyor. Plug-in hibrit motor seçenekleri ise şu an için ülkemizde satılmıyor. Test aracımızdaki 1.5 litrelik TSI motor Formentor’un başlangıç fiyatını vergi sistemimizden dolayı aşağı çekiyor. Bu durum Cupra markasına ulaşılabilirlik açısından olumlu bir katkı yapacaktır. Standart olarak sunulan dijital gösterge paneli ve 12 inç bilgi-eğlence ekranı ile kabinde de beğenilecek çok nokta var. Aslında, standart donanım çok cömert, tüm donanımlarda uyarlanabilir hız sabitleyici, LED farlar, uzun far asistanı ve kablosuz Apple CarPlay standart olarak bulunuyor.
Ateca'dan çok daha düşük bir tavan çizgisine sahip olan Formentor, baş mesafesi açısından Ateca ile boy ölçüşemiyor. Fakat, arkada sunduğu diz mesafesi ve 450 litreye kadar bagaj hacmiyle hala pratik bir otomobil olmayı başarıyor.
Cupra'nın uzun bir geçmişe sahip hızlı, harika sürüş özellikleri olan Leon versiyonları mevcut ve Formentor bu geleneği sürdürüyor. Giriş seviyesi 150 HP’lik versiyon bile yeterli performansı sunabiliyor. Pist harici yollarda kullanırken daha yumuşak sürüş özellikleri sunan modlarında tutmak en iyisi olacaktır. Cupra modu biraz fazla çabalıyor gibi görünüyor, ancak Normal mod tam olarak tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hafif direksiyon, otomobilin çevik hissine yardımcı oluyor. Formentor’un Cupra Leon'dan daha yüksek bir model olduğunu sürüş dinamikleri bakımından fark etmeniz oldukça zor oluyor. Tüm versiyonlar bu tatlı direksiyon kurulumundan yararlanıyor, böylece performansa veya yakıt ekonomisine öncelik vermek isteyip istemediğinize bakılmaksızın sürüş deneyiminin keyfini çıkarabiliyorsunuz.
Yedi ileri DSG otomatik şanzıman Türkiye’de standart olarak geliyor. Otomatik şanzıman tüm benzinli motorlarda tek seçenek, hibritler ise altı vitesli manuel şanzımanla Avrupa’da tercih edilebiliyor. Altı vitesli manuel ülkemizde tercih listesinde yer almasa da DSG şanzıman da performans konusunda oldukça iyi. Vites değişiklikleri yüksek hızlarda oldukça seri ve düşük hızlarda da fazla sarsıntı yaşatmıyor.
SEAT modellerinde kullanılan performanslı motor, Formentor'daki en güçsüz seçenek. Bu nedenle model gamında yavaş bir versiyon yok diyebiliriz. 150 hp'lik 1.5 litrelik turbo benzinli ünite, çoğu kullanıcı için yeterli performansı sunuyor. 8.9 sn’lik 0-100 km/s hızlanma verisi aracın agresif tasarımını pek yansıtmasa da neyse ki daha güçlü olan 310 HP’lik versiyon ülkemizde satılıyor.
Performans tutkunları, Volkswagen T-Roc R ve Audi S3 gibi yüksek performanslı VW Grubu modellerinde kullanılan 310 HP’lik 2.0 litre turbo benzinli motoru da tercih edebilirler. Standart olarak gelen dört tekerlekten çekiş ve 400 Nm tork sayesinde, 0’dan 100 km/s’ye hızlanma sadece 4,9 saniyede gerçekleşiyor. Formentor serisinin ikiye ayrıldığını belirtmekte fayda var. İspanyolca'da hızlı anlamına gelen 'veloz'un kısaltması olan VZ versiyonları, 310 HP benzinli motorla geliyor.
Cupra Formentor, özellikle VZ modellerindeki bakır jantlarla dikkatleri üzerine çeken agresif görünümlü bir crossover. Gövde kıvrımları tanımlanmış ve her iki uçta da keskin LED farlar var. Ancak Cupra bugünlerde bağımsız bir marka olmasına rağmen, SEAT ile hala kristal netliğinde bağlantılar mevcut. Farlar ve ızgara SEAT Leon'dan geliyor ve iki otomobilin yan profilleri bile çarpıcı biçimde benziyor.
Yaklaşık 1 milyonluk fiyat etiketiyle fiyatlandırma açısından, sınıfının en iyisi Formentor oluyor. Bu fiyatıyla Cupra Ateca'nın ayaklarına basıyor, ancak Formentor, bize göre çok daha şık görünüyor. Formentor, Ateca'dan çok daha modern ve şık bir iç mekâna sahip olduğu için, içeride fark daha da belirginleşiyor. 12 inçlik büyük bir dokunmatik ekran, ön panelin üzerine yerleştirilmiş ve klima kontrollerinin çoğu, daha sade bir görünüm sağlamak için ekrana taşınmış.
Ayrıca standart olarak gelen dijital gösterge panelinin yanı sıra bakır detaylı ve karbon fiber efektli logoya sahip direksiyon simidi de bulunuyor. Gösterge paneli, onu standart bir SEAT'ın üzerine çıkarmaya yetiyor ve hem premium hem de sportif bir his veriyor. Daha aşağılarda son nesil Volkswagen Golf'ten çok sayıda tanıdık düğme ve küçük vites seçiciyi görüyoruz. Ancak genel olarak iç mekân hala oldukça özel hissettiriyor. Daha altlarda ise 1 milyonluk fiyat etiketine sahip bir modele yakıştıramadığımız Volkswagen Polo’yu anımsatan ucuz hissettiren plastikler eksi puan alıyor.
Ekranların yanı sıra, anahtarsız giriş ve çalıştırma, yağmur sensörlü silecekler ve 18 inç alaşım jantlar gibi birçok başka donanım da standart olarak sunuluyor. Ayrıca ısıtmalı direksiyon simidi de bulunuyor. VZ donanımında daha büyük jantlar, deri döşeme (önde ısıtmalı Nappa koltuklar) ve bir geri görüş kamerası ekleniyor. VZ donanımlarında dinamik şasi kontrolü, sürüş modu seçimi ve spor süspansiyonun yanı sıra elektrikli bir bagaj kapağı da yer alıyor.
Etkileyici bir şekilde, 12 inçlik bilgi-eğlence ekranı her Formentor’da standart olarak yer alıyor. Sistem ayrıca dört USB-C bağlantı noktası (iki ön ve iki arka), altı hoparlör ve Bluetooth içeriyor. Bu bir dokunmatik ekran olmasına rağmen aracın özelliklerini kontrol etmek için sesle kumandayı veya direksiyon simidi üzerinde yer alan düğmeleri kullanabiliyorsunuz.
Ekran, iki veya üç bilgi ekranının yan yana durabileceği kadar büyük ve test ettiğimiz en iyi bilgi-eğlence sistemlerinden biri. Klima kontrolünü ayarlamak için ekrana girmeniz veya hassas dokunmaya duyarlı düğmeleri kullanmanız fonksiyonellik konusunda olumsuz puan sayılabilir çünkü kullanımları çok kolay değil ve aydınlatılmadıkları için geceleri görülmesi zor.
Cupra Ateca'da, Ateca'nın pratikliğinin bir kısmını daha sportif bir görünümle değiştiren Cupra Formentor'dan çok daha fazla alana sahip olabiliyorsunuz. Bacak mesafesi iyi, baş mesafesi de gayet iyi ve standart benzinli modellerin bagajı yeterli büyüklükte. Formentor, 4.450 mm uzunluğunda ve 1.839 mm genişliğinde (aynalar hariç), her iki boyutta da Mercedes GLA ve BMW X2'den biraz daha büyük. Aslında Cupra Ateca'dan da biraz daha uzun.
Formentor, Ateca'dan biraz daha uzun olduğu için arka koltuklarda biraz daha fazla diz mesafesi var. Baş mesafesi de iyi; coupe tavan çizgisi Formentor'u tamamen kullanışsız hale getirmemiş. Geniş ön koltuklarla bile arkada klostrofobik bir his vermiyor. İç mekânın daha da havadar olmasını istiyorsanız, panoramik bir sunroof opsiyonunu tercih edebilirsiniz.
Önden çekişli versiyonlar, 450 litrelik cömert bir bagaj kapasitesine sahip. Ford Kuga veya eski Nissan Qashqai'den daha fazla bir alana sahip oluyorsunuz. Ancak dört tekerlekten çekişli versiyon, bagaj alanını 30 litre azaltıyor. Dört tekerlekten çekişli modellerin yine de Cupra Leon veya Volkswagen Golf GTI'dan biraz daha büyük bir bagajı var.
Formentor, yetişkin güvenliği için yüzde 93 ve çocuk yolcu koruması için yüzde 88 puan alan, beş yıldızlı bir Euro NCAP raporuna sahip. Standart donanım, otomatik uzun far asistanı, çarpışma uyarısı ve acil frenleme, sürücü uyarı sistemi ve şeritte kalma yardımını içeriyor. VZ donanımında ayrıca kör nokta izleme ve şerit değiştirme yardımı bulunuyor. Güvenlik paketini seçerseniz bunlara ek olarak, acil fren desteğine sahip olabiliyorsunuz. Çoğu VW Grubu modelleri gibi, Cupra Formentor da üç yıl/100.000 km garantiye sahip. Bazı rakiplerinin kilometre sınırı olmamasına rağmen, neredeyse tüm rakipleri benzer sürede garanti sunuyor.