Staria, Hyundai'nin Avrupalılara göre Van bizlere göre ise minibüsünün adı… Arkadan itişli değil aksine varsayılan olarak önden çekişli, ancak dizel versiyonlar HTRAC dört tekerlekten çekiş ile birlikte geliyor.
HTRAC, Hyundai'nin AWD sistemine verdiği isim (Hyundai + TRACtion) ve farklı modlarda veya çeşitli hava koşullarında her bir aksa ne kadar tork gideceğini değiştirebiliyor. Gerekirse, düşük hızda 50-50 tork dağılımını kilitlemek için bir düğmeye basabilirsiniz ve bilgisayar kontrollü frenleme, sol / sağ tork vektörünün bir yaklaşımını gerçekleştirebilir.
Dört tekerlekten çekişli Staria, ne kadar kışkırtılırsa kışkırtılsın hiçbir noktada takılıp kalmıyor. Bu büyük ölçüde modern lastiklere ve modern denge kontrolüne bağlı, ancak ekstra yol tutuş ve tekerlek frenlemesinden gözle görülür bir destek var.
Direksiyon olması gerektiği gibi hafif ve aynı zamanda yavaş. Yüksek sürüşlü, iki tonluk bir minibüste hızlı bir direksiyon oranı, hızlı bir devrilme için en iyi reçete olduğu için bu tercih mantıklı. Ama aynı zamanda size bir minibüs kullandığınızı hatırlatmak için de harika bir iş çıkarıyor.
Ve 'yüksek sürüş' dediğimizde, bu laf olsun diye kullanılan bir terim de değil. Trafikte SUV ve 4x4 sürücülerine tepeden bakmak gerçekten bir mucize, mecazi olarak değil, kelimenin tam anlamıyla. Modifiye edilmiş bir 80 Serisi Land Cruiser sürücüsü, Staria'da sunulan sürüş pozisyonuna bakarken tam anlamıyla şaşkındı.
Ancak bu yüksekliğin istenmeyen bir etkisi de var. Bir şeyi yere yakın sürdüğünüzde, gerçekte olduğundan daha hızlı gidiyormuş gibi hissettirdiğini bilirsiniz. Saatte 120 km/s, bunun yarısı gibi hissettiriyor. Dolayısıyla, sabırsız biriyseniz, trafikte hız cezası yemeniz çok da zor olmaz.
Staria'nın altında yatan platform, Kia Carnival'ın altında yatan platformla büyük ölçüde aynı ve bu, Hyundai'nin platformu 50 cm'den fazla uzatmasından önceydi. Dingil mesafesi 3,3 metreden biraz daha kısa, uzun dingil mesafeli bir Range Rover'dan daha fazla.
Staria'ya profilden bir göz atın ve nasıl bir kırılma açısı elde edeceğinizi hayal edin. Ya da hayal etmeyin, Hyundai bunu listeliyor ve 14,9 derece. Karşılaştırmak için, daha önce bahsettiğimiz Range Rover LWB 25 derece ve Suzuki Jimny 28 dereceye sahip. Yaklaşma ve uzaklaşma açıları, uygun arazi araçlarına kıyasla benzer şekilde dikkate değer.
Tüm bunlar size hiyeroglif gibi geliyorsa, işin özü Staria'nın gerçekten patikalarla mücadele etmek için tasarlanmadığı. Bir Nissan Qashqai kadar yerden yüksekliği ve benzer arazi becerisi var. Bir Subaru Forester muhtemelen onu toz içinde bırakacaktır. Ya da çamurda. Ya da karda.
Ancak, her türlü hava koşulunda, her türlü yol yüzeyinde, gerçek bir iç mekan bolluğu ile yürümek istiyorsanız, Staria uygun bir rakip. Özellikle de dört tekerlekten çekişli Multivan ve V-Class'lar sizin bölgenizde mevcut değilse.
Yedi kişi için oturma yeri ve bagajları için yer var. Sürücü ve ön yolcu arasındaki orta konsol yaklaşık bir mini buzdolabı büyüklüğünde, doldurmak için yaratıcı olmanız gereken türden bir saklama alanı ve bir masaya ihtiyaç duymanız durumunda kayar bir üst kısım var.
Devam edelim. O kadar çok bardak tutucu var ki, küçük bir kafe gibi hissedebilirsiniz. Saklama kutuları ve cepler, telefon şarj portları ve 180 watt'a kadar 12V'luk bir sistem sizi ve yolcuları şımartıyor. Bir dizüstü oyun bilgisayarını çalıştırabilir ve yine de tek bir sigortayı bile sorun etmezsiniz. Kauçuk kaplı telefon cebi modern telefonlar için yeterince büyük ve altında bir Qi kablosuz şarj cihazı saklıyor.
Staria’da aile taşımacılığından tam kapasite eşya taşımacılığına kadar her şeyi yapmak için yeterli alan var. Biz olsak dört tekerlekten çekişli versiyonu tercih eder, daha kalın lastikler takar ve arazi motosikletlerini patika yollara götürmek için kullanırdık.
Staria'da 360 derecelik bir kamera sistemi var. Böylece etrafınızdaki her şeyin mükemmel bir görüntüsünü elde edebilirsiniz. İstanbul’da dar bir sokakta park yeri arıyorsanız çok kullanışlı. Ayrıca tavana monte edilmiş ve arkadaki altı koltuğa bakan bir kamera var, böylece kavgayı tam olarak hangi kardeşin başlattığını görebiliyorsunuz.
Üst sınıf versiyonlarda başka bir kamera hilesi de var: Göstergeyi açtığınızda, dijital gösterge panelindeki sol veya sağ kadran, geri park ederken bir kaldırımdan kaçınmak veya büyük aynada bir şekilde kaçırdığınız bir şeyi görmek için mükemmel bir şekilde yerleştirilmiş alçak bir arka görüş kamerasına geçebiliyor. Bizim kanıksadığımız otonom acil frenleme, otomatik şerit takip, çapraz trafik uyarıları ve sürücü dikkat monitörleri gibi şeyler de var.
Yol tutuşu, doğru şekilde ayarlanmış çok bağlantılı arka süspansiyon sayesinde aslında oldukça iyi. Ancak bu bir minibüs ve boyutunu ve çevresini hesaba katarak onu bu şekilde kullanmanız gerekecek. Dört tekerlekten çekiş özelliğinde, çekişini çok zorlasanız da kolay kolay çizgisini kaybetmiyor.
İç mekanına gelince, etrafınız camla çevriliyken kendinizi rahat hissetmeniz oldukça zor. Tavandan tabana pencereleri olan modern bir ofiste çalışan herkes bu fikri anlayacaktır. Bununla birlikte, ön koltuklar daha sarıcı olabilirdi, bazı sert plastikler yeniden gözden geçirilebilirdi.
Staria pratiklikten de ufak bir darbe alıyor. Üçüncü sırada herhangi bir ISOFIX bağlantı noktası bulunmuyor, bu nedenle Hyundai'nin büyük minibüsünü bir aile aracı olarak düşünüyorsanız, çocuklarınızı buna göre yerleştirseniz iyi olur. Ve eğer 'hafta içi MPV, hafta sonu minibüs' planlıyorsanız, Staria'nın ikinci ve hatta üçüncü sıra koltukları kolayca çıkarma seçeneği sunmadığını belirtmekte fayda var.
Motorlara gelince, 2.2 litrelik dizel Staria'nın 2.3 tonluk ağırlığı altında bile zorlanmıyor, ancak yük altında (ve dürüst olmak gerekirse rölantide) bir dizelin yüksek sesi, Staria'nın elektrikli olmasını dilemenize yetiyor.
Ancak Staria'nın en büyük sorunu, bir Mercedes V-Serisi veya Volkswagen Multivan'dan alacağınız sorunla aynı. Devasa minibüsler oldukları için devasa minibüs gibi hissettiriyorlar. Staria, minibüs tabanlı MPV'nin iyi bir örneği ve en iyi tasarıma sahip.