Yeni Hyundai Kona, bir markanın geri bildirimleri nasıl dinleyebileceğini ve bunlara göre nasıl hareket edebileceğini gösteren harika bir örnek. Hyundai, küçük SUV'unu makul bir şekilde büyüttü ve bu modelde bir sonraki aile otomobilini arayanları tatmin edecek ve orijinal Kona'ya kıyasla çok daha gösterişli bir kabin hissiyle birlikte, ek pratiklik de sağladı. Genel olarak iç mekân akıllı tasarlanmış, düzgün bir şekilde entegre edilmiş ve sezgisel teknolojiye sahip.
Kuşkusuz, cüretkâr, bilimkurgudan esinlenen tasarım herkes için olmayabilir ve dışarıda daha ucuz kompakt SUV'lar var, ancak şu anda Kona bu kadar olgun, iyi donanımlı ve iyi tasarlanmış bir otomobil için son derece iyi bir teklif gibi görünüyor.
İlk Hyundai Kona 2018'de geldi ve büyük bir hit olduğunu kanıtladı. Cesur tasarımı, rekabet ettiği küçük SUV'lar denizinde öne çıkmasına kesinlikle yardımcı olurken, benzinli, hibrit ve tamamen elektrikli motorların seçimi, her zevke ve neredeyse her bütçeye uygun bir Kona olduğu anlamına geliyordu. Kona N şeklinde hızlı bir versiyonu bile vardı. Yine de kusurları vardı, sıkışık arka kabin ve nispeten küçük bagaj en büyük eksiklerdendi.
Ancak Hyundai, yeni modeli geliştirirken Mk1 Kona sahiplerinden gelen geri bildirimleri dikkatle dinlediğini ve bunu gösterdiğini açıkladı. Tamamen yeni, ikinci nesil Hyundai Kona, kısmen neredeyse uzaydan gelmiş karoserin altında yer alan K3 platformu (en son Kia Niro tarafından da kullanılıyor) sayesinde orijinalinden daha büyük, daha geniş ve daha pratik.
Kona boyut olarak büyümüş olabilir, ancak ana rakipleri küçük SUV ve crossover segmentinde olmaya devam ediyor. Bunlar arasında Jeep Avenger, Ford Puma, Renault Captur, Peugeot 2008, Skoda Kamiq ve Volkswagen T-Roc'un yanı sıra Kona'nın kardeş aracı Niro da yer alıyor. Bunlardan birkaçı Peugeot, Jeep ve Kia gibi içten yanmalı ve elektrikli güç seçenekleriyle de sunuluyor.
Kona da aynı motor seçeneğine sahip; yani giriş seviyesi modeller, yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilebilen 1.0 litre veya 1.6 litre dört silindirli benzinli motordan güç alıyor.
Sırada Kona Hybrid var. Tek bir elektrik motoru ve mütevazı 1,32kWh batarya ile desteklenen 1,6 litrelik Atkinson çevrimli dört silindirli benzinli motor ve altı vitesli otomatik şanzıman kullanıyor. Bu bir tam hibrit olduğu için, şarj etmek için herhangi bir yere fiş takmanız gerekmez, ancak yakıt ekonomisi normal benzinli versiyonlara göre iyileştirilmiş.
Serinin en tepesinde Kona Electric yer alıyor. İki versiyonu mevcut: Hyundai'ye göre standart menzilli model, tek bir şarjla 376 km gidebilen 48,4kWh batarya ile çalışıyor. Bu arada uzun menzilli Kona Electric, 513 km maksimum menzil iddiasıyla 500 km sınırını geçiyor. Kona serisinin geri kalanı gibi, EV'ler de önden çekişlidir.
Donanıma geçtiğimizde deri döşeme, açılır tavan ve Bose stereo gibi lüksler geliyor. Kona, 12,3 inç dijital sürücü ekranı, büyük merkezi dokunmatik ekran, Apple CarPlay, Android Auto, alaşım jantlar, anahtarsız giriş, ön ve arka park sensörleri ve geri görüş kamerası ile cömert bir şekilde donatılmış.
Hyundai Kona, direksiyon başındayken sizi sakin olmaya teşvik eden bir otomobil ve performanstan ziyade konforlu bir aile otomobili olarak tasarlandı. Tek pedallı sürüş modları sayesinde Kona Hybrid ve Kona Electric'i sadece gaz pedalına basarak kullanabileceğiniz, enerjiyi geri kazanıp aracın verimliliğini artırabileceğiniz şehir içinde en mutlu olduğu yer.
Ayrıca, yeni Kona her fiziksel boyutta daha büyük olmasına rağmen, dönüş dairesi 10,6 metre ile direksiyon o kadar hafif ki, neredeyse hiç geri bildirim olmamasına rağmen tek parmağınızla direksiyonu çevirebilirsiniz. Mükemmel olmayan yollarla başa çıkmaya yardımcı olmak için bol miktarda süspansiyon hareketi var ve sürüşün kendisi hemen hemen her hızda rahatlatıcı. Genel olarak çok güvenli ve öngörülebilir bir şekilde yol tutuyor.
Kona Hybrid, ön tekerlekleri hareket ettirmek için birlikte çalışan 1.6 litrelik benzinli motoru tek bir elektrikli motorla eşleştiriyor. Bu kombinasyon 141 HP güç ve 265 Nm tork üretiyor ve Hyundai'nin söylediğine göre 0’dan 100 km/s hızlanmasını 11,2 saniyede tamamlıyor. Ancak elektrikli motorun ilk hareketinden sonra benzinli motorun itiş gücünden daha fazla gürültü çıkardığını ve 100 km/s hızı geçtiğinizde hızlanmanın önemli ölçüde düştüğünü gördük. Yine de otoyol hızlarına ulaştığınızda, sollama için hala yeterli güç mevcut.
Kona Hybrid, 1.6 litrelik dört silindirli benzinli motoru ve altı ileri otomatik şanzımanı bir elektrik motoru ve oldukça küçük 1.32kWh batarya ile eşleştiriyor. Bu bir plug-in hibrit (PHEV) değil tam hibrit olduğu için Kona Hybrid'i kendiniz şarj etmiyorsunuz; bunun yerine araç yavaşladığınızda enerjiyi geri kazanıyor. 100 kilometrede ortalama yakıt tüketim değeri ise 4.6 litre.
Görünüşe göre Hyundai'nin tasarım ekibi, SangYup Lee'nin (daha önce Bentley'de çalışmıştı) dümeninde, uzun süredir yollarda ilgi odağı olan süper otomobil sahiplerinin şimşeklerini üzerlerine çekmeye çalışıyor. Marka sadece birkaç yıl içinde, makul aile SUV'ları ve hatchback serisini piyasadaki en dramatik, baş döndürücü modellerden oluşan bir portföye dönüştürdü.
Bunlar arasında en yeni Tucson SUV, Ioniq 5 ve Ioniq 6 EV'ler ve yeni yedi koltuklu Santa Fe, görünüşlerini sevseniz de sevmeseniz de son derece rekabetçi segmentlerde öne çıkıyor. Kona, markanın bugüne kadar gerçekleştirdiği cesur işlerin doruk noktası; Tucson'un keskin gövde hatlarını ve kaslı kemerlerini, Ioniq serisinde olduğu gibi fütüristik bir ön tasarım ve piksel ışıklarla birleştiriyor.
İç mekân daha çok Ioniq 5 hatchback ve Ioniq 6 sedandan etkilenmiş. Gösterge paneline, her Kona'da standart olarak sunulan çift ekranlı bilgi-eğlence sistemi ve ortadaki dokunmatik ekranın altında yer alan üç grup fiziksel klima kontrolü ve diğer kısayol düğmeleri hâkim. Genel olarak kabin aydınlık, havadar ve ferah bir his veriyor. İçeride çift bölgeli klima kontrolü, 12,3 inç gösterge ekranı, merkezi dokunmatik ekran, Apple CarPlay, Android Auto, anahtarsız giriş, ön ve arka park sensörleri ve bir geri görüş kamerası bulacaksınız. Ekstra donanımlar arasında Ambiyans aydınlatması, elektrikli bagaj kapağı, ısıtmalı direksiyon simidi ve kablosuz akıllı telefon şarj pedi yer alıyor. Alacantara ve deri döşemeli koltuklar (ısıtmalı ve havalandırmalı), elektrikli ayarlanabilir, üç bölgeli klima ve Bose ses sistemi bulunuyor. Hyundai'nin 'Premium Relaxation' ön koltukları ile hafızalı sürücü koltuğu ve uzaktan park asistanı (hibrit ve elektrikli modellerde) gibi birkaç opsiyonel ekstra da sunuluyor.
Kona ayrıca Hyundai'nin bilgi-eğlence sisteminin en son versiyonuna sahip. Markanın yazılımı zaten test ettiğimiz en sezgisel ve kullanıcı dostu kurulumlardan biriydi, ancak Kona'daki yeni sistem daha da iyi. Örneğin, ana sayfa artık büyük bloklardan oluşuyor, bu nedenle doğru menüyü bulmak kolay, ancak isterseniz ekranın altındaki fiziksel kısayol düğmelerini her zaman kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, standart olarak sunulan ancak kablosuz olmayan Apple CarPlay veya Android Auto aracılığıyla favori müzik ve navigasyon uygulamalarınızı da kullanabilirsiniz.
Orijinal Hyundai Kona küçük SUV'lar arasında en pratik olanı değildi, ancak Hyundai daha fazla kabin alanı ve daha geniş bir yük bölmesi isteyen araç sahiplerinin geri bildirimlerini dinledi. Sonuç olarak, ikinci nesil model selefinden önemli ölçüde daha büyük, daha uzun bir dingil mesafesine ve hem bagaj hem de yolcular için önemli ölçüde daha fazla alana sahip.
Herkesin cihazlarını şarj etmek çok kolay olmalı, çünkü arkada iki USB-C bağlantı noktası, önde iki tane daha 12V soket ve kablosuz şarj pedi de bulunuyor. Kabinin her yerinde bol miktarda saklama alanı olmasını da seviyoruz, ancak değerli eşyaların gözden uzak tutulmasına yardımcı olmak için birkaç tanesinin daha bir şekilde kapatılmasını isterdik.
Kona ikinci neslinde boyut olarak büyüdü. Orijinal Kona 4,205 mm uzunluğunda, 1,800 mm genişliğinde (kapı aynaları dahil 2,070 mm) ve 1,568 mm yüksekliğindeyken, Mk2 Kona 4,350 mm uzunluğunda, 1,825 mm genişliğinde (kapı aynaları dahil 2,100 mm) ve 1,585 mm yüksekliğinde. Kona'nın dingil mesafesi de yeni modelde 2,600 mm'den 2,660 mm'ye uzatıldı.
Önceki Kona'nın içinde bir B segment kadar yer vardı, ancak yeni aracın kabini çok daha geniş ve beş kişi için yeterli alan sunuyor. Aslında, Kona'nın artık büyük kardeşi Tucson orta boy SUV ile yaklaşık aynı diz ve baş mesafesini sunduğunu gördük. Tucson'un kabini biraz daha geniş, bu da onu arkada üç yetişkin taşımak için daha iyi hale getiriyor, ancak bunun dışında ikisini ayıran pek bir şey yok.
Orijinal Kona'nın 374 litrelik bagajı Volkswagen Golf ile hemen hemen aynı büyüklükteydi, ancak Renault Captur veya Ford Puma'nın bagaj kapasitesinden çok uzaktı. Neyse ki Kona artık 466 litrelik bagaj alanıyla küçük SUV sınıfının en iyileriyle aynı seviyede ve arka koltuklar katlandığında 1.300 litreye kadar alan sunuyor.
Mk2 Kona henüz güvenlik uzmanları Euro NCAP tarafından derecelendirilmedi, ancak büyük olasılıkla çok şey paylaştığı Niro ile aynı beş yıldızlı derecelendirmeyi alacak. Standart olarak gelen güvenlik kitinin miktarı da şansına yardımcı olacaktır.
Her Kona birden fazla hava yastığı, sürücü dikkat uyarısı, ileri çarpışma önleme asistanı, şeritte tutma ve şerit takip asistanı, lastik basıncı izleme, ön ve arka park sensörleri, geri görüş kamerası ve dur-kalk işlevine sahip akıllı hız sabitleyici ile donatılmış. Diğer donanımların yanı sıra arka çapraz trafik çarpışma önleme asistanı ve 360 derece kamera sistemine de sahip.
İster benzinli ister hibrit veya elektrikli Kona'yı tercih edin, araç tüm yeni Hyundailerle aynı beş yıllık, sınırsız kilometre garantisi kapsamında. Bu en uzun standart garanti olmayabilir örneğin Kia ve MG'nin her ikisi de yedi yıllık garanti sağlıyor. Ayrıca 12 aylık ücretsiz yol yardımı ve beş yıla kadar aracınızın yıllık sağlık kontrollerini yaptırabilirsiniz.