Hyundai, popüler crossover'ının ikinci nesli için önce EV'yi, ardından benzinli ve hibrit versiyonları geliştirdi. EV'ye odaklanmak mantıklı, çünkü eski Kona'nın Avrupa satışlarının %40'ını oluşturuyordu ve yeni Kona'da bu oranın %60'a çıkması bekleniyor.
Kona'nın bu nesli öncekinden daha büyük bir otomobil ve Hyundai'nin kendi Bayon'unu geride bırakarak onunla daha büyük Tuscon arasında bir yere oturuyor. Yani Volkswagen T-Roc, Honda HR-V, yeni Toyota C-HR ve hatta Nissan Qashqai gibi biraz daha büyük otomobiller gibi rakiplerin ateş hattında.
Kona Electric Türkiye’de tek batarya paketi ile tercih edilebiliyor: 156 hp elektrik motoruna sahip 48.4kWh… Avrupa’da ayrıca 220 hp'lik daha güçlü bir motora sahip 65.4kW’lık bataryalı versiyonu da mevcut. Hızlı şarj 102kW olarak sunulurken, WLTP menzili spesifikasyona bağlı olarak karma kullanımda 322 kilometre olarak belirtiliyor.
Hyundai'nin tasarım departmanında iyi şeyler oluyor. Tasarım direktörü SangYup Lee yönetiminde, belirgin bir aile yüzü yok, ancak en son tasarımlarının tümü çarpıcı olmayı başarıyor. Ioniq 5 ve Ioniq 6 ile ürün yelpazesi gerçekten zirveye ulaştı.
Mekanik olarak Kona biraz daha az şaşırtıcı. İlk Kona, Hyundai ve Kia'nın önden çekişli çoklu enerji platformunu kullanan ilk otomobillerden biriydi ve yenisi de bunun bir geliştirmesi. Şimdi K3 olarak adlandırılan ve Kia Niro ile paylaşılan bu platform, Kona serisinin benzinli motoru ve elektrikli motoru ve hibridin daha küçük motorunu barındırıyor.
Kona Electric ülkemizde Advance isimli tek donanım seviyesiyle satılıyor. Ayrıca keçe koltuk malzemelerini de seviyoruz. İç mekanın geri kalanı da oldukça iyi. Sadece 4,3 metre uzunluğundaki bir otomobilden daha büyük hissettiriyor. Büyük yetişkinler büyük yetişkinlerin arkasına sığabiliyor ve bagaj derin ve uzun.
Vites seçici direksiyon simidinin arkasına yerleştirilmiş ve sürücü ile yolcu arasında geniş bir saklama alanı sağlıyor Malzeme seçimleri de çoğunlukla iyi. Fırçalanmış metal efektli gösterge paneli retro bütçe-stereo titreşimlerine sahip (rahatsız edici değil) ve oldukça fazla sayıda uygun düğme içeriyor ve bunlara sahip olmak için birçok malzeme seçimini affedebiliriz. Bunlardan yaklaşık 30 tane var; ne büyük bir keyif.
Elbette bir dokunmatik ekran da var. Direksiyon simidindeki bir düğme, sürücülerin bazı özellikleri kapatacaklarını düşündüğümüz sürücü destek menüsünü açacak şekilde yapılandırılabiliyor.
Şu anda devre dışı bırakamadığınız bir özellikten bahsedelim: uykulu olduğunuzda veya dikkatinizi vermediğinizde sizi uyaran göz monitörü. Teorik olarak iyi bir fikir, ancak burada çok sayıda yanlış pozitif veriyor ve örneğin kabin sıcaklığını kontrol etmek için uzandığınızda veya bir kör nokta için omzunuzun üzerinden baktığınızda görünüşte rastgele zaman aralıklarında öfkeli bir ısrarla ping atıyor. Bunun 2024'ten itibaren AB'ye bağlı araçlarda olması gerekiyor, ancak GSR2 kuralları sürücülerin sistemi kapatabileceğini ve zaten sadece 'sürücünün anlaması' için gereken süre boyunca ses çıkarması gerektiğini söylüyor. Burada olduğu gibi iki ping ile 30 saniye arasında herhangi bir şey için değil.
Kona, durduğu yerden kolayca hareket etmesini sağlayan torkuyla yumuşak ve sessiz bir ilerleme kaydediyor. Hyundai, bazı üreticilerin otomobillerine boynunuzu ikiye ayıracak bir ivme kazandırma ısrarlarına direnmiş. 0’dan 100 km/s hıza çıkma süresi 8.8 saniye.
Anlık tork ve kolayca ölçülebilen gaz, durma noktasından ilerlemeyi hızlı hale getiriyor ve motordan gelen rejeneratif frenleme miktarını etkili bir şekilde serbest sürüşten fren pedalına nadiren dokunacağınız bir sisteme kadar değiştiren direksiyon simidinin arkasındaki vites değiştirme tarzı pedalları çekerek biraz katılım ve etkileşim sağlanıyor.
Kona nispeten sessiz ve yumuşak bir sürüşe sahip ancak nispeten yumuşak bir şekilde ayarlandığı için gövde kontrolü tepe ve tümseklerde gevşeyebiliyor. Ancak sonuçta bu bir elektrikli kompakt crossover, bu yüzden çok daha fazlası beklenemez. Burada sürüş performansı meraklılar için pek bir şey yok ama rakiplerinin çoğunda da yok. Yeterince doğru bir şekilde yönlendiriyor ve yolculuk etmesi kolay bir otomobil.
Testimiz kısa sürede gerçekleştiği için henüz şarj etme şansımız olmadı, ancak 102kW'lık maksimum şarj hızı bu sektörde olağanüstü olmasa da rekabetçi.
Yeni Kona Electric, orijinali kadar ezber bozan bir model değil ancak geniş, iyi fiyatlı ve fiyatına göre donanımlı olmasıyla kendi pazarında cazibesini koruyor.