yukarı

Hyundai Ioniq 6 test: Benzersiz tasarım, mükemmel teknoloji

Hyundai Ioniq 6, benzersiz bir tasarıma ve mükemmel teknolojiye sahip çok etkileyici bir elektrikli otomobil.

18 Şubat 2024 kaynak: Arabazzi

Hyundai Ioniq 6, Ioniq 5'in hemen hemen devamı niteliğinde. Altında aynı teknolojiyi kullanıyor ancak hatchback kardeşine göre daha şık, sedan bir şekle ve biraz daha keskin bir yol tutuşa sahip. Cesur görünümü herkese hitap etmiyor ancak şarj hızları, konforlu iç mekanı ve mükemmel araç içi teknolojisi sayesinde en iyi elektrikli otomobiller arasında yer alıyor.



 

Ioniq 5 ile aynı güçlü yönlere sahip, ki bu aslında onun en büyük dezavantajı. Ioniq 6, stabil arkadaşına göre biraz daha az pratik ve aynı zamanda satın almak için biraz daha pahalı. Ancak görünüşünü seviyorsanız, Ioniq 6 harika bir otomobil ve bir göz atmaya değer.



 

Orijinal Hyundai Ioniq, Toyota Prius'a biraz tuhaf bir alternatifti, ancak 2020'de Ioniq adı şirketin normal ürün yelpazesi içinde bir elektrikli araç alt markası oluşturmak için kullanıldı. İlk model 2021'de Ioniq 5 hatchback oldu, onu 2022'de Ioniq 6 sedan takip etti ve bir Ioniq 7 amiral gemisi SUV zaten çalışmalarda.



 

Hyundai tarafından "elektrikli aerodinamik" olarak adlandırılan Ioniq 6, büyük ölçüde 2020'de aşık olduğumuz Hyundai Prophecy konsept otomobilinden esinleniyor. Sedan aynı zamanda Ioniq 5'in kare piksel ışıkları ve keskin gövde hatları gibi bazı tasarım ipuçlarını alıyor ve bunları çok daha dramatik bir siluete uyguluyor. Sonuç, sadece 0,21Cd gibi inanılmaz düşük bir sürtünme katsayısı ve bazı süper otomobillerden daha fazla baş döndürecek bir tasarım.



 

Ioniq 6, Kia EV6 ve EV9 ile Genesis GV60 gibi diğer modellerin yanı sıra Ioniq 5'in de temelini oluşturan aynı Elektrikli Küresel Modüler Platformu (E-GMP) kullanıyor. Platformun bir avantajı, Ioniq 6'nın 220kW'a kadar şarj olmasını sağlayan 800V şarj sistemi, yani uygun bir hızlı şarj cihazından yüzde 10 ila 80'lik bir doldurma sadece 18 dakika sürüyor.



 

Her Ioniq 6, modele bağlı olarak 544 km’ye kadar menzil sağlayan 77,4kWh'lik bir bataryadan güç alıyor ve tüketicilere arkadan çekişli (RWD) veya dört tekerlekten çekişli (AWD) seçenekler sunuluyor. İlkinde 229 HP gücünde tek bir elektrikli motor kullanılırken, ikincisinde 325 HP gücünde ancak biraz daha düşük bir maksimum menzil bulunuyor.



 

Artık tüketiciler seçebileceği sadece iki donanım seviyesi var: Advance ve Progressive. Tüm modeller, 20 inç alaşım jantlar, iki adet 12,3 inç ekran, Apple CarPlay, Android Auto, LED farlar ve arka lambalar, ısıtmalı ön ve arka koltuklar ve çok sayıda güvenlik özelliğini içeren standart kit ile çok iyi bir şekilde donatılmış Daha yüksek donanımlı araçlarda dijital yan aynalar, Bose ses sistemi ve deri döşeme gibi ekstralar bulunuyor.



 

Önemli rakipleri arasında BMW i4, Polestar 2, BYD Seal ve yakın zamanda makyajlı versiyonu tanıtılan Tesla Model 3 gibi diğer elektrikli sedanlar yer alıyor. Yakın akraba olan Kia EV6 da bir başka alternatif ama belki de en büyüğü Hyundai'nin kendi Ioniq 5'i. Ioniq 6 ile aynı cazibenin çoğunu daha pratik bir pakette sunuyor.




 

Hyundai Ioniq 6 sportif görünümlü bir siluete sahip olsa da, otomobilin keskin sürüş dinamiklerinden ziyade konfora odaklandığı açık. Hyundai'nin en önemli rakiplerinden biri, daha sportif ve sürüşü daha eğlenceli olan BMW i4.



 

Ioniq 6, özellikle i4'ün yanında şaşırtıcı derecede yükseltilmiş bir sürüş pozisyonuna sahip, bu hem iyi hem de kötü: size iyi bir görüş sağlıyor, ancak Hyundai'nin gövdesinin virajlarda yuvarlandığını en önemli rakibinden daha fazla hissettiğiniz anlamına geliyor. Dengesiz veya rahatsız edici hissettirmiyor, ancak dar dönüşlerde aracı istediğiniz kadar zorlamaya istekli olmayacaksınız.



 

Otoyollarda ve daha hızlı yollarda akıcı ve sessiz, ancak tüm modellerde standart olarak takılan büyük 20 inç alaşım jantlar, Ioniq 6'nın bozuk yollardaki tümsekleri ve darbeleri kontrol altında tutamadığı anlamına geliyor. Engebeli kısımlarda tedirgin ve zıplama hissi veriyor ve düşük hızda sürüş makul olmaktan öteye geçmiyor. Yine de, koltuklar gerçekten rahat ve içerisi son derece sessiz, bu nedenle daha sakin bir sürüş tarzı sürdürürseniz hala güzel bir rahatlık hissine sahip.



 

Direksiyon gerçekten hafif ve kameralar ve park sensörleri aracın şehir içinde manevra yapmasının yeterince kolay olduğu anlamına geliyor ve kesinlikle herkesi etkilemek için yeterli performans var.

 

Ioniq 6, arkadan itişli (RWD) ve dört tekerlekten çekişli (AWD) seçenekleriyle sunuluyor. İlkinde arka tekerlekleri tahrik etmek için 229 HP güç üreten tek bir motor kullanılırken, ikincisinde 325 HP'lik birleşik güç çıkışı için önde başka bir motor bulunuyor.



 

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, AWD versiyonu daha hızlı ve 0-100 km’s hız sadece 5.1 saniye sürüyor. Bu süre birçok spor otomobil ve hot hatchback'in süresinden daha kısa olsa da yeni Model 3 Long Range (AWD için iki elektrik motoru da kullanıyor) 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlıyor. Ne olursa olsun, çift motorlu Ioniq 6 çok güçlü hissettiriyor, ayrıca gaza dokunduğunuz anda 605 Nm tork mevcut.

 

Arkadan itişli modelinin 100 km/s hıza ulaşması biraz daha uzun sürüyor tam olarak 7,4 saniye ancak bu yine de bunun gibi bir aile sedan otomobili için yeterince hızlı. Her iki versiyon için de azami hız 185 km/s.

 

Her Ioniq 6, 77,4kWh'lik büyük bir batarya ile donatılmış ve etkileyici hızlı şarj özelliklerine sahip. Ancak elektrikli sedanın maksimum sürüş menzili arkadan veya dört tekerlekten çekişli olmasına göre değişiyor.

 

Arkadan itişli versiyonunun resmi menzili 544 km iken, Hyundai AWD versiyonunun akü bitmeden önce 518 km’ye kadar çıkabileceğini söylüyor. Bu rakamlar, güncellenmiş Tesla Model 3 Long Range'in 632 km’lik menzilinden veya Long Range Single Motor Polestar 2'de kat edebileceğiniz 653 km’den çok uzak.

 

Ioniq 6 en verimli araç değil, ancak 220kW'a kadar şarj etmesini sağlayan son derece etkileyici 800V şarj teknolojisi ile bunu telafi ediyor. Başka bir deyişle, Ioniq 6'yı 350kW'lık ultra hızlı bir şarj cihazına takarsanız, yüzde 10 ila 80'lik bir doldurma işlemi 18 dakika kadar kısa sürebiliyor. Bu da bir BMW i4'ün aynı işi yapmasından yaklaşık 10 dakika daha hızlı. Şu anda bu hızlara çıkabilen çok fazla şarj noktası yok, ancak Türkiye’de her geçen gün daha fazlası kuruluyor.

 

Ioniq 6'nın 77,4kWh bataryasını tamamen şarj etmek 11kW'lık bir ev tipi duvar kutusunda yedi saatten biraz fazla veya daha tipik bir 7kW ev tipi şarj cihazı kullanırsanız yaklaşık 11 saat sürecektir. Her iki durumda da, gece boyunca şarj ederseniz her sabah dolu bir bataryayla uyanacağınızdan emin olabilirsiniz.

 

Ioniq 6'nın iç mekanı, "elektrikli aerodinamik" aracın cesur dış görünümü kadar fütüristik değil, ancak Hyundai'nin mükemmel bilgi-eğlence sistemine ve çok sayıda zarif tasarım dokunuşuna sahip ve genel yapı kalitesi mükemmel.

 

Direksiyon kolonundaki döner sürücü seçici ve logosuz iki kollu direksiyon simidi de dahil olmak üzere Ioniq 5'in bazı düğmeleri bu salona taşınmış, ancak bu hiç de kötü bir şey değil. Bariz bir fark, Ioniq 6'da sürücü ve ön yolcuyu ayıran yüksek orta konsol. Sürüş pozisyonu hala oldukça yüksekte olmasına rağmen, bu modele kabinde daha geleneksel bir spor salon benzeri his veriyor.

 

Tüm modellerde 20 inç alaşım jantlar, LED farlar, ısıtmalı ön ve arka koltuklar, iki bölgeli klima kontrolü, otomatik farlar ve silecekler, ısı pompası, ısıtmalı direksiyon simidi, adaptif hız sabitleyici, elektrikli bagaj kapağı, iki adet 12,3 inç ekran ve akıllı telefon bağlantısı bulunuyor. Metalik boya bile standart olarak geliyor. Prograssive donanımına yükseltildiğinde havalandırmalı ön koltuklar, deri döşeme, açılır tavan, 360 derece park kamerası ve Bose ses sistemi ekleniyor.

 

Hyundai'nin en yeni bilgi-eğlence sistemi şu anda piyasadaki en kullanıcı dostu kurulumlardan biri ve en yeni özelliklerle dolu. Her Ioniq 6, 12,3 inçlik merkezi dokunmatik ekran ve 12,3 inçlik dijital sürücü ekranı ile birlikte geliyor; bu ekranları istediğiniz kadar çok veya az bilgi gösterecek şekilde yapılandırabilirsiniz.

 

Büyük dokunmatik ekran düğmeleri veya sesli kontrol sistemi ile tüm menü düzenleri mantıklı. Grafikler BMW i4'teki kadar keskin değil, ancak ekranlar aynı hızla yanıt veriyor ve ekran klavyesini kullanarak rotaları girmek yeterince basit.

 

Android Auto, Apple CarPlay, kablosuz telefon şarjı ve kablosuz güncellemeler tüm modellerde standart. Dahili uydu navigasyon sistemi de iyi ve sizi yakındaki şarj istasyonlarına yönlendirebiliyor.

 

Hyundai Ioniq 6 çok geniş bir iç mekana sahip, ancak ön tarafta Ioniq 5 kadar ferah ve havadar hissettirmiyor. Bunun nedeni kısmen Ioniq 6'nın hatchback kardeşindeki düz, açık zemin yerine büyük bir orta konsola sahip olması.

 

En azından orta konsolun altında iki bardak tutucu ve kol dayanağının altında bir başka bölme ile birlikte bol miktarda saklama alanı elde ediyorsunuz. Ayrıca, biraz alışılmadık bir şekilde, orta konsolda camların kontrollerini ve kablosuz telefon şarj pedini buluyorsunuz, ancak cihazların oldukça kolay bir şekilde düşebileceğini gördük.

 

Ioniq 6, geleneksel bir torpido gözü yerine BMW i4'teki torpido gözünden daha derin olan çok akıllı bir sürgülü çekmeceye sahip. Bu arada, arkadaki yolcular bardak tutucuları ve havalandırma kanallarının yanı sıra cihazlarını şarj etmek için USB bağlantı noktalarına sahipler.

 

Ioniq 6 4,855 mm uzunluğunda, 1,880 mm genişliğinde (yan aynalar hariç) ve 1,495 mm yüksekliğinde. Bu da Ioniq 5'ten daha uzun ve önemli ölçüde daha alçak olduğu anlamına geliyor. Bu, aracın şeklinden de anlaşılıyor: tavan çizgisi daha şık ve arka tekerleklerin arkasındaki çıkıntı bu ekstra uzunluğun geldiği yer. Ayrıca çok büyük miktarda olmasa da BMW i4'ten daha uzun, daha yüksek ve daha geniş.

 

Ne yazık ki bu gösterişli tavan çizgisi, yetişkinler için arka koltuklarda Ioniq 5 hatchback'te olduğu kadar yer olmadığı anlamına geliyor. Tavan koltukların üzerinden aşağıya doğru eğimli ve uzun boylu kişiler başlarını tavana sürtebilir, bu da uzun yolculuklarda can sıkıcı olabilir. Yine de bol miktarda diz mesafesi var ve özellikle her model ısıtmalı arka koltuklarla birlikte geldiği için çocuklar arkada çok rahat edecekler. En uzun boylu yetişkinler de alçak tavan çizgisinin onları ön tarafta da etkilediğini fark edebilirler.

 

Ioniq 6'nın bagajı geniş ve uzun ancak oldukça sığ ve özellikle BMW i4 ve Polestar 2'deki hatchback bagaj kapaklarıyla karşılaştırıldığında en pratik şekil değil. Yine de Ioniq 6'nın 401 litrelik bagajı hem Polestar hem de Tesla Model 3 ile aynı seviyede. Ayrıca kaputun altındaki 'frunk'ta şarj kabloları için kullanışlı olan 45 litrelik bir saklama alanı daha var, ancak AWD modelinde bu neredeyse işe yaramaz 14,5 litreye kadar küçülüyor.

 

Ioniq 6'da 60:40 oranında bölünmüş arka koltukları katlayabilirsiniz, ancak bunlar kabinden değil, yalnızca bagajdaki kollarla çalıştırılabiliyor. Ve koltuklar aşağıdayken burada da dar bir açıklık kalıyor.

 

Ioniq 6, ister arkadan itişli ister AWD modelini tercih edin, 1.500 kg'a kadar çekebiliyor. Bu iyi ve hiç çekme kapasitesi olmayan birçok elektrikli otomobilden daha iyi, ancak yine de ideal değil ve düzenli olarak çeken kişiler için içten yanmalı bir otomobil muhtemelen hala daha iyi bir seçenek.

 

Ioniq 6, 2022 yılında Euro NCAP tarafından çarpışma testine tabi tutuldu ve endüstri kuruluşunun maksimum beş yıldızlı güvenlik derecesini aldı. Yetişkin yolcu korumasında yüzde 97'lik çok etkileyici bir puanın yanı sıra güvenlik teknolojisi için yüzde 90'lık bir puan aldı.

 

Her Ioniq 6, İleri Çarpışma Önleme Asistanı, Otoyol Sürüş Asistanı (otonom hız sabitleyici) ve Akıllı Hız Sınırı Asistanı, ayrıca Şeritte Kalma Asistanı, Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı ve Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme Asistanı ile birlikte geliyor. Bu işlevlerin çoğu diğer elektrikli otomobillerde de mevcut, ancak genellikle isteğe bağlı ekstralar olarak sunuluyor, bu nedenle Hyundai'nin buradaki her versiyonda hepsini içerdiğini görmek güzel. 360 derece park kamerası, daha yüksek özellikli modeller için ayrılmış tek güvenlik teknolojisi öğesi.

 

Her Hyundai beş yıllık, sınırsız kilometre garantisi kapsamında. Bu, yalnızca Kia ve MG'nin yedi yıllık fabrika garantisi tarafından geçilen, piyasadaki en iyi paketlerden biri. Ayrıca 12 aylık yol yardımı ve aracınızın yıllık ücretsiz sağlık kontrolleri (görsel muayeneler) de Hyundai'nin kapsamına dahil. Elektrikli bir otomobil olan Ioniq 6'nın bataryası sekiz yıl, 200 bin km ayrı bir garanti kapsamında.