yukarı

Hyundai i20 2024: Geniş iç mekan, iyi donanım

Kusursuz değil, ancak en yeni Hyundai i20, firmanın küçük sınıf pazarında şimdiye kadarki en rekabetçi modeli.

01 Eylül 2024 kaynak: Arabazzi

Hyundai i20 eğlenceli bir şasi, tatlı dönen üç silindirli motor, etkileyici pratiklik ve yüksek standart donanım seviyesi sunuyor. Ancak mükemmel değil. İç mekan, karışık malzeme kalitesiyle hayal kırıklığı yaratıyor ve sınırlı motor yelpazesi herkese uygun olmayabilir. Bu nedenlerden dolayı, Renault Clio'nun hala daha iyi bir çok yönlü araç olduğunu düşünüyoruz, ancak i20 her zamankinden daha çok sınıfının zirvesine yakın.




Hyundai'de istikrarlı ilerleme devam ediyor ve en son i20, bu kademeli gelişimin şimdiye kadarki en iyi göstergelerinden biri. Bu şimdiye kadarki en eksiksiz i20 ve Hyundai'nin sınıfında lider Renault Clio, Skoda Fabia ve Volkswagen Polo ile baş edebilecek bir model üretmeye en çok yaklaştığı araç.




Hyundai, selefiyle aynı platforma dayansa da aracı her alanda geliştirdi. Özellikle SEAT Ibiza'yı taklit eden eğik kesimli yan kısımlar olmak üzere daha keskin yeni tasarımı fark etmemeniz imkansız. Artık tüm versiyonlar, görünümü tazelemeye yardımcı olan modern LED farlarla geliyor; yeni bir ızgara var ve Hyundai amblemi kaputun ön kenarına yakın daha belirgin bir konuma taşındı.




İçeride de benzer gelişmeler var, daha modern bir tasarım ve Mercedes A-Serisi'nde kullanılana benzer çift ekranlı kurulum dikkat çekiyor. Bu sınıfta tamamen dijital bir gösterge paneli sunmak etkileyici ve yüksek teknoloji hissi katıyor. Ne yazık ki bu, bazı rakiplerin gerisinde kalan iç mekan malzemelerine pek uymuyor.




Test aracımızda yer alan 100 hp'lik turbo, 1.0 litrelik, üç silindirli benzinli motorun hafif hibrit teknolojisi eksik. Honda Jazz , Clio E-Tech ve Toyota Yaris gibi etkileyici yakıt verimliliği sunan giderek artan sayıda tam hibrit alternatiflerin yanında en azından hafif hibritin yer almasını beklerdik. Neyse ki, i20 serisinde yedi ileri çift kavramalı otomatik versiyon seçeneği bulunuyor.




Bol iç mekan alanı, sınıfındaki en büyük bagajlardan biri ve park etmeyi kolaylaştıran yönetilebilir dış boyutlarıyla i20, seleflerinin pratikliğini koruyor. Ayrıca bazı iyi finansman teklifleri de mevcut olduğu için, yeni bir otomobil istiyorsanız i20 kısa listenizde olmalı.




Önceki nesil  Hyundai i20'ler yeterince temiz bir sürüşe sahipti ancak sınıflarındaki daha eğlenceli modellere nadiren yaklaşıyordu. Ancak bu sefer her şey değişti çünkü en son i20 artık sürüşü gerçekten tatmin edici olmayı başarmış. Sürüş, önceki i20 sürücülerinin alışkın olabileceğinden biraz daha sert, bu da virajlarda gövde eğimini azaltmaya ve Hyundai'nin yol tutuşunu keskinleştirmeye yardımcı oldu.




i20'deki 100 hp’lik motor trafiğe ayak uydurmak için iyi bir iş çıkarıyor, ancak Opel Corsa'da kullanılan eşdeğer turbo 1.2 litrelik motorun esnekliğine sahip değil. Corsa, daha yavaş hareket eden trafiği geçmeniz için size güven veren biraz daha fazla çekme gücüne sahip ve otoyol hızlarına çıktığınızda, i20'deki rüzgar ve lastik gürültüsü bu artan hızda Corsa'dan biraz daha yüksek hale geliyor.




Yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzıman, Citroen C3 gibi sarsıntılı rakiplerine göre bir adım öndeydi, ancak hızlı hızlanma için vites düşürmeye çalıştığınızda bu bile yetersiz kalabiliyor. i20 11,4 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Maksimum hız ise 185 km/s. Hyundai i20'deki 1.0 litrelik benzinli motor dikkat edildiğinde tutumlu olmayı başarıyor.  Ortalama tüketim değeri 6 litreler civarında gezinebiliyor.




Hyundai i20 dış tasarımı vahşi olarak değerlendirilirse, kabin tasarımı buna kıyasla oldukça muhafazakar. Sıra dışı dört kollu direksiyon simidi tasarımı, gösterge panelinin geri kalanına akıyormuş gibi görünen havalandırma kanalları ve tüm i20'lerde standart olan 10,25 inçlik dijital gösterge ekranıyla görsel açıdan ilgi çekici.




Fakat Renault Clio'nun kalitesine ulaşamıyor. Dokuların biraz karışımı var ve gösterge panelinin ve kapı kol dayanaklarının üstünde sadece ince bir yumuşak dokunuşlu malzeme tabakası var. Hyundai'ye karşı adil olmak gerekirse, her şey iyi bir şekilde bir araya getirilmiş gibi görünüyor, gıcırtı veya takırtı belirtisi yok.




Giriş seviyesi donanımda, hız sabitleme, LED ön ve arka farlar, manuel klima, geri görüş kamerası ve park sensörleri geliyor. 10,25 inçlik dijital gösterge paneli de şık bir standart özellik. Volkswagen Polo ve Audi A1 gibi üst düzey rakiplerde olduğu gibi, önemli işlevleri takip etmek için yapılandırılabilir bir ekran elde edebiliyorsunuz.


Üst donanımda 17 inç alaşım jantlar, otomatik silecekler, kablosuz akıllı telefon şarj pedi ve ısıtmalı koltuklar ile ısıtmalı direksiyon simidi gibi güzellikler ekleniyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, kör nokta uyarısı ve Bose premium ses sistemi de tercih edilebiliyor.


Ekranın altında bir sıra dokunmatik hızlı bağlantı 'düğmesi' bulunan 10,25 inçlik bir ekrana sahip. Bu kurulumun daha küçük ekranı çevreleyen fiziksel düğmeler kadar sezgisel olduğunu üşünmüyoruz, ancak ses düğmesinin fiziksel bir kontrol olarak kalmasından memnunuz. Hyundai'nin sistemleri her zaman kullanımı mantıklıdır ve daha büyük ekranda yerleşik navigasyon bulunur, ancak akıllı telefon kullanıcıları cihazlarını ekrana bağlayabiliyor ve bunun yerine bir navigasyon uygulaması kullanabiliyorlar.


Hyundai'nin  küçük sınıf modeli son birkaç nesilde bir büyüme atağı geçirdi ve son model de bir istisna değil. Yükseklik hariç her boyutta büyüyor, biraz daha alçak profili ve daha fazla genişliğiyle araca sportif oranlarını kazandırıyor. Kabin alanını iyileştirmek için dingil mesafesinde küçük bir artış oldu ve kabin tasarımında yapılan küçük ayarlamalar bunu şimdiye kadarki en konforlu i20 yapıyor.


Her zamanki saklama alanı, i20'nin kabininde eşyalarınızı saklamayı yeterince kolaylaştırıyor ve Peugeot 208 ve Opel Corsa'da bulacağınızdan çok daha kullanışlı olan makul büyüklükteki torpido gözünü sevdik. Vites kolunun önündeki bölme bir veya iki cep telefonu için fazlasıyla uygun ve üstünde bir şarj pediyle birlikte geliyor.


i20, 4040 mm'lik dört metreden biraz fazla uzunluğuyla sınıfının tam ortasında. Ayrıca 1775 mm genişliğinde (aynalar hariç) ve 1450 mm yüksekliğinde, selefinden 10 mm daha uzun olan 2580 mm dingil mesafesine sahip. Karşılaştırmak gerekirse, bu rakamlar uzunluk açısından bir Volkswagen Polo'nun birkaç santimetre yakınında, biraz daha geniş ve hemen hemen aynı yükseklikte.


Sınıfının en büyük modellerinden biri olan i20, dört yetişkini rahatça taşıyabiliyor; hatta içine dört tane 1,80 boyundaki insanı bile sıkıştırabilirsiniz, yani birkaç çocuğu taşımak sorun olmaz. Sınıfındaki rakiplerinin çoğunda olduğu gibi  dış pozisyonlarda bir çift ISOFIX çocuk koltuğu montaj noktası bulunuyor.


352 litrelik i20'nin bagajı sınıfının en büyükleri arasında yer alıyor, Peugeot 208 311 litrelik bagaj hacmine sahip. Sadece Volkswagen  Polo 351 litrelik bir bagaj ile i20’ye oldukça yakın. Yine de Hyundai'nin 1165 litrelik koltuk altı hacmi Volkswagen'inkinden 40 litre daha fazladır. Arka koltuklar, bu sınıftaki çoğu araçta olduğu gibi, geleneksel 60/40 oranında katlanabiliyor.


i20, 2021'de test edildiğinde dört yıldızlı bir Euro NCAP güvenlik derecesi aldı. Volkswagen Polo'nun aynı kriterler altında test edildiğinde tam beş yıldızlı derecelendirmeyi aldığını düşünürsek bu hayal kırıklığı yaratıyor. Yetişkin yolcu koruması ve güvenlik yardımı kategorilerinde üstün notlar aldı.


i20 serisinde otonom acil frenleme, ileri çarpışma yardımcısı, şerit takip yardımcısı ve kör nokta çarpışma uyarısından, standart denge kontrolüne, altı hava yastığına ve kaza durumunda kurtarma ekiplerini uyaran eCall sistemine kadar pek çok kullanışlı güvenlik teknolojisi bulunuyor.