Hyundai i10, daralan şehir otomobili pazarında güçlü bir rakip. Araç içi teknolojide yapılan iyileştirmeler, daha fazla kabin alanı ve daha şık, daha sportif bir görünüm bazılarını cezbedecek, ancak i10 hala performans ve yakıt tüketimi konusunda rekabet edemiyor.
Hareket halindeyken rahat hissettiren i10 günlük hayata sorunsuz bir şekilde uyum sağlıyor, ancak yüksek fiyatlar ve geleneksel iç mekan, özellikle de şehir içinde eğlenceli bir araç arayanları biraz düşündüreceğe benziyor. Hyundai, i10'u bir şehir otomobili olarak gerçek bir itici güç haline getirmeye karar verdi. Yeniden şekillendirilen gövdenin altında, bu üçüncü nesil model, genişlikte bir artış ve tamamen yeni bir platform üzerinde oturuyor.
Tüm bunlar daha sportif bir görünüm sağlarken, Koreli üretici ayrıca 40 mm daha uzun bir dingil mesafesi yaratmayı başardı, bu da daha fazla iç mekan anlamına geliyor. Güncellenen araç içi teknoloji de memnuniyetle karşılanıyor ve beş kapılı i10'un daha güncel hissetmesine yardımcı oluyor.
Her ne kadar i10'un şehir otomobili rakipleri azalmış olsa da, i10'un alternatifleri karşısında kendini kanıtlayabilmesi hala hayati önem taşıyor. Uygun fiyat şehir otomobili müşterileri için kilit öneme sahip, bu nedenle etkileyici Kia Picanto gibi modeller birçoklarının düşüncesinde yer alırken, boyut ve gelişmişlik açısından şehir otomobillerini geride bırakma eğiliminde olan yukarıdaki sınıftan daha büyük modellerin daha ucuz versiyonları da var.
i10 serisinde iki standart benzinli motor seçeneği bulunurken, hibrit veya tamamen elektrikli versiyonlar mevcut değil. 67 HP güç üreten 1.0 litrelik üç silindirli MPi ünite i10 sahipliğine giriş noktası, bunu 84 HP güç üreten 1.2 litrelik dört silindirli motor takip ediyor. Standart donanım Bluetooth, çok fonksiyonlu direksiyon simidi ve 8.0 inç dokunmatik ekranı içeriyor.
Hyundai i10 Mk3: 2019'dan günümüze
En sevdiğimiz küçük otomobillerden biri olan üçüncü nesil i10, sofistike tasarımını en son teknoloji ve bilgi-eğlence sistemleriyle birleştiriyor. Sakin yol tutuşu ve daha büyük bir otomobilden bekleyeceğiniz türden rafineliği ile sürüşü de iyi. Yine de yumuşak, küçük kapasiteli motorları, istekli performansı cimri işletme maliyetleriyle harmanlıyor.
Hyundai i10 Mk2: 2014-2019
Hyundai mühendisleri, sürmesi ve oturması daha da yetişkin bir küçük otomobil sunmayı amaçladılar. Genel olarak hedefi vurdular, çünkü i10'u kullanmak bazıları kadar eğlenceli olmasa da konfor, rafinelik ve pratiklik açısından standartları belirledi.
Hyundai i10 Mk1: 2008-2014
Getz'in yerini alan i10, Hyundai'nin işinin ehli olduğunu kanıtlayan bir şehir otomobiliydi. Biraz yavan görünümü bir yana, sürüşü kolay, şaşırtıcı derecede geniş ve parasının karşılığını fazlasıyla veriyordu. Sınıfının en üst seviyesindeki haliyle bir makam aracı sürücüsünü kıskançlıktan yeşillendirecek kadar donanım sunuyordu.
Gelelim güncel modele… Hyundai, i10 için yeni bir platform benimsemiş, ancak süspansiyon sistemi her zamanki ön destekleri ve arka burulma kirişi düzenini içeriyor. Sürüş özellikleri önceki modele göre iyileştirilmiş, ancak sert kurulumunun biraz titremesine neden olduğu bozuk, engebeli asfaltta tedirgin hissedebiliyor.
Hızlandığında i10 kesinlikle daha yumuşak, ancak direksiyon simidinde çok fazla geri bildirim bulamayacaksınız. Bununla birlikte, iyi bir ağırlık sağlıyor ve muhtemelen şehir otomobili yaşamı için kabul edilebilir.
84 HP gücündeki 1.2 litrelik MPi motor ikna edici. 0’dan 100 km/s hıza ulaşmak için 15.8 saniyeye ihtiyaç duyuyor ve maksimum 171 km/s hıza ulaşabiliyor. Motor gücünü 5 ileri otomatik şanzıman ile yola iletiyor. 84 HP gücündeki 1.2 litrelik motor ortalama 6.2 litrelik tüketim değeri sunuyor.
En yüksek donanımda iki tonlu tavan seçenekleri sunuluyor. Hyundai, kısmen 20 mm alçaltılmış duruş ve toplam genişlikte 20 mm'lik bir artış sayesinde en küçük otomobiline daha keskin, daha sportif bir profil kazandırarak i10'un tasarımını geliştirdi.
Hyundai i10 standart olarak iyi bir donanıma sahip, bu nedenle ikinci el bir modele sahip olursanız klima, hız sabitleyici, Bluetooth ve deri kaplamalı, çok fonksiyonlu direksiyon simidinden faydalanabiliyorsunuz. Daha yüksek donanımda 15 inç alaşım jantlar, arka görüş park kamerası ve 8.0 inç dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ekleniyor. Android Auto ve Apple CarPlay özellikli sekiz inçlik dokunmatik ekran görevini iyi yapıyor. Ekran, iyi grafikler ve çok sayıda bilgiyi göstermek için bol miktarda ekran alanı ile iyi çalışıyor. Uydu navigasyonu ve kablosuz akıllı telefon şarj pedi, sürücülere bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla ekstra kontroller ve özellikler sağlayan Hyundai'nin çevrimiçi sistemi Bluelink'i de içeren isteğe bağlı Teknoloji Paketinin bir parçası olarak sunuluyor.
Selefine kıyasla boyutları büyümüş olmasına rağmen, i10'u sürmek ve kalabalık şehir sokaklarında ilerlemek hala kolay. Görüş alanı iyi ve tüm araçlarda sürücü koltuğu için yükseklik ayarı ve elektrikle çalışan aynalar bulunuyor. En dar noktalarda bile park etmek sorun olmayacaktır. Özellikle de arka görüş kamerasına sahip üst donanımını seçerseniz. Pratikliğe odaklanma, ufak tefek şeyler için geniş saklama alanı, orta konsolda bir şişe tutucu ve iyi boyutta kapı kutuları ile devam ederken, arka koltuklar 60:40 bölünmüş katlama işlevine sahip.
3.670 mm uzunluğunda, 1.680 mm genişliğinde ve 1.480 mm yüksekliğinde olan i10, Kia Picanto ve Toyota Aygo gibi rakiplerinden her alanda daha büyük. Yine de biraz şehir otomobili perspektifi vermek gerekirse, her zaman popüler olan Ford Fiesta 4,040 mm uzunluğunda, 1,735 mm genişliğinde ve 1,476 mm yüksekliğinde. i10'un dingil mesafesi 40 mm uzadı, bu da kabin içinde daha fazla yolcu alanı anlamına geliyor. Ön tarafta iyi miktarda alan ve önceki modele göre daha fazla bacak mesafesi var. Dört yetişkin yolcu i10'da rahat edebilirken, gerektiğinde arka sıranın ortasına bir yolcu daha sığdırabilme avantajı da var. Toplam 252 litrelik bagaj alanıyla i10, neredeyse bazı B segmentlere rakip olacak kadar iyi bir pratiklik sunuyor.
Önceki i10 modeli 2014 yılında Euro NCAP tarafından güvenlik testine tabi tutulduğunda sadece dört yıldız (maksimum beş üzerinden) alabilmişti. Standart olarak sunulan tüm güvenlik kitlerine sahip olmaması nedeniyle Güvenlik Yardımı kategorisinde puan kaybetti.
Hyundai, en yeni otomobilinde güvenlik kiti sorununu, tüm otomobiller için Otonom Acil Frenleme, Fren Destek Sistemi, Sürücü Dikkat Uyarısı ve Şeritten Ayrılma Uyarı Sistemi ile Şeritte Kalma Asistanı dahil olmak üzere bir dizi aktif ekipmanla ele aldı. Sadece Akıllı Hız Sınırı Uyarı Sistemi opsiyonel.
Euro NCAP test prosedürünün önceki yıllara göre çok daha sıkı olduğunu hatırlamakta fayda var, bu da i10'un 2020'de tekrar test edildiğinde neden üç yıldız aldığını açıklayabiliyor. Ancak güvenlik raporunun, özellikle yandan çarpma durumunda sürücü koruması ile ilgili önemli sorunları vurgulaması endişe verici.