Dördüncü nesil Honda Jazz, daha iyi yakıt ekonomisi, güncel bağlantı özellikleri ve makul işletme maliyetleriyle ilgilenenleri kendine çekmeyi hedefliyor. Peki başarılı mı? Çoğunlukla, evet…
Olumsuz tarafı ise Jazz hala kutu gibi, dikkat çekmeyen bir tasarıma sahip ve diğer rakiplerinin sunduğu eğlence faktöründen yoksun. Yeni bilgi-eğlence sistemi de bu son derece rekabetçi sınıfta en iyisi değil. Bununla birlikte, Japon model hibrit motoruyla etkileyici ve eğer pratikliğe tasarımdan daha fazla öncelik veriyorsanız doğru seçim olabilir. Sadece yüksek liste fiyatları için bayide sıkı bir pazarlık yapmayı unutmayın.
Her şey iyi ve güzel, ancak Jazz'ın mütevazi yapısı, geleneksel olarak küçük Honda'nın sağduyulu niteliklerine odaklanan belirli bir yaş grubunun dışındaki müşterilere ulaşmayı zorlaştırdı. 2020'de tanıtılan son model dördüncü nesil ve Japonya'da 1.3 litre benzinli veya 1.5 litre benzinli-hibrit güç ile sunulurken, Avrupa'da 1.5 litre e:HEV versiyonu tek seçenek. Bu karar, Honda'nın Avrupa serisinden geleneksel motorları çıkarma niyetiyle uyumlu. Honda serisindeki tek benzinli model olan Civic Type-R ile neredeyse başardığı bir şey…
Honda'nın i-MMD (Akıllı Çok Modlu Sürüş) hibrit sistemi, Toyota'nın rakibi Yaris’te kullandığına benzer şekilde dört silindirli benzinli motor ve CVT otomatik şanzımana bağlı bir çift elektrik motorundan oluşuyor. Toyota'da olduğu gibi Honda'nın sistemi de kısa süreler boyunca sadece elektrikle sürüşe izin veriyor.
Akıllı hibrit teknolojisi, çevre açısından daha ilgi çekici olduğu anlamına gelse de, Jazz'ın biraz daha eğlenceli sürüş isteyen küçük sınıf müşterilerinin dikkatini çekmek için hala yapması gerekenler var. Jazz'ın rakip listesi, Opel Corsa ve Renault Clio gibi büyük isimlerin yanı sıra VW Polo, SEAT Ibiza ve Skoda Fabia gibi VW Grubu'nun istikrarlı üçlüsünü içeren etkileyici derecede uzun ve kaliteli rakiplerden oluşuyor. Aralarında Peugeot 208 ve Hyundai i20'nin de bulunduğu bir dizi başka model de var.
Jazz ülkemizde tek bir donanım seviyesiyle satılıyor ve bu donanımla birlikte oldukça zengin bir listeye sahip. Apple CarPlay ve Android Auto özellikli dokuz inç dokunmatik ekrana standart. Bununla birlikte anahtarsız giriş, koltuk ısıtma, ısıtmalı direksiyon simidi gibi donanımlara da sahip olabiliyorsunuz.
Honda, küçük kapasiteli turbo motorlara yönelik son trendi atlayarak dördüncü nesil Jazz'da doğrudan hibrit güce yöneldi. Her ne kadar mühendislik formuna sadık kalsa da, üretici en basit motor sistemi kurulumunu tercih etmedi. E:HEV olarak adlandırılan sistem, 1,5 litrelik Atkinson çevrimli benzinli motor ve iki elektrik motoru içeriyor. 2023 yılında yapılan güncellemeyle birlikte hem motor hem de elektrik motorlarının gücü artırıldı ve artık 122 HP güç üretiyor.
Karmaşık hibrit kurulumdan en iyi şekilde yararlanmak için Jazz üç sürüş modu içeriyor. EV modu aracı yalnızca elektrik gücüyle çalıştırıyor ve normalde durma noktasından hareket ederken veya düşük hızda seyahat ederken kullanılıyor. Hybrid Drive modunda benzinli motor ve elektrikli motor birlikte çalışarak optimum güç ve yakıt ekonomisi sağlarken, otomobil seyir hızlarında Engine Drive modunu tercih ederek yalnızca benzinli motora güveniyor. Honda ayrıca CVT şanzımanın tepkiselliğini artırmak için bazı ince ayarlar yapmış.
Jazz, hafif direksiyonu ve çevik şasisi ile manevra yapmayı kolaylaştıran ve şehir yaşamına çok uygun olan düşük hızlarda gerçekten en iyi modellerden biri. Aracın sürüşünü biraz sert bulduk, ancak Jazz'ın şehir içinde sessiz elektrikli sürüşü tercih etme eğiliminde olmasını seviyoruz. Ayrıca Jazz'ın yüksek hızlarda şaşırtıcı bir şekilde EV modunda çalıştığını ve sadece hibritin rahat ve dengeli hissettirdiğini fark ettik.
Hızlı direksiyonu virajlarda duyarlı hissettiriyor, ayrıca nispeten sert süspansiyonu gövde salınımını azaltıyor. Bununla birlikte, üçte ikiden fazla gaz verdiğinizde CVT motorun devrini yükseltiyor, bu sırada bol miktarda gürültü çıkarıyor, ancak ileriye doğru fazla hareket etmiyor. Daha fazla sürüş keyfi arıyorsanız, muhtemelen en iyisi MINI hatchback veya Renault Clio'ya bakmak olacaktır. Ford Fiesta modelini ise yılın başlarında üretimden çıkarılmasının ardından hala stoklarda bulabilirsiniz.
1.5 i-MMD (intelligent Multi-Mode Drive) hibrit motor, 1.5 litrelik benzinli motor ile iki elektrik motorunu bir araya getiriyor. Motorlardan biri doğrudan itiş gücüne yardımcı olmak üzere tasarlanırken, diğeri benzinli motordan gelen enerjiyi hemen kullanılabilecek veya aracın lityum-iyon bataryasında depolanabilecek elektriğe dönüştürüyor. Sistem aslında makul bir hız dönüşü sağlıyor; Jazz 0-100 km/s hıza 9,6 saniyede ulaşıyor. En yüksek hız 175 km/s.
Elektrikli motorlar otomobilin verdiği tepkileri artırırken, motor çoğu zaman elektrikli sürüşü tercih ediyor. Aslında, Jazz'ı 100-120 km/s aralığında sürerken bile yeşil EV modu ışığının yandığını gördük. Yine de bu hızlarda gaza dokunduğunuz anda motor devreye girecektir.
Jazz için sadece bir motor seçeneği sunan Honda, sadece hibrit olan modelinin müşterilerin beklediği verimliliği sağlayabileceğine güveniyor. Markaya göre Jazz, 100 kilometrede sadece 3.8 litrelik bir ortalama tüketim değeri sunuyor.
Tavan çizgisinin 10 mm azaltılmasıyla Honda, Jazz için daha şık bir siluet yaratmaya çalışmış, ancak genel profil hala bir B hatchback’ten ziyade küçük bir MPV'ye benziyor. Ayrıca, ileri görüşe yardımcı olan ve zaten iyi boyutta olan cam bölmeye katkıda bulunan daha ince A sütunları da var.
Oldukça ilginç bir şekilde Honda, önceki Jazz modeli için sunulan canlı boya seçeneklerinden vazgeçmeyi tercih etmiş. Bunun yerine sedefli ve metalik renklerden oluşan oldukça sıkıcı bir seçenek var, ancak Honda dış cepheye daha fazla kişiselleştirme fırsatı sunan isteğe bağlı 'Eğlence' paketleri de sunuyor. Bu paketler ön ızgara ve arka tampon için farklı renklerde trim parçalarının yanı sıra yan ekler ve kapı aynası kapaklarını da içeriyor.
Dört nesil Jazz'ın içinde Honda e'nin kabininden esintiler var ki bu hiç de kötü bir şey değil. Minimalist iki kollu direksiyon simidi, yeni yedi inçlik dijital sürücü ekranı ve dokuz inçlik merkezi dokunmatik ekran ile çok daha şık bir görünüm elde edilmiş. Gösterge paneli basit ve net bir şekilde düzenlenmiş, havalandırma işlevleri için büyük fiziksel düğmeler ve kadranlar dokunmatik ekranın altına yerleştirilmiş. Oturmak için kesinlikle hoş bir yer, ancak Peugeot 208 hala genel kalite için tacı talep ediyor.
Jazz dokuz inçlik dokunmatik ekran ve Honda Connect bilgi-eğlence sistemi ile donatılmış. Ana işlevlere bağlanan büyük widget'lar kullanıyor, ancak radyo istasyonlarını değiştirmek veya adres girişi gibi görevler beklediğinizden daha fazla adım gerektiriyor ve gezinmesi en kolay sistem değil.
Çoğu işlev dokunmatik ekran üzerinden çalıştırılıyor, ancak ana menü ve geri düğmeleri ekranın yanında bir ses düğmesinin üzerinde yer alan fiziksel kontroller. Düğmelere alışmak biraz zaman alıyor, ancak bir kez alışkanlık kazandığınızda, ana menüye geri dönmek istediğinizde hayatı kolaylaştırıyor. Kablosuz Apple CarPlay pakete dahil, ancak Android Auto kablo bağlantısı gerektiriyor, ayrıca şarj pedi yok, bu nedenle iPhone kullanıcıları muhtemelen cihazlarını yine de kablo ile bağlayacaklardır.
Pratiklik ve kullanım kolaylığı Jazz'ın hala gerçekten parladığı noktalar. Daha ince A sütunları ve yüksek ön cam sayesinde sürücünün görüş alanı mükemmel. Bu, yüksek sürüş pozisyonu ve arka camlardan iyi bir görüş ile birlikte, park manevralarında veya dar kavşaklardan çıkarken büyük bir sorun yaşanmayacağı anlamına geliyor.
Kendi testimiz sırasında bulduğumuz biraz rahatsız edici bir tuhaflık, eğimli kaput tasarımı nedeniyle dijital gösterge ekranının bazen güneş ışığından etkilenmesiydi. Ana ekranı görmek daha kolaydı, ancak her iki taraftaki bilgileri anlamak daha zor olabiliyordu.
İkinci sıradaki ünlü Sihirli Koltuklar harika bir tasarım ürünü. Sadece 60/40 şeklinde ayrılmakla kalmıyor, aynı zamanda daha büyük eşyaları arka zeminde kaydırmanıza yardımcı olmak için tabanlarını bir sinema koltuğu gibi katlayabiliyorsunuz. Çeşitli eşyalar için çok sayıda kullanışlı göz ve saklama kutusu bulunurken, tüm versiyonlarda ekstra rahatlık için bir ön orta kol dayama, bardak tutucular ve koltuk arkası cepler yer alıyor.
Jazz 4,089 mm uzunluğunda, 1,694 mm genişliğinde (1,966 mm'ye ulaşan kapı aynaları hariç) ve 1,526 mm yüksekliğinde, yani Ford Fiesta ile yaklaşık aynı uzunlukta. Jazz sürücü için geniş bir alan sunarken Honda yolcuların ihtiyaçlarını da unutmamış. Kabin diz ve bacak mesafesi konusunda endişe duymadan dört adet altı ayaklı kişiyi rahatlıkla ağırlayabiliyor. Tavan çizgisi 10 mm daha alçak olmasına rağmen, baş mesafesi rakiplerine kıyasla hala olağanüstü.
Honda Jazz'ın arka koltuk alanını, ikiz testimizde Toyota Yaris Cross ile karşı karşıya getirdiğimizde kendimiz ölçtük. Diz mesafesi konusunda Jazz'ın avantajlı olduğunu gördük, ancak Yaris Cross biraz daha fazla baş mesafesi sunuyor ve kabini de daha geniş. Toyota'da arkada şarj soketi bulunmazken Jazz'da iki adet kullanışlı USB-C girişi bulunuyor.
Fiesta 311 litre ve Renault Clio 391 litrelik devasa bir yükleme alanı sunsa da Jazz'ın bagaj hacmi 304 litre gibi makul bir seviyede. Ancak arka koltuklar katlandığında Honda 1.205 litrelik kapasitesiyle bu iki rakibini de geride bırakıyor.
Jazz'ın bagajını Yaris Cross'a karşı ikiz testimizde açtığımızda, Honda'nın daha ağır eşyaları yüklerken yardımcı olan daha düşük bir eşiğe sahip olmasına rağmen, Toyota'nın arka koltuklar yerindeyken çok daha uzun bir bagaj alanına sahip olduğunu gördük. Yine de her iki araçtaki yükleme alanı yaklaşık aynı genişlikte.
Dördüncü nesil Jazz, selefi gibi beş yıldızlı Euro NCAP çarpışma güvenliği derecesine sahip. Yetişkin ve çocuk koruma puanlarının her ikisi de sırasıyla yüzde 87 ve 83 ile etkileyici. Tüm Jazz versiyonlarında kapsamlı bir güvenlik donanımı bulunuyor. Sayısız hava yastığının yanı sıra, her donanım seviyesi otomatik acil frenleme, ileri çarpışma uyarı sistemi, şerit takip asistanı, şeritten ayrılma uyarısı ve trafik işareti tanıma sistemi gibi bir dizi başka güvenlik teknolojisini de içeriyor. Kör nokta izleme ve çapraz trafik izleme sistemi de yer alıyor. Bu sistem, bir park yerinden veya garaj yolundan geri geri çıkarken yandan yaklaşan araçları tespit etmeye yardımcı oluyor.
Honda, araçları için üç yıl/150.000 km garanti sunuyor ki bu da bazı rakipleriyle kıyaslandığında cömert bir kilometre sınırı. Üretici ayrıca müşterilerin iki yıl daha uzatılmış garanti satın almalarına olanak tanıyor. Jazz için servis aralıkları her 12 ayda bir veya 15.000 km (hangisi önce gelirse). Honda, yeni araçlar için sabit servis planları veya aracınız biraz daha eskiyse size özel bir servis paketi sunuyor.