Dacia Duster paranızın karşılığını o kadar iyi veriyor ki, neden daha pahalı bir modele fazladan para harcadığınızı merak ediyorsunuz. Sürüşü en ilham verici otomobil değil ve iç mekânı ışıltıdan yoksun, ancak hemen hemen her açıdan Duster giderek daha rekabetçi hale gelen bir pazarda kendine yer bulabiliyor.
İkinci nesil Duster 2021'de dış tasarımı, iç döşemesi ve bilgi-eğlence sisteminde yapılan güncellemelerle makyajlandı ve Dacia dört tekerlekten çekiş seçeneği sunmaya devam ediyor, bu da Duster'ın piyasadaki en uygun fiyatlı arazi aracı olabileceği anlamına geliyor.
Dacia Duster, bir küçük sınıf fiyatına satın alabileceğiniz bir SUV. Aslında, yaklaşık 899 bin TL’den başlayan fiyatlarla Opel Corsa'nın bile altına inmeyi başarıyor. Nissan Qashqai ile aşağı yukarı aynı boyutta bir otomobil için hiç de fena değil.
2012 yılında ilk nesil Duster'ın parasının karşılığını mükemmel bir şekilde vermesiyle ün kazanması ve kendisine sadık bir hayran kitlesi oluşturması şaşırtıcı değil. İyi haber şu ki, en yeni Duster eski modelin bıraktığı yerden devam etti ve hatta bazı önemli alanlarda iyileştirmeler yapmayı başardı.
Görsel olarak, ikinci nesil Duster eski modele çok benziyor. Dacia kazanan bir formülü bozmayacaktı ancak her gövde paneli yepyeni. Eskisinden daha çekici ve daha üst sınıf bir görünüme sahip olan araç, 2021 yılında yenilenmiş farlar, yeni bir ızgara tasarımı, arka spoyler ve güncellenmiş alaşım jant tasarımlarını içeren bir yenileme ile daha da geliştirildi. Marka ayrıca 2022 yılında logosunu yeni "Dacia link" tasarımı ile güncelledi. Bu tasarım artık ön ızgarayı ve direksiyon simidini süslerken, bagajda 'D A C I A' yazısı yer alıyor ve bunların hepsi eski kalkan logosunun yerini alıyor.
İçeride, iyileştirilmiş döşeme, deri kaplı direksiyon simidi ve elektrikli arka camlar bir önceki modele göre memnuniyetle karşılanırken, orta ve üst özellikli araçlara pratik bir 1.1 litrelik saklama kutusu ve kolçak ekleniyor.
En baz donanım özellikleri artık mevcut değil, bu nedenle orta donanım artık Duster sahipliğine giriş noktası ve 16 inç çelik jantlar, hız sabitleyici, klima ve Bluetooth içeriyor. Üst donanımda ise alaşım jantlar, sekiz inçlik dokunmatik ekran, Apple CarPlay, Android Auto ve arka görüş kamerası ekleniyor.
Sunulan iki benzinli versiyon var: 90 HP 1.0 litre TCe 90 ve 150 HP'lik 1.3 litre TCe ünite. Duster ayrıca 115 HP güç üreten Blue dCi 115 dizel motor ile de sunuluyor. Alternatif olarak Dacia, TCe 100 Bi-Fuel versiyonunda fabrikada takılan bir LPG sistemi sunuyor.
Çift kavramalı otomatik şanzımanla gelen 150 HP benzinli model hariç, Duster serisinin çoğunluğu altı ileri manuel şanzımana sahip. 4x4 özelliğine sahip bir Duster, hem 150 HP’lik benzinli versiyonda hem de dizel motor seçeneğinde sunuluyor.
Dacia Duster keskin dinamikler veya güçlü bir performans sunmuyor, ancak bu tür bir aracın asıl amacı bu değil. Ayrıca, Duster'ın yetenekleri başka yerlerde yatıyor. Duster bir önceki modelle aynı platform üzerinde yer alıyor. Nissan Juke'un alt yapısının genişletilmiş bir versiyonu. Bu da onu oldukça eski bir otomobil haline getiriyor ve sonuç olarak bir miktar gövde yuvarlanması ve donuk, cansız direksiyon kombinasyonundan mustarip. Bu da belirsiz ve bağımsız bir sürüş deneyimi yaratıyor.
Ancak sorunların çoğu burada sona eriyor, çünkü hafif direksiyon şehir içinde manevra yapmayı kolaylaştırırken, yükseltilmiş sürüş pozisyonu öndeki yola hâkim bir görüş sağlıyor. Bununla birlikte, testimiz sırasında aracın temel mimarisinin yaşını göstermeye başladığını gördük. Direksiyon simidi ve pedallarda hissedilir miktarda titreşim vardı ve A sütunlarının etrafından çok fazla rüzgâr sesi geliyordu.
Duster, 210 mm'ye varan yerden yüksekliği ve 350 mm'ye varan derinliği ile 4x4 kılığında yetenekli ve ucuz bir arazi aracı olarak kendini gösteriyor. Vitesler daha kısa tutularak daha iyi çekme ve zorlu koşullarda daha yetenekli olması sağlanmış, ancak bu aynı zamanda şehir içinde sürüşü biraz daha zor hale getiriyor. Bunun dışında Duster'ı kullanmak keyifli bir otomobil. Yeni çift kavramalı otomatik şanzıman yeterince sorunsuz çalışıyor, ancak bazen daha yüksek bir oranı tercih ettiğinizde düşük viteste kalmayı tercih ediyor.
1.5 litrelik dCi dizel motor ilk nesil Duster'dan taşınmış, ancak Dacia onu eskisinden daha güçlü ve verimli hale getirmek için birkaç ince ayar yapmış. Eski dizele göre 5 HP'lik mütevazı bir artış söz konusu ve yeni ünite 115 HP güç üretiyor. Bir overboost fonksiyonu tork artışı sağlarken, bir AdBlue sistemi emisyonları azaltmaya yardımcı oluyor. TCe 150 motor Duster'ı 0-100 km/s hızlanmasını 9,7 saniyede tamamlayarak SUV'a pahalı modellerle başa çıkabilecek gücü veriyor.
Biraz alışılmadık bir seçenek de benzin veya LPG ile çalışabilen 1.0 litrelik turbo üç silindirli Bi-Fuel motor. Duster TCe 100 Bi-fuel toplamda 100 HP güç üretiyor ancak 0-100 km/s hıza ulaşması 13,8 saniye sürüyor. Uzun mesafeler kat ediyorsanız veya işe gidip gelirken otoyolları ve çift şeritli yolları kullanıyorsanız, Dacia Duster dizel en iyi seçim.
Test aracımızda 1.3 litrelik 150 HP’lik motor yer alıyordu. Önden çekişli ve çift kademe otomatik şanzımanlı versiyonun karma yakıt tüketimi 6.3 litre olarak verilmiş. Gerçek yol koşullarında ise 7.2 litre gibi bir oranda yol alabiliyorsunuz.
İkinci nesil Dacia Duster selefine göre çok daha lüks görünüyor. Daha keskin, daha kaslı bir görünüme sahip olsa da eski otomobilin bir evrimi, ancak tek bir gövde paneli taşınmamış. Orta yaş makyajında dış tasarımda yapılan ince ayarlar ve kabin içinde yapılan yükseltmelerle ek bir tarz kazandırılmış, ardından 2022 yılında Dacia marka kimliğini yenilemiş ve yeni bir rozet tasarımı eklemişti.
Giriş seviyesi modellerinde sade çelik jantlar ve siyah dış kapı kolları, aynalar ve tavan barları bulunuyor. Bir üst donanım özellikli otomobiller 16 inç alaşım jantlar, gövde rengi kapı kolları ve gümüş aynalar sayesinde biraz daha sokak çekiciliğine sahip. En üst donanımında 17 inç 'elmas kesim' jantlar ve kontrast oluşturan Megalith Gri ön ve arka kızak plakaları, kapı aynaları ve tavan barları yer alırken, siyah 17 inç jantlar ve Bakır Kahverengi dış detayların yanı sıra Sedir Yeşili boya seçeneği de sunuluyor.
Dacia genel kabin kalitesini de iyileştirmiş, konforlu koltuklar eskisinden daha kaliteli döşemelerden yararlanıyor, hareket halindeyken kabin gürültüsü azalıyor ve dayanıklı plastikler sunuluyor. Lüks diyemeyiz, ancak özellikle fiyat noktası düşünüldüğünde uyum ve bitişte hata bulmak zor.
Genel olarak, kabin tasarımı ilham verici olmaktan çok işlevsel, ancak havalandırma kanallarının altındaki yeni 'piyano tarzı' kontroller hoş bir dokunuş. Duster'ınızda dokunmatik bir ekran istiyorsanız üst donanımına geçmeniz gerekecek, ancak her model Bluetooth ve iki USB portu ile birlikte geliyor.
Baz donanım otomobil, MP3 bağlantısı, Bluetooth ve direksiyon simidi kontrolleri olan bir radyo/CD içermesine rağmen, medya ekranı olmayan temel bir ses kurulumuna sahip. Diğer donanım modellerinin hepsinde sekiz inçlik bir bilgi-eğlence ekranı ve Apple CarPlay ile Android Auto bulunuyor.
Duster'ın bilgi-eğlence sistemi otomobilin geri kalanı gibi: basit ama işlevsel. Grafikler kalın ve menülerin kullanımı kolay, ayrıca gereksiz ekstraların olmaması, alışmanın uzun sürmeyeceği anlamına geliyor. Sistem, çok eski moda görünebilir, ancak akıllı telefonunuzu yansıtmaya başladığınızda mükemmel çalışıyor. En kısık ayarda bile ekranın geceleri biraz fazla parlak olduğunu ve çok keskin olmadığını gördük.
Pratiklik, özellikle aynı fiyat aralığındaki şehir otomobilleri ile karşılaştırdığınızda Duster'ın üstün olduğu bir alan. Bir diğer avantajı da 210 mm'lik yerden yüksekliği ki bu da şehir hayatında faydalı olacaktır.
Duster'ın kapı cepleri yeterli büyüklükte, kalın vites kolunun önünde bir bardak tutucu ve saklama tepsisi ve ön koltukların arasında başka bir tepsi var. Torpido gözünün boyutu yeterli olmaktan biraz daha fazla, ancak yolcu koltuğunun önünde gösterge panelinin üst kısmı boyunca uzanan kullanışlı bir tepsi var. Temel model hariç tüm modellerde ayrıca 1,1 litrelik kullanışlı bir saklama kutusu ve arkada ekstra USB bağlantı noktaları bulunuyor.
4,341 mm uzunluğunda ve 1,804 mm genişliğinde (kapı aynaları hariç) olan Dacia Duster, Nissan Qashqai'den sadece 53 mm daha kısa ve 31 mm daha dar. Yükseklik, 4x2 veya 4x4 versiyonunu tercih etmenize veya tavan barları takmanıza bağlı olarak değişiyor, ancak en kısa haliyle bile (1,621mm) Duster, Qashqai'den (1,595mm) daha uzun.
Bu cömert oranlar iyi büyüklükte bir kabine dönüşüyor. Duster'ın içine standart bir hatchback'te olduğu gibi aşağı inmek yerine yukarı çıkıyorsunuz ve bu da SUV hissini pekiştiriyor. Uzun ve geniş kapıları açtığınızda beş yetişkinin oturabileceği kadar büyük bir yolcu bölmesi ortaya çıkıyor. Baş, bacak ve diz mesafesi nerede oturursanız oturun yeterli, yetişkinler arkada üç sıra halinde sorunsuzca oturabilir. Arka koltuklarda çocuk koltukları için ISOFIX noktaları da bulunuyor.
Dacia Duster, benzer fiyattaki bir hatchback'te bulabileceğinizden çok daha fazla bagaj kapasitesi sunan iyi büyüklükte bir bagaja sahip. Maksimum hacim için, arka koltuklar yerindeyken 445 litre veya koltuklar katlandığında 1.623 litre sunan 4x2 modelini tercih edebilirsiniz. 4x4 modellerde kapasite 411 litreye veya stepne takılıyken 376 litreye düşüyor. Koltuklar katlandığında bu alan sırasıyla 1.614 ve 1.559 litreye çıkıyor. Bağlam açısından Nissan Qashqai maksimum 1.585 litre sunuyor.
Tüm modellerde arka koltuk sırası 60:40 oranında ayrılıyor, bu nedenle tamamen yukarıda veya tamamen aşağıda olan üç arka koltukla yaşayamıyorsanız bundan kaçının. Her durumda, koltuklar tamamen düz katlanmıyor, bu da uzun ve hacimli eşyalar taşırken sorun olabilir. Yükleme ağzı bir SUV'dan bekleyeceğiniz yükseklikte. Oldukça basit bir bagaj, ancak ürün yelpazesi genelinde bir ışık standart.
Duster, 4x2 benzinli ve dizel versiyonlarında 1.200 kg'lık maksimum frenli römork ağırlığını çekebilirken, 4x4 dizel versiyonunda bu ağırlık 1.500 kg'a çıkıyor. Frenlenmemiş çekme kapasitesi de 1.5 dCi 4x4 için 740 kg'a kadar değişiyor.
Uygun fiyat bir veya iki tavizi de beraberinde getiriyor, ancak güvenlik birçoklarının feda etmek istemeyeceği bir şey. Birçok otomobilin beş yıldızlı Euro NCAP güvenlik derecesi aldığı bir çağda, ikinci nesil Dacia Duster sadece üç yıldız alabildi. Bu sadece 2011 yılında aldığı dereceyle aynı değil, aynı zamanda iki test arasındaki altı yıl içinde puanlardan ikisi düşmüş durumda. Elbette test daha zorlu hale geldi, ancak sırasıyla yüzde 71 ve yüzde 66'lık yetişkin ve çocuk yolcu koruma puanları sınıfının en iyisine yakın bile değil. Yaya güvenliği için yüzde 57 ve güvenlik destek teknolojisi için yüzde 37'lik puanlar da övünülecek bir şey değil.
Otonom acil frenleme (AEB) ve şerit takip asistanı gibi güvenlik cihazları mevcut değilken, kör nokta izleme özelliği yalnızca en üst seviye donanımlarda sunuluyor.