yukarı

BMW X1: Premium kompakt SUV'un test sonuçları...

BMW X1, geniş iç hacim, mükemmel araç içi teknolojisi ve güçlü, verimli motorlar sunuyor.

14 Kasım 2023 kaynak: Arabazzi

Üçüncü nesil BMW X1 şimdiye kadarkilerin en iyisi. Aile crossover'ı, geliştirilmiş bilgi-eğlence sistemi ile daha geniş bir iç mekâna sahipken, hibrit teknolojisi benzinli ve dizel motor serisinin daha da fazla verimlilik sunmasına yardımcı oluyor.

Dezavantajları mı? Sürüş, özellikle M Sport süspansiyon ayarıyla biraz sert olabiliyor ve satın almak için daha ucuz olan rakipler vardır. Yine de kusurlar çok az ve güncel X1'den o kadar etkilendik ki BMW X1 kesinlikle dikkate alınmaya değer.

Doğrusunu söylemek gerekirse, ilk nesil BMW X1 pek de bekleneni verememişti. Görünüşü oldukça sıkıcıydı, cansız iç mekânı ve kasvetli dizel motorları kesinlikle beklendiği kalibrede değildi. X1, 2009'daki ilk çıkışından sonra, her zamanki gibi orta yaş makyajını aldı ve ardından 2016'da daha premium hissettiren ve sürüşü daha iyi olan tamamen yeni bir modele kavuştu. Yükseltilmiş bir sürüş yüksekliği, küçük SUV'un daha büyük X3 kardeşinin hissine de sahip olduğu anlamına geliyordu.

En yeni üçüncü nesil BMW X1, eskisinden daha fazla iç mekân, gelişmiş araç içi teknolojisi ve performans ile ekonominin çekici bir karışımını sunan yetenekli bir aile otomobili olarak olgunlaştı. Rekabetin giderek arttığı bir pazarda müşterileri kazanmak için tüm bu özelliklere ihtiyacı olacak.

Rakipleri arasında aynı derecede premium Audi Q2 ve Q3, Mercedes GLA, Range Rover Evoque ve Volvo XC40 bulunuyor. VW Grubu, Volkswagen T-Roc, SEAT Ateca ve Skoda Karoq şeklinde birbirine yakın bir üçlü sunarken, bu üçünün sunduğundan biraz daha fazla tasarım istiyorsanız, ancak yine de bol miktarda pratikliğe sahipseniz, Peugeot 3008'in de etkileyeceği kesin.

X1 serisi benzinli, plug-in hibrit motorlardan oluşan güçlü bir ürün yelpazesine sahip, ayrıca elektrikle çalışan otomobillere geçiş yapmaya hazırsanız tamamen elektrikli iX1 de mevcut. Tüm modeller standart olarak yedi vitesli otomatik şanzımanla sunuluyor.

BMW, X1 ile öyle güzel bir noktaya ulaştı ki, büyüyen bir aileye sahip hevesli bir sürücüyseniz, üçüncü nesil crossover modelini günlük aracınız olarak seçtiğinizde kendinizi çok eksik hissetmeyeceksiniz. Evet, 1 Serisi hatchback'e göre daha yukarıda oturuyorsunuz, ancak X1 daha dar dönüşlerde çok fazla yol tutuşu sunarken, gövde yuvarlanması minimumda tutuluyor. Direksiyondan biraz daha fazla geri bildirim almak isterdik, ancak daha dar, virajlı yollarda iyi bir hassasiyet sunuyor.

Benzinli, hibrit güç seçeneklerinden hangisi tercih edilirse edilsin performans güçlü. Yedi vitesli otomatik şanzıman daha az etkileyici; kavşaklarda veya döner kavşaklarda uzaklaşmaya çalışırken yavaş davrandığını gördük, bu da daha yoğun şehir içi trafiğinde gezinmenin olması gerekenden daha sorunlu olduğu anlamına geliyor. Ancak daha açık yollarda gayet iyi.

Genel olarak rafinelik mükemmel, ancak sürüş kalitesine öncelik veriyorsanız, M Sport donanım seviyesiyle birlikte gelen daha büyük 20 inç alaşım jantlardan ve daha sert süspansiyon kurulumundan kaçınmanızı öneririz.

Test aracımızda 1.5 litrelik turbo benzinli motor yer alıyordu. Bu motor 170 HP güç üretirken, 0’dan 100 km/s hızlanmasını yaklaşık 8 saniyeler civarında tamamlıyor. Ortalama yakıt tüketim değeri ise 6.3 litre civarlarında geziniyor.

BMW üçüncü nesil X1'in boyutlarını büyüttü, böylece artık yolda daha hakim görünüyor ve gerçek bir günlük aile otomobili olarak kabul edilmesi için yeterli iç alan var. 0,27 sürtünme katsayısı sayesinde havayı daha yumuşak bir şekilde yarıyor ve bu da rafinelik hissine katkıda bulunuyor.

Ancak X1'in iç tasarımı daha büyük bir sürpriz içeriyor. Merkezde bir çift kavisli ekranın yer aldığı tamamen yeni bir ön panel bulunurken, kabin malzemelerinin kalitesi önceki modele göre gözle görülür şekilde iyileştirilmiş.
 

Düzen ergonomik olarak sağlam olsa da, daha az fiziksel düğme olduğunu fark edeceksiniz. En önemli değişiklik ve aslında ileriye doğru bir adım olduğundan emin olmadığımız bir değişiklik, döner iDrive kontrolörünün kaldırılması olmuş. Ön taraftaki depolama seçenekleri eskisinden biraz daha farklı; kol dayama yerinde küçük bir tepsi ve altında daha geniş bir alan bulunurken, akıllı telefonların kullanışlı bir menteşeli klipsle yerinde tutulma şeklini beğendik.
 

Yıllarca kullanıcılara çeşitli giriş yöntemleri sunduktan sonra BMW nihayet iDrive kontrolünden vazgeçti. Bunun hatalı olduğunu düşünüyoruz, çünkü dokunmatik ekranlar park halindeyken komut girmek için çok daha hızlı olsa da, tıklama tekerleği hareket halindeyken ayarlarda küçük değişiklikler yapmak için mükemmeldi, çünkü gözlerinizi yoldan ayırmanız gerekmiyordu.
 

BMW, ses tanıma teknolojisinin artık onun yerini alabilecek kadar iyi olduğunu düşünüyor. Zaman içinde aksanınızı ve tavırlarınızı öğrenecek ve otomobille geçirdiğimiz bir hafta bunun gelişmesi için yeterli olmasa da, sadece bir kez bir radyo istasyonu isteğini karıştırarak doğru tepki verebiliyordu.
 

Elektrikli BMW i4'teki sistemde olduğu gibi, klima kontrolleri ekrana taşınmış. Fiziksel düğmeleri tercih etsek de, bunlar türünün en iyilerinden biri; sıcaklık ayarları göze batmıyor ve tüm menüye kolayca erişilebiliyor. Bazı ekran kısayollarının çok küçük olması küçük bir sorun.
 

BMW X1, yolculukları daha kolay ve konforlu hale getirmeye yardımcı olacak çok sayıda pratik dokunuş sunan geniş bir aile otomobili. Giriş seviyesi donanımın standart donanımları arasında elektrikli bagaj kapağı, çift bölgeli klima kontrolü, fren fonksiyonlu hız sabitleyici ve BMW'nin geri görüş kamerası içeren Park Asistanı sistemi yer alıyor. Opsiyon listesine dalmak isterseniz, ısıtmalı direksiyon simidi, hafıza fonksiyonlu elektrikli ayarlanabilir ön koltuklar ve sürücü koltuğu için bel desteği içeren Comfort Pack'i seçebiliyorsunuz.
 

Teknoloji Plus Paketi, adaptif LED farlar, elektrikli katlanır yan aynaları, BMW'nin Comfort Access sistemi (araca anahtarsız giriş sağlar ve arka tamponun altında ayağınızın süpürme hareketiyle bagaj kapağını açmanıza olanak tanır) ve bir baş üstü ekranı gibi ekipmanlarla biraz daha fazla pratiklik sağlıyor.
 

BMW, X1'in boyutunu artırdı. Artık 4.500 mm uzunluğunda ve 53 mm'lik bir artışa sahipken, 24 mm daha geniş ve 44 mm daha uzun, bu yüzden bu kadar ekstra iç alandan yararlanıyor. Yine de bu, X1'in yolda hantal hissettirdiği anlamına gelmiyor. Audi Q3'ten sadece biraz daha uzun ve ortalama bir aile hatchback'inden çok daha büyük değil. Toplam boyuttaki artış, BMW'nin X1'in kabininde ekstra alan açabildiği anlamına geliyor. Bu durum da onu bir Mercedes GLA veya Audi Q3'ten daha geniş hale getiriyor.
 

Arka yolcular iyi baş ve diz mesafesinden en iyi şekilde yararlanırken, yatabilen koltuk arkalıkları işleri daha da konforlu hale getiriyor. Arka koltukları ileri geri kaydırabilme esnekliğine sahip olmak istiyorsanız biraz daha ödeme yapmanız gerekiyor.
 

X1'in 540 litrelik bagajı, Mercedes GLA'da bulabileceğinizden 45 litre daha fazla. X1'de ayrıca yumuşak çantaları veya ufak tefek eşyaları saklayabileceğiniz kullanışlı bir zemin altı alanı var. Tüm modeller 40:20:40 oranında bölünmüş arka koltuk konfigürasyonuna sahip ve tüm koltukları öne katladığınızda 1.545 litrelik devasa bir bagaj kapasitesine sahip oluyorsunuz.
 

Euro NCAP, X1'i 2022 yılında en yüksek beş yıldız derecesiyle ödüllendirdi. Her bir kategorideki etkileyici puanlar, X1'i özellikle bir sonraki aile otomobilleri olarak düşünenlerin kendilerini güvende hissetmeleri gerektiği anlamına geliyor.
 

Yetişkin ve çocuk yolcu güvenliği sırasıyla yüzde 86 ve 89 olarak derecelendirilirken, BMW'nin X1'de artan teknolojiye olan bağlılığı, güvenlik destek sistemleri için yüzde 92'lik derecelendirme ile yansıtıldı. Tüm modellerde ileri çarpışma uyarısı, şeritten ayrılma uyarısı, hız sınırı asistanı ve geri görüş kamerası bulunurken, seçenekler arasında şeritte kalma asistanı ve adaptif hız sabitleyici de yer alıyor.