yukarı

Bilgi-eğlence ekranları alkolden daha mı tehlikeli?

Euro NCAP güvenlik teknolojisi eksiklerinde fena not kırıyor? Peki ya bilgi-eğlence ekranları güvenliği tehlikeye atıyorsa?..

10 Aralık 2021 kaynak: arabazzi

Bize sorarsanız, Euro NCAP'in son yıllarda ıskaladığı, belki de görmezden geldiği bir husus var. O da bazı teknolojilerin yokluğunun, bazılarının ise varlığının güvenliği tehdit etmekte olduğu.

İşimiz gereği, pek çok markanın farklı farklı modellerini kullanıp günlük hayat koşullarında deneyimliyoruz. Bizce yeni modellerdeki en büyük sorunlardan biri, bilgi-eğlence ekranların, dokunmatik kumandaların artan rolü ve yoldan çok ekrandaki menülere odaklanmayı gerektirmeleri.

Bilgi-eğlence ekranları tehlikenin ta kendisi_arabazzi.com

İngiltere'nin bağımsız yol güvenliği örgütü IAM RoadSmart'ın geçen yıl yaptığı araştırma sonucunda, bilgi-eğlence ekranlarının legal limitte alkol (ve hatta ot!) kullanımından çok daha dikkat dağıtıcı olduğu, ayık bir sürücünün normalde 1 saniye kabul edilen tepki süresini çok uzattığı ortaya çıkmış.

Mesele ekranlarda değil tabii ki. O ekranlardaki menüler arasında dolaşırken gözleri ve dolayısıyla dikkati yoldan ayırmakta. Mesele, fiziksel düğmelerin, çevrimeli kumandaların dijitalleşme, ergonomi ve yerden kazanma bahaneleriyle sessizce ortadan kaybolmasında.

"Bunun ne kadar etkisi olabilir ki?.." derseniz, rakamlara geçelim...

Bilg-eğlence ekranları ne kadar tehlikeli?.. arabazzi.com

Araştırma sonucunda, limit dahilinde alkol kullanımı tam ayıklıktan %12 daha dikkat dağıtıcı iken, eller serbest telefon görüşmesi %27, mesaj yazmak %35, telefonu alıp konuşmak %46, (şimdi sıkı durun) dokunmatik Android Auto % 53, dokunmatik Apple Car Play kullanımı %57 daha dikkat dağıtıcı çıkmış! Üstelik bu son iki mobil arayüzün çoğu markanın kendi sisteminden daha başarılı olduğunu da rahatça söyleyebiliriz.

Kısacası, örneğin "Yorgunluk Algılama Sistemi" yokluğunda hiç düşünmeden (ve haklı olarak) puan kıran bir Euro NCAP'in, ultra dikkat dağıtıcı bilgi-eğlence sistemlerini değerlendirme dışında tutması bize zerre kadar tutarlı gelmiyor.

Kendilerine konuyla ilgili düşüncelerini bizzat sorduğumuzda gelen "Biz o işlere bakmıyoruz" minvalindeki cevap da "O işlere girersek, hiç çıkamayız" tadı bıraktı damaklarımızda. Her markanın farklı bir sistem kullanıyor oluşunun değerlendirmeyi karmaşıklaştıracağı muhakkak. Ama bu problemi görmezden gelmek de çözüm değil.

Bazı markaların fiziksel kumandalara dönüş yapıyor (ya da hiç terk etmemiş) olduğu gerçeğini de pozitif bir not olarak kenara koyalım.

Satırlarımıza limit dahilinde alkol kullanımının tehlikesiz olduğu sonucuna varmadığınızı umarak ve sürüş esnasında menülere fazla dalmamanız ricasıyla son veriyoruz.

En gerekli ayarları yola çıkmadan yapın, değişiklik çok şart olursa da güvenli bir noktada kenara çekip değiştirin lütfen. Karmaşık menüler yüzünden kimsenin hayatı riske girmesin.

Sağlıklı sürüşler!