yukarı
hyundai
hyundai

Avrupa Tesla’ya Soğuk, BYD’ye Sıcak

Tesla’nın Avrupa’daki hakimiyeti artık sallantıda. Üstelik bu kez rakipleri sadece Avrupalı değil.

30 Ağustos 2025 kaynak: Arabazzi

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, Temmuz 2025’te Tesla satışları %40 düştü. AB, İngiltere ve EFTA ülkelerinde (Norveç, İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn) toplam 8.837 adet Tesla satıldı. Oysa geçen yıl aynı ayda bu rakam 14.769 idi.
 

  • Sadece AB içinde düşüş daha da sert: %42,4 ile 6.600 adet.
  • Pazar payı ise %1,4’ten %0,8’e geriledi.


BYD Sahneye Çıkıyor
 

Aynı dönemde Çinli BYD satışlarını %225 artırarak 13.503 adede ulaştı. Böylece temmuz ayında Tesla’nın önüne geçti ve Avrupa’da %1,2 pazar payı yakaladı. Yılın ilk yedi ayında Tesla hâlâ önde (pazar payı %1,5), ama geçen yılki %2,3’lük seviyeden ciddi düşüşte. BYD ise %0,3’ten %1,1’e tırmanarak Tesla’nın ensesine yapıştı.


Tüketici Tercihleri Değişiyor


Avrupa genelinde elektrifikasyon rekor kırıyor:
 

  • BEV satışları %39 arttı
  • PHEV satışları %57 arttı
  • Hibritler %14 yükseldi


Buna karşın benzinli satışlar %21, dizel satışlar %26 düştü. Yani Avrupalı sürücüler, hızla elektrikliye geçiyor ama Tesla’ya değil, daha uygun fiyatlı ve donanımlı Çinli modellere yöneliyor.


Tesla’nın Sorunları
 

  • Elon Musk’ın Avrupa’daki tartışmalı imajı markaya zarar veriyor.
  • Güncellenen Model Y’nin cazibesi düşük kaldı.
  • Yeni eklenen Model Y Performance versiyonu güçlü olsa da pahalı olduğu için satışları toparlaması zor.


Çinlilerin Avantajı


BYD başta olmak üzere Çinli markalar, fiyat/performans dengesi sayesinde hızla Avrupa’da yer edinmeye başladı. Uygun fiyatlı hibrit ve elektrikli seçenekler, donanım açısından da tatmin edici.


Özetle: Avrupa’da Tesla’nın tahtı sallanıyor, Çinliler geliyor. BYD gibi markalar, tüketicinin aradığı uygun fiyatlı, donanımlı ve elektrikli araçları sunarak Tesla’yı köşeye sıkıştırıyor.