Otomobil tutkunlarının gönlünde taht kurmuş, otomotiv mühendislerinin göz bebeği karbon fiber şimdi Avrupa Birliği’nin hedefinde. Evet, yanlış duymadınız! AB, bu süper hafif ve ultra sağlam malzemeyi zararlı sınıfına alarak otomobillerde yasaklamayı planlıyor. Otomotiv devleri ise panikte!
Alüminyumdan daha hafif, çelikten daha sağlam. Süper otomobillerden uçaklara, rüzgar türbinlerinden motosikletlere kadar her yerde kullanılıyor. Özellikle elektrikli araçların (EV) giderek ağırlaşan bataryalarını hafifletmek için birebir. Ama üretimi pahalı ve biraz da karmaşık.
Avrupa Parlamentosu’nun hazırladığı yeni “Araçların Ömrünü Tamamlaması” (ELV) düzenlemesine göre, karbon fiber atıldığında içinde bulunduğu reçinelerle birlikte havaya lifler salabiliyor. Bu lifler makinelerde kısa devreye ve insanlarda deri ile mukoza zarlarında tahrişe yol açabiliyor. Kısacası: çevre ve insan sağlığı riski taşıdığı gerekçesiyle "zararlı" etiketi yolda.
2024’te 5,5 milyar dolar olan karbon fiber pazarı, 2035’te üç katına çıkarak 17 milyar dolara ulaşacak. Otomotiv sektörü bu pastadan %10-20 pay alıyor ve EV’lerle bu oran daha da artacak. Yani tam da kullanımı patlayacakken Avrupa’da yasak mı geliyor?
Dünyadaki karbon fiberin %54’ünü üreten üç Japon devi: Toray Industries, Teijin ve Mitsubishi Chemical. Özellikle Toray için otomotiv en büyük 3. iş kolu. Avrupa satışları ise toplam gelirlerinin yarısını oluşturuyor. Yani bu yasak gerçek olursa Japonya'da moraller dibe vurabilir.
Bazı süper otomobil markaları örneğin McLaren araçlarının tüm şasisini karbon fiberden yapıyor. Üstelik bu sadece elektrikli araçlarla sınırlı değil, hibritler ve benzinliler de etkileniyor.
En erken 2029’da yürürlüğe girebilir. Ancak otomotiv sektörü için 4 yıl göz açıp kapayana kadar geçer. Üreticilerin yeni modellerini buna göre tasarlamaları gerekiyor.
Avrupa “karbon fiber zararlı olabilir” diyor, otomotivciler “ama onsuz EV yapamayız” diyor. Yasak çıkarsa Japon devler üzülür, McLaren gibi markalar alternatif aramaya başlar. Ama daha hiçbir şey kesin değil. Takipte kalmakta fayda var!