Genişleyen Stellantis imparatorluğunun sportif Avrupa kolu zor durumda. 2021'de ABD'de satışlar 18 bin adetle sabit kaldı. Alfa Romeo geçen yıl Avrupa'da 26.000 araç üretti ki bu rakam 2020 rakamlarına göre yüzde 30'a yakın düşüş anlamına geliyor.
İyi haber şu ki, kompakt SUV segmenti patlama yaşıyor ve Tonale Alfa'nın ilk elektrikli otomobili olmasına yol açan üç hibrit seçeneği içeriyor. Ayrıca, diğer Alfa modellerinde bulunandan çok daha kaliteli bir iç mekan vaat ediyor.
Alfa, NFT teknolojisi ve 5 yıl garanti de dahil olmak üzere, Tonale'ye uzun vadede güçlü katma değer sağlamak için çeşitli yöntemler kullandığını açıkladı. İlginizi çekti mi? O zaman, Alfa'nın kompakt SUV modeli hakkında daha fazlası için devam edelim.
2019 Tonale konseptiyle karşılaştırıldığında 2022 üretim otomobili ikonik Zagato SZ'leri andıran daha blok tasarıma sahip ön ve arka lambaları, daha büyük yan aynaları (kamera sistemi gitti haliyle) ve geleneksel kapısı sayesinde biraz daha az agresif görünüyor.
Arka taraf da garip bir şekilde daha uzun hissettiriyor ancak en azından dış görünüm söz konusu olduğunda, üç yıl önce konseptle bize vaat edilenin hemen hemen aynısını görüyoruz. Far açıklıklarında yapılan değişiklikler, 2019'un sonlarında çevrimiçi olarak ortaya çıkan üretim otomobilinin sızdırılmış görüntülerini hatırlayanlar için sürpriz olmayacak.
Alfa Romeo Tonale, Jeep Compass'ın da kullandığı FCA platformunun elden geçirilmiş bir versiyonu üzerinde yükseliyor. Daha fazla alüminyum kullanımı ve daha sonra ele alacağımız yeni hibrit aktarma organlarına uyacak şekilde modifikasyonlar yapılmış.
4,53 m uzunluk ve 1,60 m yüksekliğe sahip Tonale, rakip Audi Q3'e göre 46 mm daha uzun ve 16 mm daha yüksek.
Alfa ayrıca 13,6:1 direksiyon oranının sınıfının en hızlısı olduğunu iddia ediyor. Sabit dört potlu Brembo fren kaliperleri ve standart olarak gelen Koni amortisörleri ortalama bir küçük SUV'dan daha fazla eğlence sunacağını gösteriyor. Ancak mekanik sınırlı kaymalı diferansiyel sunulmuyor.
İki hibrit ünite, her ikisi de 48 voltluk 15 kW elektrik motoruyla eşleştirilmiş 1.5 litrelik dört silindirli benzinli motorlardan oluşuyor. Yedi vitesli çift kavramalı şanzıman gücü ön tekerleklere iletiyor. Temel model, 21 HP elektrik gücü eklenmeden 130 HP üretiyor. Daha güçlü versiyon, turbo desteğiyle birlikte 160 HP güç sunuyor.
Her iki model de, tamamen elektrik gücü kullanarak başlamanıza, yol almanıza ve park etmenize olanak tanıyor. Alfa, dizel motora eşdeğer bir ekonomi vaat ediyor. Hibritinizin bir fişle şarj edilmesini tercih ederseniz veya Tonale'nizin dört tekerlekten çekiş ile gelmesini istiyorsanız, Alfa'nın Avrupa yerine ABD ve Orta Doğu pazarları için üreteceği Q4'e versiyonunu sipariş etmeniz gerekecek.
Q4 PHEV, 1.3 litrelik bir MultiAir motor ve arkada elektrik motoru tarafından hareket ettiriliyor. Güç aktarma sistemi, 2020'de Avrupa'da Jeep Compass 4XE'de açıklanan ile aynı. Ancak toplam 240 HP güç çıkışı yerine 275 HP güç üretiyor. Compass 4xe, 0’dan 100 km/s hıza 7.5 saniyede ulaşırken, Q4 aynı hızlanmayı 6.2 saniyede tamamlıyor. Alfa, diğer hibrit versiyonun hızlanma değerlerini ise açıklamadı.
Alfa, ayrıca Q4'te 15,5 kWh pil ve toplamda 60 km'ye kadar elektrikli sürüş sağlayan 11,4 kWh pil olduğunu açıkladı. Bu rakamlar Tonale PHEV'i Ford Kuga PHEV'den daha kullanışlı hale getirecek.
Mühendisler ayrıca, platformun başlangıçta geleneksel motorlu otomobiller için tasarlanmış olmasına rağmen, gelecekte tam elektrikli Tonale oluşturmak için kullanılabileceğini açıkladılar. CEO Jean-Philippe Imparato daha önce ilk elektrikli Alfa'nın 2024'te piyasaya çıkacağını ve şirketin Quadrifoglio EV versiyonlarını düşündüğünü doğrulamıştı.
Ne yazık ki Alfa, manuel bir Tonale sunmamaya karar verdi. Ancak, süperspor otomobil benzeri alüminyum vites değiştirme kanatçıkları, daha önce bir Alfa seri üretim otomobilinde gördüklerimizden daha çok göze çarpıyor.
Birkaç yıl önce dış çekimler sızdırıldığında kabine bir göz atmıştık, ancak bu ilk resmi görüntüler, yapılandırılabilir TFT gösterge ekranını ve yeni Amazon Alexa donanımlı tablet bilgi-eğlence sistemini daha ayrıntılı olarak ortaya koyuyor. 12,5 inçlik gösterge paketi hala Alfa'nın 1960'ların tarzı çift tasarımının altında duruyor. Seçilebilir üç düzenden biri hız ve devir için retro bir yazı tipine sahipken, 10.25 inçlik ana dokunmatik ekran özelleştirmeye izin veriyor.
Konsolun alt tarafında, Stelvio ve Giulia'da olduğu gibi düz yerine açılı olarak monte edilmiş, direksiyon, gaz tepkisi ve adaptif amortisörlerin karakterini değiştirmek için kullanılabilen tanıdık DNA sürüş modu seçicisi bulunuyor.
Alfa, sınıfının en iyi sürüş dinamikleri dışında Audi, BMW ve Mercedes kullanıcılarını kendine çekmek için araç garantisini beş yıla çıkardı. Hibrit modellerdeki piller için sekiz yıl veya 150.000 km garanti sunuluyor. Ama bekleyin, dahası var. Alfa ayrıca, başlangıçta kararlaştırılanın arkasında ek onarımlar gerektiğinde şeffaflığı artırmak için bir Videocheck sistemi tasarladı. Teknisyenlerin bir mobil uygulamanın talimatlarına göre çalışmasını ve müşteriye ek çalışmanın nedenini özetleyen bir video sunması planlanıyor.
Ve bu yeterince garip değilse, Alfa, değiştirilemez token (NFT) teknolojisini dahil etmenin otomotivde ilk olduğunu iddia ediyor. Müşterinin onayı ile NFT, daha sonra aracın uygun şekilde bakımının yapıldığını kanıtlayarak ikinci el değerini sağlamlaştırmak için araçla ilgili verileri kaydedecek.